TÜRKİYE’DE ORTALAMAYAŞAM SÜRESİ DÜŞTÜ

(HABER MERKEZİ)- Türkiye İstatistik Kurumu, “Hayat Tabloları, 2021-2023” raporunu açıkladı. Türkiye çapında doğuşta beklenen ortalama yaşam süresi 77,3 yıl olarak belirlendi. Bir önceki dönem olan 2020-2022’de bu süre 77,5 yıl olarak hesaplanmıştı. Raporda cinsiyet, yaş grupları ve bazında yaşam sürelerine ilişkin verilerin kaydedildiği veriler yer alıyor.

Rapora göre, doğuşta beklenen yaşam süresinin erkeklerde 74,7 yıl, kadınların ise 80 yıl olarak kaydedildiği kaydedildi. Kadınlar, erkeklerden ortalama 5,3 yıl daha uzun yaşıyor. 15 yıl sürecek ortalama kalan yaşam süresi 63,5 yıl iken, 30 yıl sürecek kalan yaşam süresi 49,1 yıl olarak belirlendi. 50 yaşında bir kişi için bu süre 30,1 yıl, 65 yaşında bir kişi için ise 17,4 yıl olarak hesaplandı.

İl Bazında Yaşam Süresi: En yüksek doğuşta beklenen yaşam süresi Tunceli’de 80,8 yıl ile belirlenmiştir. Şırnak ve Mardin, sırasıyla 79,7 yıl ile Tunceli’yi takip etti. En düşük yaşam süresi ise Kilis’te 76,1 yıl olarak ölçüldü, ardından Gaziantep (76,2 yıl) ve  Adana (76,8 yıl) geldi.

Cinsiyet Bazında: Erkekler arasında en uzun beklenen yaşam süresi Tunceli’de 78,1 yıl olarak görülürken, en kısa süre Kilis’te 73,2 yıl oldu. Kadınlarda ise Tunceli’de 83,6 yıl ile en yüksek, Gaziantep’te 78,7 yıl ile en düşük yaşam süresi belirlendi.

Büyükşehirlerde Yaşam Süresi: Türkiye’nin bir yaşam süresine sahip olan büyükşehirler arasında İstanbul’da yaşam süresi 78,6 yıl, Ankara’da ise 79,2 yıl olarak açıklandı.

Eğitim Düzeyine Göre Yaşam Süresi: TÜİK, eğitimin yaşam süresi üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. Ortaöğretim altı eğitim düzeylerindeki bireylerle yükseköğretim düzeyleri arasında yaklaşık 5 yıllık bir farkın bulunduğu açıklandı. Eğitim düzeyi özellikleri, beklenen yaşam süresi de uzuyor.

TÜİK, bu verilerle birlikte 2013’ten itibaren yıllık olarak Türkiye ve il düzeyindeki hayat tablolarının üretildiğini ve ilk kez eğitime göre yaşam süresi bilgilerinin hesaplandığını duyurdu. Türkiye genelinde ortalama yaşam düşüşünün göstergesi ise dikkat çekici.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor