Uzmanlar uyarıyor!
HABER: Güleser KELEŞ
ADANA (BÖLGE)-Covit – 19 salgınından dolayı aileler bebeklerinin takiplerini yaptırmak için sağlık kuruluşlarına gelmeye çekinince ciddi bebekler için risklerde ortaya çıktı.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Neonatoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nejat Narlı, salgın döneminde sarılık olan bebeklerin takibinin yapılmaması nedeni ile kernikterus hastalığı vakalarının arttığına dikkati çekti.
Narlı,”Lütfen bebeklerinizin takibini yaptırmak için sağlık kuruluşlarına gitmeyi ihmal etmeyin” uyarısında bulundu.
Prof Dr Nejat Narlı, Yenidoğan sarılığının bebeklerin yaklaşık üçte ikisinde görüldüğünü bunların yaklaşık yüzde 13’ünde geri dönüşümsüz ciddi beyin hasarı için tehdit oluşturabilen düzeylere erişebildiğine dikkati çekti.
Sarılığa neden olan bilirubin maddesinin tedavi edilip tehlikeli sınırlardan
düşürülmez ise, beyin dokusunda çökerek ‘’Kernikterus’’ denilen klinik
duruma neden olduğunu dile getiren Narlı, “Kernikterus ciddi nörolojik sekellerin olduğu beyin felcidir. Kernikterus sıklığı gelişmiş ülkelerde yaklaşık 100 binde bir iken, gelişmekte olan ülkelerde , özellikle uygun takibin yapılamamasına ve tedaviye erken başlanmamasına bağlı olarak yüzbinde 10 ile 100 arasında değişmektedir. Kernikterus’ta; uzun dönemde işitme kaybı, yürüme bozuklukları, yukarı bakış anomalisi, serebral palsi, diş anormallikleri gibi ciddi geri dönüşümsüz sorunlara ve sekellere neden olmaktadır” dedi.
Sarılık’ın otizm ile de ilişkili de olabileceğine dikkati çeken Narlı, tedavi edilmeyen sarılığın yaptığı tahribatın okul başarısını da olumsuz etkileyebildiğine vurgu yaptı.
Narlı, ailelerin bebeklerinin takipleri için sağlık kuruluşlarına mutlaka gitmesi gerektiğini belirterek, ilerde yaşanabilecek daha büyük sıkıntıların mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.