Türkiye’de coronadan ölüm 15.000’e yaklaştı

(HABER MERKEZİ)-Sağlık Bakanlığı corona virüsü için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu’nu açıkladı. Tabloya göre 5 Aralık 2020 Cumartesi günü 178 bin 903 covid-19 testi yapıldı, 31 bin 896 kişinin testi pozitif çıkarken, 196 kişi de hayatını kaybetti.

CAN KAYBINDA YENİ REKOR

5 Aralık’ta semptom gösteren 6 bin 128 hastayla birlikte 31 bin 896 yeni vak atespit edildi, toplam hasta sayısı 533 bin 198’e çıktı. Can kaybı da 196 artarak 14 bin 705’e yükseldi.

5 BİN 800 AĞIR HASTA VAR

Verilere göre 4 bin 100 hastanın daha iyileşmesiyle toplam sağlığına kavuşan kişi sayısı 427 bin 242’ye ulaştı. Öte yandan hastalardaki zatürre oranı yüzde 3.3, ağır hasta sayısı 5 bin 800 oldu.

HASTANE DOLULUK ORANLARINDA SON DURUM

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı corona verilerinde hastanelerin doluluk oranlarıyla ilgili güncel bilgiler de yer aldı. Buna göre yatak doluluk oranı yüzde 55.7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71.7 ve ventilatör doluluk oranı yüzde 40.1 oldu.

4 ARALIK’TA 193 KİŞİ VEFAT ETMİŞTİ

Sağlık Bakanlığı’nın 4 Aralık Cuma gününün verilerine göre semptom gösteren 6 bin 903 hastayla birlikte 32 bin 736 yeni vaka tespit edilmiş, 193 kişi de hayatını kaybetmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bugün tespit edilen 6.128 hastamız var. Sokağa çıkma kısıtlamalarının tek sebebi toplum sağlığını korumaktır. Hepimiz üzerimize düşeni yapmalı ve kendi kısıtlamalarımızı uygulamalıyız. Evimiz en güvenli yerdir. Kapalı ve kalabalık ortamlara ara verelim” dedi.

Son dakika verilere göre, Bakan Koca vaka sayısı yüzde 100 artış olan illeri açıkladı. Koca yaptığı açıklamada, “Son bir haftada Hatay’da vaka artışı yüzde 100, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70, Antalya’da vaka artışı yüzde 100, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71, Trabzon’da vaka artışı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75, Diyarbakır’da sabit artış var, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70.” dedi.

DÜNYADA KORONAVİRÜS SON DURUM

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 65 milyon 209 bini, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 506 bini aşarken iyileşenlerin sayısı da 45 milyon 183 bine yaklaştı.

Vaka sayısı ABD’de 14 milyon 369 bini, Hindistan’da 9 milyon 556 bini, Brezilya’da 6 milyon 445 bini ve Rusya’da 2 milyon 375 bini aştı.

ABD’nin eski başkanları Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton, Kovid-19’a karşı ABD Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) onayladığı aşıyı kamera karşısında yaptıracaklarını belirtti.

ABD merkezli 3M firması da salgının etkisiyle işletme modelinde gittiği yeniden yapılanma kapsamında dünya genelinde 2 bin 900 kişiyi işten çıkaracağını duyururken, ülkede günlük vaka ve can kaybı ile hastaneye kaldırılma oranları en yüksek seviyeye ulaştı.

İtalya’da salgında son 24 saatte 993 kişinin hayatını kaybetmesiyle salgının başından beri günlük en yüksek ölü sayısına ulaşıldı.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Valery Giscard d’Estaing, Kovid-19 nedeniyle 94 yaşında hayatını kaybetti.

Bulgaristan’da salgın nedeniyle ülkede, Mart 2021’de yapılması planlanan seçimlerin iki ay ertelenmesi gündeme getirildi.

Yunanistan’da Kovid-19 nedeniyle 7 Aralık’a kadar süreceği açıklanan genel karantina uygulamasının bir hafta daha uzatılacağı bildirildi.

İngiltere Eğitim Bakanı Gavin Williamson, Avrupa Birliği (AB) ve ABD’dekilerden daha iyi bilim insanlarına sahip oldukları için dünyada Kovid-19 aşısına onay veren ilk ülke olduklarını savundu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD),üye ülkelerde vergi gelirlerinin salgından önce düştüğünü hatırlatarak özellikle tüketim vergisi olmak üzere ülkelerin vergi gelirlerinde bu yıl daha büyük düşüşlerin yaşanacağı yönünde uyarıda bulundu.

Sırbistan hükümeti, kafe, restoran, bar, gece kulübü ve alışveriş merkezlerinin yarın yerel saat ile 17.00’den, pazartesi sabah 05.00’e kadar hizmet vermemesi kararı aldı.

Çin’de salgının başlarında test üretimi ve dağıtımı konusundaki yetersizliklerin, kapalı kapılar ardında ehil olmayan şirketlere sağlanan imtiyazlarla üretilen hatalı testlerin virüsün fark edilmesini önlediği iddia edildi.

Meksika, Pfizer-BioNtech’in geliştirdiği Kovid-19 aşısının gelecek haftadan itibaren ülkede uygulanmaya başlanacağını bildirdi.

Güney Kore’de bugün aralarında 35 Kovid-19 hastasının da olduğu binlerce lise öğrencisi üniversite giriş sınavına katılacak. Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, ülke genelinde 493 bin 430 öğrencinin 1380 merkezde sınava gireceği bildirildi. Açıklamada, Kovid-19 hastası 35 öğrenci ile kişisel karantinadaki öğrencilerin sınava hastane ve sağlık merkezlerinde hazırlanan özel bölümlerde gireceği belirtildi

Amerikan Basketbol Ligi’nde (NBA) 48 oyuncunun Kovid-19 test sonucu pozitif çıktı.

Batı Afrika ülkesi Gana’nın Ashanti bölgesindeki cezaevlerinde, hapishane görevlisi ve mahkumlardan oluşan 98 kişide Kovid-19 tespit edildi.

Salgında 2. dalgayı geride bırakan İsrail’de, günlük yeni vaka sayısında yeniden artış gözleniyor.

Kovid-19’un yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemleri hayata geçiren Pakistan’da, salgından korunmak için ülke genelinde dua edileceği bildirilirken, Parlamento Ulusal Sağlık Hizmetleri Sekreteri Dr. Nauşin Hamid, 2021’in ikinci çeyreğinde ücretsiz aşılamanın başlayacağını açıkladı.

İsrail vatandaşı Filistinli doktorlar, salgınla mücadeleye destek için İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ne geldi.

Malezya Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü Nur Hişam Abdullah, İngiltere’nin acil durumlar için Kovid-19 aşısının kullanımını onaylamasını değerlendirerek, “Eğer ilk üç aylık aşı kullanımları etkili sonuç verir ve yan etki olmazsa biz de aşıyı onaylarız.” dedi.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamed Hasan, salgında vakaların artmasına rağmen tedbirlere tam olarak uyulmadığını belirtti ve hastanelerde yeterli kapasite olmadığı uyarısında bulundu.

Fas’ta Kovid-19’la mücadele kapsamında ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulaması 1 ay uzatıldı. Böylelikle ülkede OHAL kararı 9. kez uzatılmış oldu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor