UĞUR MUMCU ANILDI
30 yıl önce bugün Ankara’daki evinin önünde öldürülen gazeteci Uğur Mumcu ölüm yıldönümünde Uğur Mumcu Meydanı’nda anıldı, adına karanfiller bırakıldı. Öldürülenler adına saygı duruşunda duruldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, STK temsilcileri ve Uğur Mumcu sevenleri katıldı.
HABER: CANSU ERSOY
ADANA (BÖLGE)-Uğur Mumcu Meydanı’nda Uğur Mumcu anısına anma töreni düzenlendi. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, STK temsilcileri ve birçok Uğur Mumcu sevenleri katıldı. Törende konuşmayı Adana Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı İsa Kayadan yaptı.
“31 Ocak 1990 akşam saatlerinde evinin önünde iki kahpe kurşunla katledilen Atatürkçü Düşünce Derneği Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy’un ve 24 Ocak 1993 sabahı otomobiline tuzaklanan bomba ile paramparça edilen Kalpaksız Kuvvacımız Uğur Mumcu’nun yok edilmeleri ve ardından gelen birçok katliamı unutamadık, unutturmayacağız” diyen Başkan Kayadan, öldürülen diğer isimleri de andı.
“UĞUR MUMCU’NUN KATLİ HER KESİMDEN İNSANDA BÜYÜK İNFİAL YARATTI”
Kayadan, bu katliama maruz kalan bazı aydınlar, gazeteciler, sendikacılar ve bilim insanlarını şu şekilde sıraladı:
Abdi İpekçi, Cavit Orhan Tütengil, Ümit Kaftancıoğlu, Kemal Türkler, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok.
“UĞUR MUMCU’YU VE DİĞER ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ”
“Her yıl düzenlenen 24 – 31 Ocak Adalet ve Demokrasi Haftası’nda çeşitli etkinliklerle andığımız aziz şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmama kararlılığımızı yinelerken hem bu tuzakların perde arkasını halkımıza gösterme çabamızı sürdürüyor, hem nedenlerini ve sonuçlarını irdeliyor, hem de Laik Cumhuriyetimiz’i ilelebet payidar kılma yolunda dersler çıkarıyoruz. Muammer Aksoy, 19 Mayıs 1989 tarihinde Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu. Derneğimizin kuruluş bildirgesi, Kurucu Genel Başkanımızın çalışma ve demeçleri birilerini çok rahatsız etti ve Muammer Aksoy 8 ay sonra katledildi. Katliamlar, Doç. Dr. Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Musa Anter cinayetlerinin ardından 24 Ocak 1993 tarihinde Uğur Mumcu suikastı ile yeni bir boyut kazandı” diyen Başkan Kayadan, Uğur Mumcu’nun katlinin her kesimden halkımızda büyük infial yarattığının altını çizdi. Devletin bütün kademelerinin failleri ve azmettiricilerini bulmaya söz verdiklerini dile getiren Kayadan, bu sözlere rağmen çözüm için atılan her adımın engellendiğini, duvardaki o tuğlanın bir türlü çekilmediğini söyledi.
Mumcu’nun “Laiklik ilkesini savunmak için Atatürk gibi yürekli, Atatürk gibi inançlı olmak gerekir. İzinden gittiklerini söyleyenler gibi ürkek, kararsız ve inançsız değil” sözlerini hatırlatarak konuşmasına devam eden Kayadan, “Laiklik ilkesini savunmak için Atatürk gibi yürekli, Atatürk gibi inançlı olmak gerekir. İzinden gittiklerini söyleyenler gibi ürkek, kararsız ve inançsız değil.” sözleri hala güncel, hala gerçekliklerle dolu” dedi.
“BU KARANLIK GİDİŞE ‘DUR’ DİYECEKSEK BİRLİKTE YÜRÜMEK ZORUNDAYIZ”
Başkan Kayadan, siyasi cinayetlerin Uğur Mumcu’dan sonra da devam ettiğini belirtti ve konuşmasını şöyle sonlandırdı:
“Eşref Bitlis, Onat Kutlar, Metin Göktepe, ADD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, ADD üyesi Necip Hablemitoğlu, Hrant Dink ve yine bir 24 Ocak günü Diyarbakır halkının sevgilisi Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan aynı karanlık güçlerce katledildiler. Bizler, siyasi cinayetlere kurban giden yiğit evlatlarımızı, hiçbir zaman unutmayacağız unutturmayacağız. Ancak katilleri, işbirlikçileri ve azmettiricileri de unutmayacak, unutturmayacak, bir gün mutlaka demokratik hukuksal yöntemlerle hesabını soracağız. Bugün burada Uğur Mumcu Dostları olarak toplanmış bulunmaktayız. Katliamlara ‘dur’ demek isteyen, karanlıkları aydınlatmakta ısrar eden, gerçek demokratik, laik çağdaş, hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti, için mücadele edenler olarak toplandık. Bizler aslında ciddi bir gücüz. Parçalı duruşumuz, bu tür katliamlara ve gerici saldırılara karşı farklı yerlerden doğru tepki koymamız birlikte iş yapamayacağımız anlamına gelmez. Birlikteliğimizi inşa etmek zorundayız. Bu karanlık gidişe dur diyeceksek birlikte yürümek zorundayız. Bugün burada toplanmamıza neden olan başta Uğur Mumcu olmak üzere tüm yitirdiğimiz dostlarımızın, devrim şehitlerinin anısı önünde sevgi ve saygıyla eğiliyoruz.”
Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı İsa Kayadan’dan sonra Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ve Adana Baro Başkanı Av, Semih Gökayaz da konuşma yaptı, Mumcu’yu andı.
Tören Uğurlar Olsun şarkısının hep beraber söylenmesi ve Uğur Mumcu adına karanfiller bırakılması ile son buldu.