Ucuza başarılı diyet mümkün

Adana’nın başarılı diyetisyenlerinden Serap Cavlak, doğru beslenmeyle gelecek sağlıklı bir yaşamamın tüyolarını Bölge Gazetesi okurlarına anlattı. Diyetle ilgili bilinen yanlışlara da dikkat çeken Cavlak, istenilen her şeyin yenilerek de kilo verilebileceğini kaydetti.  Cavlak, bir diyetisyen yardımı alarak kilolarla savaşmanın, sanıldığı kadar maddi bir külfeti bulunmadığının da altını çizdi. 

Özel indirimden faydalanmak için: 0 (546) 441 41 41

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Adana gibi yağlı yemekleriyle meşhur bir kentte yaşıyorsanız, kilo problemleriyle mutsuz olmanız kaçınılmaz bir gerçektir. Daha sağlıklı beslenme inancınızı yükselmeye ihtiyacınız varsa, Mahfesığmaz Mahallesi’nde ki  FormDoyum isimli kliniğinde hizmet veren Uzman Diyetisyen Serap Cavlak ile yaptığımız bu röportajı mutlaka sonuna kadar okuyun. Unutmadan altını çizmekte fayda var. FormDoyum’un fiyat listesi gerçekten de her bütçeye uygun. Buna karşın Serap hoca ricamızı kırmayıp gazetemiz okurlarına özel yüzde 15 incirim yapma nezaketinde bulundu. Kendisin okurlarımız adına teşekkür ediyorum.

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Adana’da, 1987 yılında dünyaya geldim. Sırasıyla; Karşıyaka İlköğretim Okulu, Erkek Lisesi Süper Bölüm ve Başkent Üniversitesi’nden mezun oldum. Çukurova Üniversitesi’nde de yüksek lisansımı tamamladım. Mezun olduğum tarih olan 2010 yılından bu yana, diyetisyenlik mesleğimi sürdürüyorum. Başkent Hastanesi, Avrupa Hastanesi, Adana Cerrahi Tıp Merkezi ve özel bir klinikte ki tecrübelerimin ardından, 3 yıl önce FormDoyum’u kurdum. Evli ve 5 yaşında bir erkek çocuk annesiyim.

Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz?

Lise yıllarımda diyetisyenliğin bir ismi vardı ancak popüler bir meslek değildi. O dönemde hocamla meslek seçimimle alakalı konuşmalar yaparken böyle bir sonuca vardık. İşimi gerçekten çok seviyorum. İyi ki diyetisyen olmuşum diye kendimle gurur duyuyorum zaman zaman.

Türk insanının beslenme alışkanlıklarını nasıl buluyorsunuz? Sık yapılan hatalar nelerdir?

Türkiye’de, bölgeden bölgeye farklılık gösteren yemek kültürü Adana’da sakatat ağırlıklı olurken, Ege bölgesinde ki bir ilimizde daha çok sebze ağırlıklı besinler tüketilebiliyor. Hepimize iyi gelen süper bir besin yoktur. Herkesin ihtiyacı birbirinden farklıdır. Ama ortak noktada buluşturacak olursak en sık yapılan yanlış fast-food, hamur işleri, kızartma ve kavurmanın sık tercih edilmesi diyebilirim. Bunun yanı sıra hala ara öğün düzeni oturmadı. Genelde toplumumuz 2 öğün ile yetiniyor, bu da tabi metabolizmayı yavaşlatıyor. Öte yandan su içme gibi bir alışkanlığımız da yok. Bu da yapılan ikinci yanlış. Şeker ve tuz tüketimi de oldukça fazla. Günde 6 gram tuz almamız gerekirken, toplumumuzda 18 gram tuz tüketiliyor.

Diyet denilince aklımıza kibrit kutusu büyüklüğünde peynir ve bir elma gibi yiyeceklerden oluşan menüler geliyor. Yasaklı listeler olmadan da diyet yapılamaz mı?

Diyet denilince ne yazık ki ülkemizde böyle listeler algılanıyor. Diyet, geçmişte bireyleri aç bırakarak zayıflatmak olarak lanse edildi. Oysa, kilo alırken bile uyulması gereken bir diyet listesi vardır. Kişinin sağlık durumu göz önünde bulundurularak, kilo alması veya kilo vermesi için uygun diyet listesi hazırlanır. Örneğin karaciğer rahatsızlığı bulunan biri de diyet yapabilir. Yanı sıra; zayıflamak için diyet yapan biri, yemek listesine yapılan doğru entegre ile kebap da yiyebilir, pizza da yiyebilir… Yasaksız doğru seçimlerle diyetin mutluluk olduğunu savunuyorum.

Beslenme düzenini sağlıklı hale getirecek bir insanın mutfağından eksik olmaması gereken gıdalar hangileridir?

Geleneksel gıdalarımız yeterli olacaktır. Bunlar; et, tavuk, balık; süt, yoğurt, peynir; ceviz, fındık, badem; kuru baklagiller, mevsiminde taze meyve ve sebzeler gibi. Ayrıca zeytinyağını tavsiye ediyorum. Ayçiçek veya fındık yağı ile karıştırılıp yemekler yapılabilir.

Doğru diyet nasıl olmalı?

Kişiye özel olmalı. Beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzına göre hazırlanmalı. Aç bırakan diyetlerde kesinlikle sonuca varamayız.

Diyette sıklıkla yapılan hatalar hangileri?

Daha ince olma hevesi, aynada daha fit bedenler görme isteği diyetlere ve diyet ürünlere olan ilgiyi artırdı. Milyonları ilgilendiren bu hassas konu, bu kadar da yoğun rağbet görünce elbette doğru yanlış uygulamalar her zaman olduğu gibi bize göz kırpıyor. Bu da kişilerin sağlıklarını düşünmeden ne pahasına olursa incelme isteğiyle hatalı yollara sapmalarına neden oluyor. Bana göre bu yollardan en tehlikelisi de ‘zayıflatan ilaçlar’ adı altında satılan ürünlere kontrolsüz bir şekilde ilgi gösterilmesi ve açlık diyetleri uygulanmasıdır. Popüler diyetleri uygulamak yerine, şahsımıza özgü hazırlanmış diyetlerle sağlıklı kilo vermek çok daha faydalı olacaktır. Aksi halde diyet esnasında yaptığımız hatalar, geri dönüşü olmayan sağlık problemleri yaşamamıza neden olabilir. Çok fazla sosyal medyada doğru olmayan reklamlara maruz kalmak da, sıklıkla yapışan hatalara sebep olabiliyor. Bu hatalara düşmemek, zayıflayacağım derken vücudumuza eziyet etmeden ve sağlığımızı yitirmeden incelmek için acele etmemeli, kendi vücudumuza uygun sağlıklı listeleri uygulamalıyız.

Danışanlarınız arasında kilo vermek isteyen, size gelmeden önce defalarca farklı diyetler denemesine rağmen kendine hakim olamadığı için başarısız olanları nasıl motive ediyorsunuz, nasıl bir beslenme öneriyorsunuz?

Çoğu zaman danışanlarımın ihtiyaçlarını, hatalarını, kaçırma noktalarını çok iyi gözlemlediğim için motive edeceğim nokta da kişinin ihtiyacına göre değişiyor aslında. Sadece diyet yazıp yollamak değil, o kişinin geçen bir haftalık süreçte neler yaşadığını, nelerde zorlandığını masaya yatırarak birlikte çözüme kavuşturuyoruz. Bu da motivasyonumuzu yükseltiyor. Bunun yanı sıra ne istediklerini sık sık öğrenip, listelerimizi ona göre şekillendiriyoruz.

Hep kilo vermek isteyenlerden bahsediyoruz, bir de kilo almak isteyenler ve genellikle hüsrana uğrayanlar var. Kilo alamayanlar için genel olarak ne tavsiye ediyorsunuz?

Bu, sosyal medya üzerinden bana da sıkça gelen bir soru. Maalesef kilo almak çok kolaymış gibi bir algı hatası var; ama kilo vermekten daha da zor olabiliyor. Burada kişinin yaptığı hatalar tespit edilip, kan testine bakılıp herhangi bir fizyolojik sorun olup olmadığından emin olarak kişiye özel listeler hazırlanması gerekiyor. Buradan çok matbu bir öneride bulunmak kolay değil aslında; ama bu kişilerin özellikle yemek yeme ile ilgili sorunları olduğu için, temel amacımız yedikleri tabakları daha besleyici hale getirmek olmalıdır. Örneğin pilav yiyecekse sade bir pilav yemesindense havuçlu, bezelyeli bir pilav hazırlamak; sebze yemeklerini bulgurlu ve kıymalı tercih etmek; sütlü tatlıları üzerine bol fındık ile tercih etmek gibi. Amaç aynı hacimde yemeği besinsel olarak daha zengin bir hale getirmektir. Asla fast-food gibi abur cuburlarla sağlıksız bir şekilde kilo almamaları gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum.

Gıda takviyelerine (Vitamin, mineral gibi) bakış açınız nasıl? Kullanılmalı mı?

Vitamin D, omega-3, B12, demir gibi yetersizliği sık gözlemlenen vitamin-mineraller yetersizlikleri besinlerle ve hatta gerekirse doktor kontrolünde takviyeler ile destekleyerek tamamlamak gerekebilir. Özellikle de kulaktan dolma bilgilerle değil de, hangi ilacı ne kadar miktarda kullanmamız gerektiği konusunda uzmandan destek almanız gerektiğini önemle vurguluyorum.

‘Maddi külfet’ olur düşüncesiyle insanlar diyetisyene gitmeye çekiniyorlar. Uzman kontrolünde zayıflamak veya kilo almak pahalı bir iş mi?

Kesinlikle değil. Her bütçeye uyan bir fiyat tarifemiz var.

Son olarak Bölge Gazetesi okurları için özel bir indirim uygulama imkanınız var mı?

Gazeteniz okurlarına, yüzde 15 gibi bir indirim uygulayabiliriz.

Bu sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor