Tülay Hatimoğulları’nın önergesine Cumhurbaşkanlığı’ndan yanıt geldi

(HABER MERKEZİ)-Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın Adana’nın ilçelerinin depremden en çok ilçelerin kararnamede olmamasını 16 Haziran’da meclise taşımıştı. Tülay Hatimoğulları’nın verdiği soru önergesine cevapta; Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin “Cumhurbaşkanlığı uhdesinde olmadığı ve İçişleri Bakanlığı’na sourlması” gerektiği yer almaktadır.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz imzalı yazıda şöyle denildi;

“Anayasanın 98’inci maddesi uyarınca başkanlığınızca tarafıma gönderilen yazılı soru önergelerinden, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kuruluşların gröev alanına giren konulara ilişkin önergeler cevaplandırılmaktadır.

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca bakanlıkların görev ve yetki alanına giren önergeler bakanlıklar tarafından cevaplandırılmaktadır. Adana Milletvekili sayın Tülay Hatimoğulları Oruç tarafından verilen 7/310 esas numaralı yazılı soru önergesinde bahsi geçen hususlar İçişleri Bakanlığı’nın görev ve yetki alanına girmektedir” denildi.

Tülay Hatimoğulları’nın yaptığı açıklamada şöyle denildi;

Cumhurbaşkanlığının 12.05.2023 tarih ve 2023/7267 sayılı Kararı ile 06.02.2023 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle, diğer deprem bölgelerinin yanı sıra Adana ilinin Çukurova, Ceyhan, Seyhan, Kozan ve Yüreğir İlçelerinde görev yapan personele altı ay süreyle deprem tazminat ödeneceği belirtilmiştir. Oysa 13 Haziran 2023 tarihinde KESK Adana Şubeler Platformunun konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre; “…yapılacak olan bu ödemelerde, hem Adana iline bağlı ve OHAL ilan edilen birçok ilçenin ödeme kapsamına alınmaması, hem de fiili çalışma zamanları gerekçe gösterilerek, birçok kamu personeli bu tazminattan ya hiç faydalandırılmamış ya da eksik ödeme yapılarak mağdur edilmişlerdir.”

Adana’da depremden en çok etkilenen ilçelerden Sarıçam başta olmak üzere Saimbeyli, Aladağ, Karataş, Karaisalı, Pozantı, Tufanbeyli, Feke, Yumurtalık ve İmamoğlu ilçelerinin ödeme kapsamına alınmaması, bu ilçelerde görev yapan kamu personeli açısından ciddi mağduriyetler oluşturmuştur.

Açıklamada deprem tazminatı ile ilgili yaşanan bu mağduriyetlerinin giderilmesi için Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde gerekli değişiklik ve düzenlemelerin yapılarak, söz konusu deprem tazminatının ilçe ayrımı olmadan ve fiili çalışma şartı aranmaksızın Adana ili sınırları içerisinde çalışan ve ikamet eden tüm kamu personeline eksiksiz olarak ödenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Tülay Hatimoğulları, aynı soru önergesini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması için tekrar meclise gönderdi. Bu bağlamda;

 

  1. Bahsi geçen kararda neden depremden en çok etkilenen ilçelerden; Sarıçam, Saimbeyli, Aladağ, Karataş, Karaisalı, Pozantı, Tufanbeyli, Feke, Yumurtalık ve İmamoğlu ilçeleri yer almamıştır?
  2. Deprem nedeniyle zorunlu olarak izin alan/izinli sayılan personelin izin aldığı günlerin aylık tazminat tutarından düşülmesi ve personele eksik ödeme yapılması ile oluşan mağduriyetlerin giderilmesi sağlanacak mıdır?
  3. Deprem tazminatının ilçe ayrımı olmaksızın ve fiili çalışma şartı aranmaksızın Adana ili sınırları içinde çalışan ve ikamet eden tüm kamu personeline ödemesi sağlanacak mıdır?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor