ÜZERİMİZDEKİ YÜK ARTTI

ADANA (BÖLGE)-CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı, hükümete çağrıda bulunarak, “Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantı çerçevesinde, vatandaşlarımızı korumak adına, ilettiğimiz bazı önerilerimizi ve uyarılarımızı yineleme ihtiyacı hissediyoruz. Çünkü belediyelerimiz üzerindeki yük, taşınabilir olmaktan çıkmıştır” açıklamısını yaptı.
CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı, ikinci kez ortak açıklama yaparak hükümete çağrıda bulundu. 27 Ocak tarihinde yayımlanan ve vatandaşları fiyat artışından korumak amacıyla önlem alınması çağrısında bunulan açıklamaya herhangi bir dönüş gelmediği belirtilen açıklamada, belediyelerin kullandığı akaryakıta KDV ve ÖTV muafiyeti getirilme, elektrik, su ve doğalgaz tarifelerine yönelik talepler dile getirildi.
11 başkan, daha önceki açıklamalarında artan maliyetlerin yanı sıra ‘uygunsuz teftişlere karşı olduklarını’ belirtmişlerdi.
Belediye başkanlarının ortak açıklamasında, ülkede yaşanan ekonomik zorlukların ve art arda gelen fiyat artışlarının yerel yönetimleri ve buna bağlı olarak vatandaşları olumsuz yönde etkilediği belirtildi. 2019’dan bu yana elektrik fiyatlarında yüzde 300, doğalgaza yüzde 113 zam geldiği ifade edilen açıklamada, belediyeler için farklı tarife uygulanması talep edildi. Açıklamada ayrıca elektrik fiyatlarındaki artışın su maliyetlerine de yansıdığına dikkat çekildi.
1-Büyükşehir belediyelerimizni faaliyet gösteridği pek çok alanda, yılbaşından önce ve sonra, bugüne dek ciddi fiyat artışları olmuş, olmaya da devam etmektedir. Vatandaşlarımızın gündelik yaşamlarında yoğun olarak kullandığı bu hizmet kalemlerindeki ciddi artışlar, yerel yönetimleri hizmet üretmede zorlar hale gelmiş, gelecek günlerle ilgili kaygılar oluşturmuştur.
2-Ulaşım hizmetlerinde, özellikel metro-tramvay kullanımında elektrik fiyatlarına gelen artışlar, lastik taşılı ulaşımda motorine sık sık gelen yoğun zamlarla, topul taşımadaki fiyat artışları şimdiden kadük hale gelmiştir. Ülkedeki ekonomik zorlukları ve azalan alım gücünü de göz önünde bulundurarak, vatandaşlarımızı korumak adına, merkezi yönetim tarafından bazı kararların alınmasını elzem olarak görüyoruz.
3-Türkiye toplum nüfusunun yarısı kadar nüfusa, çeşitli hizmetler ulaştıran 11 Büyükşehir Başkanı olarak, bir önceki deklarasyonumuzda dile getirdiğimiz talepleri, bir kez daha tekrarlamak gereği hissediyoruz. Özellikle toplu taşımanın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için, belediyelerin kullandığı akaryakıta KDV ve ÖTV muafiyeti getirilmesi talebimizdir. Yinetoplu taşımada yoğun tüketilne elektrik maliyetlerinde belediyeler için yeni ve avantajlı bir tarifeye geçilmesini gerektirmektedir. Burada belirtmek isteriz ki; 2019 yılından bugüne elektrik fiyatlarındaki artış, yüzde 300’e ulaşmıştır. Unutmamak gerekir ki, elektrik fiyatlarındaik artış, doğrudan su maliyetlerini artırmaktadır. Su işletmelerimizin en önemli maliyet kalemi elektrik tüketimidir. İdarelerimizin vatandaşa su ulaştırmakat kullandığı elektrik fiyatlarınad indirimli tarifeler düzenlenmelidir. Çünkü, bir önceki yıla su idaremizin ödediği elektrik aturası 3 kata çıkmıştır. Aynı şekilde 2019 yılından bugüne yüzde 113 oranında fiyat artışı yaşanan doğalgazda da belediyelere yönelik farklı bir tarife uygulamasını talep etmekteyiz . Keza, büyükşehir belediyelerimzi tüm imkanlarını zorlayarak, olağanüstü artan üretim maliyetlerine rağmen, Halk Ekmek’i bu zamana kadar en uygun fiyatla vatandaşlarımızın hizmetine sunmuştur. Gelinen noktada, belediyelere TMO tarafından yeteri kadar unun uygun fiyatla verilmemesi durumunda, bu üretim maliyetleri de katlanabilir olmaktan çıkacaktır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”