TÜRKİYE İŞSİZLİKTE DÜNYA REKORU KIRIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Dr. Şevkin, iktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle insanların artık iş bulamaz hale geldiğini belirterek, çalışanların büyük bölümünün asgari ücretle çalışmasına rağmen işlerini kaybetme riskiyle de karşı karşıya olduğunu söyledi. Gerçek işsiz sayısının bir yıl öncesine göre 1 milyon 880 bin, bir önceki aya göre de 68 bin kişi artarak 11 milyon 397 bin kişiyle rekor kırdığını dile getiren Dr. Şevkin, “Buna göre Türkiye’de çalışabilecek durumda olan her üç kişiden yaklaşık biri atıl durumda bulunuyor” diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)-Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Meclis’te yaptığı konuşmasında Türkiye’nin istihdam açısından tam anlamıyla bir umutsuzlar ülkesi olduğunu vurgulayarak, “Türkiye istihdamda umutsuzlar ülkesi oldu. Gerçek işsiz sayısı 1 yılda 1 milyon 880 bin kişi arttı. İşsizlikte Türkiye rekoru kırıldı” dedi.
Şubat ayına ilişkin işgücü istatistiklerine göre, TÜİK’in atıl işgücü olarak tanımladığı Türkiye’deki gerçek işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 4,4 puan, bu yıl ocak ayına göre de 0,2 puan daha artarak yüzde 28,4’e çıktığını kaydeden Dr. Şevkin, iktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle insanların artık iş bulamaz hale geldiğini belirtti. Dr. Şevkin, çalışanların büyük bölümünün asgari ücretle çalışmasına rağmen işlerini kaybetme riskiyle de karşı karşıya olduğunu söyledi.
Gerçek işsiz sayısının bir yıl öncesine göre 1 milyon 880 bin, bir önceki aya göre de 68 bin kişi artarak 11 milyon 397 bin kişiyle rekor kırdığını dile getiren Dr. Şevkin, “Buna göre Türkiye’de çalışabilecek durumda olan her üç kişiden yaklaşık biri atıl durumda bulunuyor” diye konuştu.
“İSTİHDAM DA AZALDI”
Şubat ayında Türkiye’nin istihdamının geçen yılın aynı ayına göre 445 bin, bir önceki aya göre de 149 bin kişi azalarak 32 milyon 314 bine kadar düştüğünü söyleyen Dr. Şevkin, şu bilgilere yer verdi:
“Bu istihdamın da 3 milyon 591 binini eksik istihdamdakiler, yani haftada bir iki saat çalışıp, bir yandan da daha uzun süre çalışmak için ek veya yeni bir iş aramaya devam edenler oluşturuyor. Eksik istihdamda son bir yılda gözlenen 872 bin kişilik artışı dikkate almaz isek tam zamanlı istihdamda son bir yılda 1 milyon 317 bin kişilik azalma gözlendi. İşgücüne katılım oranı da istihdama katılım oranı da geçen yıla göre azaldı. Geçen yıl şubatta yüzde 54,5, bu yıl ocakta yüzde 53,6 olan işgücüne katılım oranı şubatta yüzde 48,8’e geriledi. Geçen yıl şubatta yüzde 49,8, bu yıl ocakta da yüzde 49,1 olan istihdama katılım oranı ise yüzde 48,8’e indi. Rakamlar da gösteriyor ki; Türkiye istihdam açısından umutsuzlar ülkesi oldu.”

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor