Uludağ, “Bilinçli budama, verimin artması için önemli”

ADANA (BÖLGE)-Sarıçam Belediyesi tarafından düzenlenen ve 3. Etap için gerçekleşen ”Yüksek Verimlilik ile Doğru Budama ve Aşılama Kursu”nu başarı ile tamamlayanlara sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Başkan Bilal Uludağ, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan kursa ilginin fazla olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Bilinçli bir şekilde budama yapılması verimi artıracaktır. Emeği geçenleri ve katılan kursiyerleri kutluyorum.” dedi.

Sarıçam Belediyesi Nikâh Salonundaki törene Başkan Bilal Uludağ’ın yanı sıra Başkan Yardımcıları, daire müdürleri, kursiyerler ile Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürü Seyhan Çelik, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Deveci, Sarıçam İlçe Tarım Müdürü Mehmet Örtülü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim görevlileri Prof. Dr. Ali Küden, Prof. Dr. Serpil Tangoler, Doç. Dr. Burhanettin İmrak katıldı.

Belediye Başkanı Bilal Uludağ, ilçelerindeki tarım potansiyeli nedeniyle böyle bir kursa ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bu verimli topraklar, ülkemizin ekonomisi için önemlidir. Biz de belediye olarak topraklarımızı en etkin ve verimli halde nasıl kullanabileceğimize ve vatandaşlarımıza ne tür istihdam alanları açabileceğimize dair projeler geliştirdik ve devam ediyoruz. Sarıçamlı hemşerilerimizin yoğun talepleri bizi son derece mutlu etti. Eğitimleri boyunca temel ve uygulamalı dersleri eksiksiz takip eden tüm kursiyerlerimize, yoğun programları içerisinde eğitimlerimizi sürdüren akademisyenlerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

ZAMANINDA YAPILMASI GEREKİR

Budama yapmanın önemine de değinen Başkan Uludağ,  ağaçların kuvvetli bir dal ve yaprak meydana getirebilmeleri için budamanın zamanında yapılmasının önemini de vurgulayarak şöyle konuştu:

 “Özellikle meyve ağaçlarının verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri amacıyla yapılan budama zamanın geçirilmeden yapılması gereklidir.  Öncelikle budama işinin bu işi bilen kişiler tarafından yapılması ayrıca gerekir.

Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır.”

Eğitimlerini başarıyla tamamlayarak Sertifika almaya hak kazananlara ise belgeleri Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ,  İlçe Milli Eğitim Müdürü, Halk Eğitim Merkezi Müdürü, Sarıçam İlçe Tarım Müdürü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim görevlileri, daire müdürleri tarafından verildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor