Tülay Hatimoğulları öğrencilerin sesi oldu

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, KYK yurtlarında kalan öğrencilerin izin gün sürelerinin 75’ten 30’a düşürülmesiyle ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na soru önergesi verdi.

Tülay Hatimoğulları, yaptığı açıklamada, “Üniversite öğrencileri yurtların yetersiz sayıda olması, KYK yurtlarının kapasite artırımı adı altında koşullarının zorlanması ve yakın zamanda izin gün sürelerinin 75’ten 30’a düşürülmesi nedeniyle sorun yaşamaktadır.

KYK yurtlarında bir öğretim yılının tamamı için 75 gün olan izin süresi 30 güne düşürülmesi nedeniyle dün akşam #KYKİzinleriGeriVerilsin hashtagi ile sosyal medya kampanyası yürüten üniversite öğrencileri, güz dönemine dahi yetmeyecek bu süre sebebiyle yurttan atılmak istemediklerini, izin sürelerinin artırılmasını talep ettiklerini dile getirdiler. “Fakültelerimizin belirlediği tatil günleri resmî tatillerden uzun olabiliyor. Yurtların izin süresi sebebiyle yakınlarımızı görmemiz engellenmiş oluyor. Tatil günlerimizde yurtta oturmaya mecbur olmak değil, ailelerimizi görmek istiyoruz.” diyerek, konuya dikkat çektiler.

Her yıl yarım milyona yakın öğrencinin üniversiteyi terk etmesinde önemli etkenlerden biri barınma koşullarına sahip olmamasıdır. Eğitim hakkına eşit erişimin sağlanması için; KYK yurt kapasitesi artırılmalı, talep eden öğrenciler için kalıcı ve geçici barınma imkanları ücretsiz olarak sağlanmalıdır, yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmalıdır.

Bu bağlamda;

  1. KYK yurtlarında bir öğretim yılının tamamı için 75 gün olan izin süresi neden 30 güne düşürülmüştür?
  2. İzin gün sayısının düşürülmesi ile; üniversite öğrencilerinin tatillerini yurtlarda geçirmesine zorlanması olağan mıdır?
  3. Üniversite öğrencisi sayısına göre yetersiz olan KYK yurtlarının sayısını ve kapasitesini arttırmak için odalarda kalan öğrenci sayısını artırmak dışında bu yıl Bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmıştır?
  4. 4. KYK yurtlarının ücretsiz olması ve KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılanması için Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?
  5. 2023 bütçe çalışmalarında öğrencilerin yaşadığı bu barınma sorununu çözmek üzere bütçe talebiniz olacak mıdır?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor