TÜRKAN ŞORAY, PAMUK TOPLADI

Türk sinemasının ‘Sultan’ı usta oyuncu Türkan Şoray Tarsus’a geldi. Bir pamuk çeşidine ‘Türkan’ adının verilmesi üzerine Tarsus’a gelerek adının verildiği pamuğun hasadını gerçekleştirdi.

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-Tarsus’a bağlı Çiçekli Köyü’nde ‘Türkan Pamuk Çeşidi Tarla Günü’ programı gerçekleşti. Türkan Şoray’ın katılımı ile gerçekleşen programa Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve eşi Nuray Karalar, Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Ayten Dolançay ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Çil’de katıldı. Etkinlikte Türkan Şoray’a ilgi yoğun oldu.

“BÖYLESİNE GÜZEL BİR PAMUK CİNSİNE BENİM ADIMIN VERİLMESİ BENİ SON DERECE ONURLANDIRDI”

“Sayın Başkanım ve sevgili Adanalılar ve sevgili kadın tarım emekçileri bugün burada olduğum için çok mutluyum” diyerek söze başlayan Türkan Şoray, “Bugün benim için çok değişik ve çok anlamlı bir gün. Çukurova denilince akla pamuk gelir ve pamuk Çukurova’nın altınıdır. Tarım işinde çalışan emekçi kadın çalışanlarımız ile birlikte olacağım için çok mutluyum ve heyecanlıyım. Bu güneşin altında emek vererek, terleyerek o şifalı elleriyle pamukları topladılar. Onlarla tanışmayı heyecanla bekliyorum. Ve de böyle çok seçkin ve böylesine güzel bir pamuk cinsine benim adımın verilmesi beni son derece onurlandırdı. Bu onuru hayatım boyunca taşıyacağım. Çok teşekkür ederim bana bu mutluluğu yaşattığınız için” diye aktardı.

“PAMUĞUN SULTANI OLMAK ÇOK GÜZEL”

Adana’da pamuktan eskiden övünülerek bahsedildiğini belirten Şoray, “Ama özellikle son yıllarda pamuk üretiminde sanırım ciddi bir düşüş var. Bu çok üzücü bir durum. Dileğim bundan sonra daha çok üretim olması. O kadar çok üretim olsun ki Adana pamuklara bürünsün. Pamuk yürekli Adanalıların pamukları bol olsun. Bugün gerçekten çok anlamlı bir gün. Bugün hayatımın en güzel anlarını yaşadım. Bugünü hiç unutmayacağım. Pamuğun sultanı olmak çok güzel. Bir an önce emekçi kadın kardeşlerimle bir arada olmak istiyorum” dedi.

“ANNEM ÇOK HARİKA BİR KADINDI. ÇOK HIZLI PAMUK TOPLARDI”

Etkinlikte konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’da şunları dile getirdi:

“Bir insan iyi sanatçı olabilir. İyi oyuncu olabilir. İyi yazar olabilir. Ama tüm bunların yanında yaptığı işe kalbini koyması ve her yaptığı işe kalbini adayarak yapması takdir edilmesi gereken bir şey. Pamuğu görünce biraz duygulandım. Ben şu anda 64 yaşındayım.  Hayatımda ilk hatırladığım şey ne diye düşündüm ve aklıma şu geldi; 4 ya da 5 yaşındaydım. Bize on kardeşiz. O zamanlar dedem ve nenem de bizimlelerdi. Toplam 14 kişilik bir nüfustuk. Babam yıllık izin alırdı bir ay. Gece üç gibiydi yola çıktık ve bir tarlanın yanında durduk. Çadırlar kuruldu, yataklar, yorganlar serildi. İşte benim hayatımda hatırladığım ilk şey bu. Annemi hatırladığımda hep duygulanırım. İşte oraya yerleştik. Sabah erken saatte tarlaya girdik ve pamuk toplamaya başladık. Annem çok harika bir kadındı. Çok hızlı pamuk toplardı. Benim hayatımda hatırladığım ilk şey bu olaydır.”

Emeği geçen herkesi kutladığını vurgulayan Karalar, “Gerçekten inanıyorum ki Mustafa Kemal Atatürk’ün kafasındaki tarım bu. 1924’de bu enstitüyü kurdurmuş. Ne kadar ileri görüşlü bir lidere sahip olduğumuzu asla unutmayalım. Unutturmaya çalışanlar var ama biz unutmayacağız. Enstitülerimiz sayesinde 15-16 sene öncesine kadar yabancı tohum yüzde 80’ken başarılı çalışmalar sayesinde yerli tohum yüzde 60’ın üzerine çıktı. Gerçekten çok başarılı ve ülkeye faydalı işler yapıyorlar. Bu olağanüstü önemli bir hadise” diye de belirtti.

“MEMLEKETİMİZİN FARKLI GÜZELLİKLERİNİ DE DESTEKLİYOR VE ÖN PLANA ÇIKARIYORUZ”

“Bize de Büyükşehir Belediyesi olarak memleketimize nerede önemli nerede faydalı bir hizmet varsa onu tanıtmak düşer” ifadelerini kullanarak konuşmasını sürdüren Başkan Karalar son olarak şunları söyledi:

“Ve biz de onu yapıyoruz. Bu insanların alışık olduğu belediyecilik değil tabi. İnsanların alışık olduğu belediyecilik yol yapan, asfalt yapan belediyecilik. Biz bunu yapıyoruz ama sadece bununla kalmıyoruz. Memleketimizin farklı güzelliklerini de destekliyor ve ön plana çıkarıyoruz.”

“ÇÜNKÜ PAMUK ONA BENZİYORDU”

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Çil’de, bu çeşit geliştirildiğinde hep beraber istişare yaptıklarını ve bu çeşide Yeşilçam’ın en hoş artistinin ismini vermeye karar verdiklerini belirterek, “Çünkü pamukta ona benziyordu. Bundan sonra sadece Yeşilçam’da değil, çiftçimizin dilinde, topraklarında hayat bulsun, o çeşit yaşadıkça, o tarla ekildikçe onun ismi anılsın istedik” dedi.

Konuşmaların ardından Türkan Şoray’ın pamuk hasadı yapması ile etkinlik son buldu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor