Üretrit Nedir? Tehlikelerine Dikkat Edilmeli!
İdrar yollarının tahriş olması ya da enfeksiyon kapması neticesinde, en rahatsız eden hastalıklar grubunda yer alan ve genel olarak erkeklerde daha zor zamanlar geçirmeye neden olan, uzun süren can sıkıcı bir hastalıktır. Kişi hastalığa yakalandığı zaman sık ve uzun süreli idrara çıkma isteği duymaktadır. Üretrit, üretranın (mesaneyi, dışarıya bağlayan boru) iltihaplı durumuna verilen isimdir. Genelde NSÜ (non-spesifik üretrit) ya da NGÜ (non-gonokoksik üretrit) ismi de verilmektedir. Çoğunlukla cinsel yol ile bulaşmaktadırlar. Üretrit penisin içindeki idrar ve meninin geçtiği kanal olan üretranın iltihaplanmasıdır. Genellikle cinsel ilişki ile geçen bir hastalık sebebi ile (bilhassa bel soğukluğu ya da chlamidiasis) meydana çıkmaktadır ya da ortak kullanılan hamam bile neden olabilmektedir. Bazen de nedeni bilinmemektedir. Üretrit ile beraber görülen akıntının rengi berraktan sarıya, yoğunluğu inceden kalma kadar değişmektedir. Üretrit in tedavisi genelde kolaydır. İdrar yapımı sırasında acı vermeye başlar, acı hissi arada kendini belli etmez ve hastaya düzelme hissi verebilir ancak bu durum iyileşme sürecine girdiğinin işareti değildir. Hastalığın belirtileri sık idrara çıkma ve idrar sırasındaki ağrılardır. Teşhis için iki neden yeterli olmaktadır. Tedavi edilmesi için iltihabın yoğunluğu ölçülür, eğer iltihap idrar kesesinin içine kadar yayılmış ise bu durum daha ciddi boyuttadır ve buna trigonitis adı verilir.
Üretrit Tedavi Yöntemleri
Eğer rahatsızlığa iltihap sebep oluyor ise, antibiyotik kullanılması yeterli olabilmektedir. Antibiyotik ağız yolu ile değil de damar yolu ile alınır ise, daha sağlıklı ve kısa sürede neticelerin alınması mümkün olmaktadır. İltihap dışı sebeplerden ötürü ya da idrar yollarının tıkanması gibi ilaç tedavisinin yeterli gelmediği durumlarda bir alet yardımı ile kanalın esnetilmesi ile fiziksel bir tedavi yöntemi uygulanabilir.
Bazı kaynaklar bitkisel tedavi yollarını belirtmektedir. Bu yöntemler yaban mersini kaynatılıp günde 6 defa çay gibi içilmesi, civanperçemi kaynatılıp içilmesi, ay üzümü, ayrık otu eklemek, bu hastalığa ilaçsız ve doğal yöntemlerden toksin uzaklaştırıcı tedavi olarak önerilmektedir. Üretrit kısacası üretranın iltihabı olarak tanımlanabilir. Verdiği rahatsızlık sebebi ile bir ve yahut da birden çok organı etkileyebilen, hastalarda büyük rahatsızlığa sebep olan çeşitli sebepler yüzünden gelişen, kişiden kişiye farklı bulgu ve belirtiler gösterebilen, doktorlar tarafından tedavi edilebilen toplumda sık sık rastlanılan bir rahatsızlıktır.
Üretrit, üretranın iltihabına bağlı gelişen ve genelde tedavi ile tam olarak düzelen fakat bazen de tekrarlayabilen bir hastalıktır. Üretrit, muhakkak doktorlar tarafından ilaç ile tedavi edilmelidir. Yoksa üretrit ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Bu sebeple mutlaka üretrit iyi bir şekilde tedavi edilmek gerekmektedir. Üretrit genel olarak akut üretrit ve kronik üretrit tipi olarak iki tipten oluşmaktadır. Akut üretrit 1-6 haftadan kısa sürer iken ve kronik üretrit tipi 6 haftadan daha uzun sürmektedir. Akut üretrit belirtileri ve kronik üretrit belirtileri çoğu zaman farklılık göstermektedir. Akut üretrit sebepleri ve kronik üretrit sebepleri genelde farklı olabilmektedir. Akut üretrit tedavisi ve kronik üretrit tedavisi farklı şekilde yapılabilmektedir.