Ucuz meyve ve sebze önerisi

Adana Kabzımallar Odası Başkanı Ali Batman, ürün bolluğu sebebiyle sebze ve meyve fiyatlarının makulden daha aşağı seviyelere düştüğünü belirterek, ilçe belediyelerinin denetimsizliği yüzünden bunun vatandaşa yansımadığını söyledi. Batman, ‘’Mahallede veya sitede 2-3 aile gelsin, buradan kasa kasa ürünlerini alıp aralarında bölüşsünler. Ucuz ve taze ürün satın olmuş olurlar. O konuda biz her türlü desteği verir, yardımcı oluruz’’ dedi.

HABER: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Türkiye’deki yanlış tarım politikaları, ithal tarım ürünlerindeki fahiş fiyatlar hem vatandaşı hem çiftçiyi canından bezdirirken, hal esnafının ise zor günler geçirmesine neden oldu. Tarla ile raf arasındaki makas her geçen gün artıyor. Kamuoyunda “Hal Yasası” olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılacak düzenlemeyle, sebze ve meyve ticareti sektöründe köklü dönüşümler öngörülüyor. Bu kapsamda, hallerin altyapısı yenilenecek ve yeni bir bakış açısıyla modernizasyonu sağlanacak. Üretici ve tüketici hakları açısından büyük önem taşıyan yeni yasanın, fiyat istikrarının sağlanmasına katkı vermesi bekleniyor. Sebze ve meyvenin borsası niteliğindeki hallerin sayısının düşürülmesi, ürün çeşitliliğinin ve işlem hacminin artması planlanıyor.

FİYAT FARKINI ZABITANIN İNCELEMESİ GEREKİYOR

İdari binası Vedat Dalokay Hal Kompleksi’nde yer alan Adana Kabzımallar (Meyve ve sebze toptancısı) Odası’nın Başkanı Ali Batman, fiyatların normal seviyelere gelmeye başladığını belirterek, bundan sonra rakamların daha da ineceğini tahmin ettiklerini belirtti. Batman, ürünlerin çok ucuzladığını söyledi ancak bu rakamlar henüz market ve pazar fiyatlarına yansımadı. Bunun nedeni ise denetimsizlik. Ali Batman’a göre, ilçe belediyeleri duyarsız davranıyor. Batman, ‘’Örneğin kilosu 1 liradan alınan ürünün manavda ve pazarda ki kar marjı yüzde 35’i geçemez. Yani, 1 lira 35 kuruştan satılması gerekiyor. Fakat 5-10 liradan satılıyor, kimse de hesabını sormuyor. Zabıtanın etkin çalışması şart’’ ifadelerini kullanıyor. Vatandaşa öneride de bulunan Batman,  ‘’Mahallede veya sitede 2-3 aile gelsin, buradan kasa kasa ürünlerini alıp aralarında bölüşsünler. Çok daha ucuza tedarik etmiş olurlar’’ diyor. Batman, sorularımıza şu yanıtları verdi.

Odanızın kaç üyesi bulunuyor?

Şu an 440 üyemiz aktif olarak çalışıyor.

Ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Esnafın sorunlarını gidermek amacıyla valilik ve belediye gibi kurumlarla resmi temaslar yürütüyoruz. Yanı sıra, vatandaşa daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek adına, üyelerimize yönelik eğitim faaliyetlerimiz de devam ediyor.

Şu sıralar başetmeye çalıştığınız mevcut sorunlarınız neler?

Esnafımıza çok büyük zarar veren korsan satışların önüne geçilebilmesi için Yeni Hal Yasası’nın bir an evvel çıkmasını bekliyoruz. Korsana yönelik denetimlerin artırılması amacıyla gereken girişimlerde bulunuyoruz. Şu an yeni müdür atandı. Daha önce de kendisiyle çalışmıştık. Korsanları yok etme noktasına getirmişti. Geçmiş dönemde ki büyükşehir belediye başkanımız her nedense başka bir müdür atamıştı ve o da etkin mücadele etme gereği duymadı. Hal esnafı perişan olunca beni yeniden başkan görmek istediklerini söylediler. Biz de elimizi taşın altına koyduk. Şu an ki hal müdürümüz korsana karşı ekipler oluşturdu. Kendisine teşekkür ediyorum. Adana’da ürünlerin yüzde 40’ı hale giriyor, yüzde 60’ı korsan satılıyor. Devletin büyük oranda vergi kaybı var.

Sebze ve meyve fiyatlarında ki pahalılığın sorumlusu sizin esnafınız mı?

Hava şartlarından dolayı fiyatlarda yaşanan artışla ilgili Cumhurbaşkanımıza yanlış bilgiler verildi. Bu nedenle bizi ‘günah keçisi’ ilan ettiler. Üstüne üstlük gıda teröristliği yapmakla suçlandık. Kış aylarında fiyatı 10 liraya kadar dayanan domates, şu an 50-60 kuruşa satılıyor. Bunu yükseltmeye çalışsanız bile başarılı olamazsınız. Çünkü arz ve talebe bağlı olarak çalışan hal, bir anlamda borsa vazifesi görüyor. Ürün çok gelirse fiyatı düşer, az gelirse artar. Şu an karpuz 10 ila 40 kuruş arasında satılıyor mesela. Üretim bolluğu nedeniyle fiyatı düştü. Bunu 1 liradan satmamız mümkün değil.

Şu an fiyatlar ne durumda?

Domates, karpuz, erik, üzüm başta olmak üzere her şey çok ucuz. Bu fiyatların vatandaşa yansımamasının nedeni yerel yönetimlerdir. İlçe belediyelerinin etkinliğini koyması gerekiyor. Satıcının halden aldığı ürünlerin faturasını zabıtanın kontrol etmesi lazım. Örneğin kilosu 1 liradan alınan ürünün manavda ve pazarda ki kar marjı yüzde 35’i geçemez. Yani, 1 lira 35 kuruştan satılması gerekiyor. Fakat,  5-10 liradan satılıyor, kimse de hesabını sormuyor. Biz tüketiciye yansımasını istiyoruz.  Mahallede veya sitede 2-3 aile gelsin, buradan kasa kasa ürünlerini alıp aralarında bölüşsünler. Ucuz ve taze ürün satın olmuş olurlar. O konuda biz her türlü desteği verir, yardımcı oluruz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor