Tuzu azaltarak kalbi korumanın 10 pratik yolu
ADANA (İHA) – Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, vücuttaki tuz
eksiliğinin pek çok soruna neden olabildiğini söyledi.
Medline Adana Hastanesinden Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, vücuttaki tuz eksikliğinin
sinir sisteminin çalışmaması, kas hareketleri yapamaz hale getirdiğini hatta
depresyonu bile tetikleyebildiğini ifade etti. Sehlikoğlu, vücudun günde 2 bin
400 mg sodyuma ihtiyaç duyduğunu bu miktarın sadece 1 tatlı kaşığı tuz ile
rahatça karşılanabildiğini ancak tuzun fazlasının da zarar olduğunu kaydetti.
Aşırı sodyum tüketiminin hipertansiyon ve beraberinde kalp-damar problemine
neden olduğunu belirten diyetisyen Sehlikoğlu, “Tuzu kısıtlamak, kan basıncını
düşürmeye yardımcı olarak kalp sağlığını koruyor. Hipertansiyonun yanı sıra,
böbrek fonksiyon bozukluğu, mide kanseri, obezite ve gastrik ülser gibi pek çok
ciddi hastalığa yol açabilen fazla tuz tüketiminin önüne basit önlemler alarak
geçmek mümkün” dedi.
Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik şu 10
öneride bulundu:
1- Sofradan tuzluğu kaldırın: Kimimiz bazen daha yemeğin tadına bile bakmadan
tuz atabiliyoruz. Bu nedenle alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmek ve işe
sofradan tuzluğu kaldırmakla başlamak gerekiyor.
2- Az tuzlu peynirleri seçin: Peynir alırken dil ya da lor peyniri gibi sodyum
oranı nispeten düşük olan peynirleri seçmeye özen gösterin. Tuzlu peynirleri
ise bir süre ılık suda bekleterek tuz miktarını düşürebilirsiniz.
3- Zeytini suda bekletin: Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi zeytin, tuz oranı
yüksek yiyeceklerin başında yer alıyor. Bu sebeple tuz miktarını azaltmak için
tüketmeden 1 gece önceden zeytini suda ıslatıp bekletin.
4- Salça yerine domates rendesi: Salçada yüksek oranda tuz bulunduğunu
unutmayın. Bu nedenle yemeklerinizde salça yerine taze domates rendesi
kullanın. Salça koymak durumunda kalırsanız da yemeklerinize fazladan tuz
eklemeyin.
5- Konserve tüketiminden kaçının: Konserve yiyeceklerin içeriğinde yüksek
miktarda tuz bulunduğundan mümkün olduğu kadar konserve ürünleri tercih
etmemeye çalışın.
6- Paketlenmiş et ürünleri tuz içerir: Paketlenmiş et ürünlerini tüketmekten
kaçının. Çünkü et, tavuk, hindi ve balık doğal olarak sodyum içerirler. Ancak
fabrikada paketleme sırasında raf ömrünü uzatmak için ekstra tuz eklemesi de
yapılabildiğini unutmayın.
7- Tuz yerine baharatla tatlandırın: Pişirdiğiniz tencere yemeklerinizi tuz
yerine kimyon, zencefil, karabiber, kırmızı biber, biberiye veya kekik gibi
aroma verici baharatlar ile lezzetlendirin.
8- Soslarınızı kendiniz hazırlayın: Cips ve salatalar dahil olmak üzere birçok
yiyeceğe soframıza geldiğinde sos döküyoruz. Ancak sosların çoğu yüksek oranda
tuz içerirler. Bu nedenle hazır sosları kullanmak yerine kendi hazırlayacağınız
limon ve baharat karışımlarını deneyin.
9- Turşuyu yıkamadan yemeyin: Turşunuzu himalaya tuzu ile yapın ve tüketiminizi
en aza indirin. Ayrıca yemeden önce bol su ile yıkamayı da ihmal etmeyin.
10- Atıştırmalık için ev yapımı cips: Cips ve çerez gibi tuzlu atıştırmalıklar
yerine yağlı tohumlar (fındık, yer fıstığı, çiğ badem, ceviz vb)
tüketebilirsiniz. Hazır, tuzlu cipslerin yerine evde patatesi baharatlayıp
fırınlayarak kendinize lezzetli cipsler yapabilirsiniz.