“TÜRKİYE 10 BİN LİRA MAAŞ UTANCINDAN KURTARILMALI”

 “Sarayına günlük 35 milyon harcayanlar, emekliyi 3 kuruşa mahkum etti” diyen Şevkin, 3600  ek göstergenin tüm memurları kapsaması gerektiğini söylerken, Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de, emekli aylığının büyük kentlerde ev kirasına bile yetmediğini belirtti.

(HABER MERKEZİ)- Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ve Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “2024 yılı emeklinin yılı olacak” diyenlerin emekliyi yaşarken ölüme mahkum ettiğini vurgulayarak 10 bin lira maaşın yekersiz olduğunu, bu utançtan Türkiye’nin kurtulması gerektiğini söylediler.

ŞEVKİİN’İN AÇIKLAMASI
Türkiye Büyük Millet Mecisi Genel Kurulu’nda konuşan Dr. Şevkin, emekli, memur, işçi ve asgari ücretlinin kaderiyle baş başa bırakıldığını kaydetti, şöyle dedi;
“2024 emeklinin yılı olacak” diyenlerin emekliyi yaşarken ölüme mahkûm ettiğini, İtibardan tasarruf etmeyenlerin, sarayına günde 35 milyon lira harcayanların emekliye 3 kuruşu reva gördüğünü kaydetti. Dr. Şevkin, “Onu da aylar sonra gördüler. En düşük emekli aylığı 10 bin lira ama onu da Hükûmet eline yüzüne bulaştırdı, hâlâ 7 bin 500 lira ödeme yapılıyor” .
“10 BİN LİRA MAAŞ OLMAZ, OLAMAZ”
  Emeklinin en az 17 bin 500 lira maaş alması gerektiğini ifade eden Dr. Şevkin, “En kötü kiraların 20 bin liraya yükseldiği bu süreçte 10 bin lira maaş olmaz, olamaz. Türkiye bu utançtan kurtulmalı, emekliler insanca yaşayacak ücret almalıdır” diye konuştu.
“3600 BİRİNCİ DERECE MEMURLARI KAPSAMALI”
Dr. Şevkin, ayrıca daha önce polis, öğretmen, hemşire ve din görevlisine verilen 3600 ek gösterge düzenlemesinin söz verildiği gibi birinci kademeye gelen tüm memurları kapsaması gerektiğini sözlerine ekledi.

GÜRER’İN AÇIKLAMASI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ‘Emeklilerin yaşadığı sorunların belirlenip çözüm yollarının bulunması’ amacıyla, CHP Grup Önerisi olarak TBMM Başkanlığına sunduğu Araştırma Önergesi, iktidar milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

CHP Milletvekili Gürer tarafından hazırlanan ve reddedilen önergede, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması, kat sayı oranının yükseltilmesini, intibak düzenlemesinin yapılmasını, emeklilikte kademeli geçiş sağlanmasını, çırak ve staj mağdurlarının haklarının verilmesini, emeklilerde ilaç katkı payının kaldırılmasını istedi.

İKTİDAR EMEKLİ SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in hazırladığı ve CHP Gurup Önerisi olarak TBMM Başkanlığına sunulan Emeklilerle ilgili Meclis Araştırma Önergesi, Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü.

EMEKLİ AYLIĞI, BÜYÜK KENTLERDE EV KİRASINA BİLE YETMİYOR

CHP Grubu adına önerge sahibi olarak söz alan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergeyle ilgili gerekçeleri sıraladı.

2024 yılının Cumhurbaşkanı tarafından Emekliler yılı ilan edildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 7 bin 500 lira iken 10 bin liraya çıkarılan en düşük emekli maaşının büyük şehirlerde ev kirasını bilekarşılamadığına dikkat çekti.”Emeklinin içindeki durumdan Sayın Cumhurbaşkanının haberdar olmadığını düşünüyorum” diyen ve

Emeklilerin mağdur ve sorunlu olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İşin ilginci emeklilerin daha önceki süreçte göreceli olarak ödedikleri prim nedeniyle yüksek emekli ücreti alanlar da bu son süreçte açlık sınırının altında, asgari ücretin de altında ücret alır duruma düşmüştür. Emeklilerin durumunun kapsamlı olarak Meclis tarafından ele alınması ve bu düzenlemelerin de sağlanıp emeklilerin mağduriyetinin giderilmesi gerekir” diye konuştu.

EMEKLİ AYLIĞI KAT SAYISI GÜNCELLENMELİ 

AKP iktidarları döneminde özellikle 2008 yılında yapılan düzenlemeyle emekli aylığı güncelleme kat sayısının, aylık bağlama oranı ve alt sınırına ilişkin yapılan düzenlemelerin emeklilerin mağduriyetine yol açtığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeklilerin kat sayısı düşürülmüş, daha düşük emekli maaşı bağlanır noktaya gelmiştir. TÜİK de bunun üstüne tuz biber ekmiş ve enflasyonu düşük göstererek emeklilerin bu anlamda haklarını gasbetmiştir” diye konuştu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRETTEN AZ OLMAMALI 

Zam ve vergi artışlarının her kesimin boğazını sıktığını, zamların mutlaka durdurulması, vergilerin aşağı çekilmesi gerektiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, en düşük emekli aylığının asgari ücrete yükseltilmesi, bu tutarın emeklilerin kök aylığı kabul edilmesi, diğer aylıklarda aynı oranda artış sağlanması gerektiğini belirtti.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ MUTLAKA YAPILMALI 

Emekliler arasında dengesizliği gidermek için acilen intibak düzenlemesinin yapılması gerektiğini de ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aylık bağlama oranı katsayısı bir an önce yükseltilmelidir. Bayram ikramiyeleri emekli olan her kesime verilerek asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. Emeklilikte adalete takılanların çığlığı duyulmalı ve emeklilikte yaş konusunda adalet ve denge sağlanmalıdır. Emeklilikte adil bir kademeli geçiş sistemi uygulanmalıdır. Bir gün, bir ay, bir yıl geç sigortayla on beş yıl emeklilik yaşı beklenmesi kabuledilebilir bir durum değildir” şeklinde konuştu.

ÇIRAK VE STAJYERLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ 

Çırak ve staj mağdurlarının hakkı verilmelidir. İşbaşı yaptıkları gün emekliliğe esas sigorta başlangıcı kabul edilmelidir. TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerinde işçi olarak gösterilen ancak emekliliğe gelince “Siz öğrencisiniz.” denilen binlerce mağdurun hakkı tanınmalıdır.

EMEKLİYE SENDİKA HAKKI VERİLMELİ

Emeklilere sendika kurma hakkı verilmesini isteyen Gürer, “ Emekliler ile dul, yetim aylıkları belirlenirken söz ve karar sahibi olmalarının yolu açılmalıdır. Emeklilerde ilaç katkı payı kaldırılmalıdır. Kirada oturup ev sahibi olmayanlara kira desteği verilmelidir. Emeklilerin sosyal olanaklarını artırıcı çalışmalar şarttır” ifadelerini kullandı.

TÜİK’İN VERİLERİ İNANDIRICI DEĞİL 

Emeklinin de insanca yaşama hakkına ereceği düzenlemelerin sağlanması gerektiğini de belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tüm emekli maaşlarında iyileştirme yapılmalı, açlık sınırı altında emekli maaşı olmamalıdır. TÜİK emekli, kamu çalışanı emekli, dul ve yetimlerin ekmeğiyle oynamaktadır, TÜİK verileri sokaktaki vatandaşa inandırıcı gelmemektedir. Her gün ürünlere gelen zamlarla bir yılda yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışı gerçekleşen ürünlerin varlığında emeklinin alım gücü TÜİK’in belirlediği kriter üzerinden düşmekte ve emekliye verilen ücret, emeklinin insanca yaşam koşullarına ermesinin önünü kesmektedir. Gıda enflasyonunun durdurulamaması emeklinin sağlıklı beslenmesinin önündeki en büyük engellerden biridir. Ete, süte ve ondan mamul ürünlere emekli erişemediği gibi artık emekli evinden çıkıp kahveye gitmeye korkar duruma gelmiştir çünkü çaya ayıracağı para emeklinin gıdasından keseceği, bütçesinin daralmasına yol açacak noktaya ermiştir” dedi.

“KAYNAK YOK” SAFSATASI…

Emekliler için tüm bu olanakların uygulamaya konulması noktasında “kaynak yok” denildiğini aktaran Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Kaynak yok.” safsatası inandırıcı değildir. Yandaşa ve ranta sağlanan, faize ödenen kaynakların emekçilere, emeklilere gelince “yok”a dönüşmesi AKP iktidarının tercihindendir. Emeklilerin daha iyi yaşam koşullarına erdirilmesi için Meclisimizin bu konuda kapsamlı bir araştırma yapması, Cumhurbaşkanına da bu bağlamda yol gösterici olması gerekir. Çünkü emeklilik yılı kuru kuruya “Emeklilik yılı oldu.” demekle olmuyor. Emekliler bu yılı kara bir yıl olarak değerlendiriyorlar. Emeklilerin sorunu Meclisimiz tarafından araştırılsın, Cumhurbaşkanı bunları kapsamlı olarak görsün, Meclis üzerinden kanun çıkararak tüm emeklilerin içine düştüğü durumdan arınmalarını sağlayalım, emeklinin de mutlu yaşayacağı bir ortam oluşturalım. Yaşamının son aşamasında olsun emekli yaşamayı hak ediyor…”

ÖNERGE REDDEDİLDİ 

Meclis Genel Kurulu’nda, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve diğer grubu bulunan partiler adına yapılan konuşmaların  ardından, oylamaya sunulan önerge, Cumhur İttifakına mensup siyasi partilerin milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor