Tüketicilerin en çok şikayet ettikleri ürünler ve sektörler belli oldu

(HABER MERKEZİ)- Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, 2025 yılının ilk 6 ayında tüketici hakem heyetlerine yaklaşık 408 binin üzerinde başvuru yapıldı. 5 milyar TL tutarındaki bu başvuruların 396 binden fazlası karara bağlandı.

YARGIYA GİTMEDEN ÇÖZÜLEN 18 MİLYON UYUŞMAZLIK

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tüketici hakem heyetlerinin, tüketiciler ile satıcı ya da hizmet sunucuları arasında doğan anlaşmazlıkları yargıya taşımadan çözmeye devam ettiği belirtildi. Sistem sayesinde şimdiye kadar yaklaşık 18 milyon uyuşmazlık mahkemeye intikal etmeden sonuçlandırıldı.

2025’in Ocak-Haziran döneminde toplamnnda tüketici hakem heyetlerine 408 bin 717 başvuru gerçekleşti. Bu başvurulardan 396 bin 182’si sonuçlandırıldı. Karara bağlanan şikayetlerin toplam parasal karşılığı ise yaklaşık 5 milyar TL oldu.

BAŞVURULARIN EN ÇOK NEREDEN YAPILDI?

Tüketicilerin, e-Devlet portalı üzerinden sunulan Tüketici Bilgi Sistemi sayesinde başvurularını hızlı ve kolay biçimde gerçekleştirdiği ifade edildi. Bakanlığın açıkladığı verilere göre, 2025’in ilk 6 ayında yapılan başvuruların yaklaşık %71’i elektronik ortamdan gerçekleştirildi. Bu durum, dijital başvuru yöntemlerinin tüketiciler tarafından giderek daha fazla benimsendiğini ortaya koydu.

EN ÇOK ŞİKAYET ALAN ÜRÜNLER

Yapılan başvuruların içeriği incelendiğinde:

%37’si ayıplı ürünler,

%26’sı ayıplı hizmetler nedeniyle gerçekleşti.

Ürün grubu bazında en fazla şikayet edilenler arasında:

Ayakkabı, kıyafet ve tekstil ürünleri (%17) ilk sırada yer aldı.

Bunu GSM abonelikleri (%4,79), kredi kartı aidatları (%4,03), cep telefonları (%3,78), mobilya (%3,66) ve internet abonelikleri (%3,17) izledi.

Mesafeli satış sözleşmeleri (e-ticaret alışverişleri) hakkındaki başvuruların oranı ise %4,95 olarak kayıtlara geçti.

EN ÇOK HANGİ SEKTÖR ŞİKAYET ALDI?

Tüketici hakem heyetlerine ulaşan başvuruların sektörlere göre dağılımı da dikkat çekti. 2025’in ilk 6 ayında en fazla başvuru şu sektörlerde yoğunlaştı:

Perakende ticaret: 222.089 başvuru (%54,33)

Abonelik hizmetleri: 46.260 başvuru (%11,31)

Finansal hizmetler: 39.547 başvuru (%9,67)

Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarının korunmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü belirtti. Ayrıca, vatandaşların hakları hakkında detaylı bilgiye ulaşabileceği Tüketici Bilgi Rehberi, bakanlığın resmi internet sitesinde erişime açık.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor