Türkiye, basın özgürlüğünde sınıfta kaldı

(HABER MERKEZİ)-Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından her yıl derlenen Dünya Basın Özgürlüğü endeksi sıralamasında Türkiye, Bangladeş ve Rusya4dan sonra 165.sırada yer aldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından her yıl derlenen Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nin 21. baskısı, siyasi, sosyal ve teknolojik altüst oluşlarla bağlantılı büyük ve genellikle radikal değişikliklere ışık tutuyor.3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yayınlanan ve 180 ülke ve bölgede gazetecilik ortamını değerlendiren 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 31 ülkede durum “çok kötü”, 42 ülkede “kötü”. 55 ülkede “sorunlu” ve 52 ülkede “iyi” veya “oldukça iyi”. Diğer bir deyişle, gazetecilik ortamı on ülkenin yedisinde “kötü” ve sadece üçünde tatmin edici.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yayınlanan ve 180 ülke ve bölgede gazetecilik ortamını değerlendiren 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 31 ülkede durum “çok kötü”, 42 ülkede “kötü”. 55 ülkede “sorunlu” ve 52 ülkede “iyi” veya “oldukça iyi”. Diğer bir deyişle, gazetecilik ortamı on ülkenin yedisinde “kötü” ve sadece üçünde tatmin edici.
|
RSF’nin ortak kurduğu bir proje olan Forbidden Stories konsorsiyumu tarafından yürütülen bir soruşturmanın da gösterdiği gibi, dezenformasyon endüstrisi manipülatif içeriği büyük ölçekte yayıyor. Ve şimdi AI, içeriği sindiriyor ve kesinlik ve güvenilirlik ilkelerini hiçe sayan sentezler biçiminde kusuyor.
Doğal dil taleplerine yanıt olarak çok yüksek çözünürlüklü görüntüler üreten bir yapay zeka programı olan Midjourney’in beşinci versiyonu, sosyal medyayı giderek daha inandırıcı ve tespit edilemez sahte “fotoğraflar” ile besliyor. polis memurları ve deli gömleği giymiş komadaki Julian Assange viral oldu.
propaganda savaşı
Arazi , 2023 Endeksi’nde dokuz sıra daha gerileyen Rusya’nın (164.) propagandasını artırması için elverişli oldu . Rekor bir sürede Moskova, Kremlin’in mesajını Ukrayna’nın güneyindeki işgal altındaki topraklarda yaymaya adanmış yeni bir medya cephaneliği kurarken, yasaklanan, bloke edilen ve/veya ilan edilen kalan son bağımsız Rus medya kuruluşlarına her zamankinden daha sıkı baskı uyguluyor . “yabancı ajanlar” Rusya’nın Ukrayna’daki savaş suçları ( 79.), bu ülkenin güvenlik açısından Endeksin en kötü puanlarından birini almasına yardımcı oldu.
Yükselir ve düşer
Amerika Birleşik Devletleri (45.) üç sıra geriledi. Index anketine ABD’li yanıt verenler, Biden yönetiminin iyi niyetine rağmen gazetecilerin ortamı (özellikle yerel düzeydeki yasal çerçeve ve yaygın şiddet) konusunda olumsuzdu. İki gazetecinin (Eylül 2022’de Las Vegas Review Journal’dan Jeff German ve Şubat 2023’te Spectrum News 13’ten Dylan Lyons ) öldürülmesi ülkenin sıralamasını olumsuz etkiledi. Brezilya (92.), başkanlık dönemine gazetecilere karşı aşırı düşmanlıkla damgasını vuran Jair Bolsonaro’nun ayrılması ve Lula da Silva’nın bir iyileşme müjdeleyen seçilmesi sonucunda 18 sıra yükseldi . Asya’da hükümetlerdeki değişiklikler de medya ortamını iyileştirdi ve Endeks’te Avustralya’nınki (12’lik artışla 27’nci) ve Malezya’nınki (40’lık artışla 73’üncülük) gibi önemli artışlara neden oldu.
Durum diğer üç ülkede “sorunlu”dan “çok kötü”ye gitti: Tacikistan (1 düşüşle 153. sırada), Hindistan (11 düşüşle 161. sırada) ve Türkiye (16 düşüşle 165. sırada). Hindistan’da Başbakan Modi’ye yakın oligarkların medyayı devralması çoğulculuğu tehlikeye atarken, Türkiye’de Erdoğan yönetimi 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimler öncesinde gazetecilere yönelik zulmünü artırdı. İran’da (177.), genç öğrenci Mahsa Amini’nin polis nezaretinde ölümünün tetiklediği protestolara yönelik sert baskı, ülkenin “sosyal bağlamı” ve “yargı ortamı” puanlarını daha da düşürdü .