Vaka sayısı 80 bine dayandı
ADANA (BÖLGE)-Sağlık Bakanlığı corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu’nu açıkladı. Türkiye’de son 24 saatte 410 bin 116 Kovid-19 tesit yapılıd, 75 bin 564 kişinin testi pozitif çıktı, 153 kişi yaşamını yitirirken, iyileşen hasta sayısı da 51 bin 675 oldu.
Omicron varyantının Türkiye’de baskın varyant haline geldiğini ve vaka sayılarının bir önceki aya oranla 4 kat arttığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Fakat salgının ilk dönemlerine kıyasla, enfekte olanların çok daha düşük bir oranı hastaneye yatıyor. Tedbir önemli bir zorunluluk. Temkinli ve tedbirli olalım.” çağrısında bulundu.
AŞILAMADA SON DURUM
18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 83,86, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 92,16 olarak gerçekleşti.
Türkiye’de bugüne kadar uygulanan aşı sayısı 138 milyon 326 bin 318’e yükseldi.
En az iki doz aşı uygulananların oranının en yüksek olduğu 10 il, Osmaniye, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Manisa oldu.
En az iki doz aşı yapılanların oranının en düşük olduğu iller ise Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ olarak sıralandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’a karşı etki gösterdiği belirlenen 2 ilacın tedavide kullanımını tavsiye etti.
Örgütten yapılan yazılı açıklamada, DSÖ Uluslararası Uzmanlar Standart Geliştirme Grubu’nun, Covid-19’a yakalanan hafif, ağır ve kritik durumdaki yaklaşık 4 bin hasta üzerinde yaptığı 7 ayrı denemenin ardından eklem iltihabı ilaçlarının Covid-19’a karşı etkinliğine dair önerilerine yer verildi.
Buna göre, eklem iltihabı ilaçları Baricitinib ile Interleukin-6’nın (IL-6), kortikosteroid ilaçla birlikte kullanıldığında ağır durumdaki Covid-19 hastalarının iyileşmesine olumlu etki sağladığı tespit edildi.
Bu ilaçların verildiği ağır hastaların virüse karşı dirençleri artarken, oksijen tedavisi ihtiyacında azalma görüldü.
Uzmanlar, bu 2 ilacın asla aynı anda kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu.
Durumu ağır olmayan hastalar için ise monoklonal antikor ilaçlarından Sotrovimab’ın kullanımı “belirli şartlar altında” tavsiye edildi.
Klinik denemelerde yine eklem iltihabı ilaçları olan Ruksolitinib ve Tofasitinib’in kullanımının hastalarda iyileşme sağladığı, ancak Covid-19’un Omicron gibi yeni varyantlarına karşı etkililiğine dair yeterli kanıt elde edilemediği belirtilerek, bunların kullanımı önerilmedi.
Şimdilik birine şartlı tavsiye kararı verilen monoklonal antikor ilacına ilişkin yeni bilgilerin, deneme sonuçları açıklandığında paylaşılacağı kaydedildi.
DSÖ uzmanları daha önce IL-6’nın ağır ve kritik Covid-19 hastalarında kullanımı için şartlı tavsiyede bulunmuştu.
İLAÇLARDA PATENT TEKELLEŞMESİNE KARŞI UYARI
Dünya Sağlık Örgütü’nün Baricitinib ile IL-6’nın kullanımına ilişkin tavsiyesinin ardından Sınır Tanımayan Doktorlar (MFS) örgütünden yapılan açıklamada, tavsiye edilen ilaçlarda tekelleşmenin önüne geçilmesi gerektiği belirtildi.
MFS Enfeksiyon Hastalıkları Tıbbi Danışmanı Dr. Marcio da Fonseca, DSÖ’nün tavsiye ettiği ilaçlara düşük ve orta gelirli ülkelerdeki hastaların mutlak erişiminin hayati önem taşıdığına dikkati çekerek, “İlaçlara yeterli, zamanında ve adil erişimin temin edilmesi ve patent tekelleşmesine engel olunması için devletler, Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Anlaşması’ndan feragat edilmesi ve zorunlu lisans verme gibi uygulamaların benimsenmesini teşvik etmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Orta ve düşük gelirli ülkelerde insanların yetersiz aşılama oranı ve etkisini sürdüren yeni varyantlar sebebiyle korku içinde olduklarını vurgulayan Da Fonseca, salgınla mücadele araçlarına erişimde küresel eşitliğin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Polonya’da yapılan yeni bir araştırma, Covid-19’u şiddetli geçirmeye neden olan geni ortaya çıkardı.
Reuters’ın haberine göre, Polonyalı bilim insanları, corona virüsüne bağlı ağır hasta olma riskini iki katından fazla artırdığını söyledikleri bir gen keşfettiklerini açıkladı.
Bu keşif, virüsten en çok etkilenecek ve en fazla risk altındaki grupları belirleme açısından da önem taşıyor.
RİSKLİ GRUPLARI BELİRLEMEDE ÖNEMLİ
Uzmanlar, bu sonuçların en riskli grubu belirleyeceğini ve onları onları aşı olmaya teşvik edeceğini umduklarını açıkladı. Öte yandan, tedavi açısından da riskli grupları belirlemek büyük önem taşıyor.
Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, “Bir buçuk yıldan fazla bir araştırma sürecinden sonra, corona virüsü ile ciddi şekilde hastalanmaya yatkınlıktan sorumlu geni tespit etmek mümkün oldu” dedi.
KITALARA GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR
Niedzielski sözlerini “Bu, gelecekte Covic-19’dan ciddi şekilde acı çekme eğilimi olan insanları tespit edebileceğimiz anlamına geliyor.” ifadeleriyle sürdürdü.
Bialystok Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar, genin bir kişinin Covid-19’dan ne kadar ciddi şekilde muzdarip olduğunu belirleyen yaş, kilo ve cinsiyetten sonra dördüncü en önemli faktör olduğunu buldu.
Projeden sorumlu profesör Marcin Moniuszko, genin Polonya nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ünde bulunduğunu, bu oranın Avrupa’da yüzde 8-9 ve Hindistan’da yüzde 27 oranında olduğunu söyledi.
Daha önce yapılan araştırmalar da genetik faktörlerin Covid-19 üzerindeki etkisini ortaya çıkarmıştı. İngiltere’de yapılan bir araştırmada da Covid-19’a bağlı akciğer yetmezliği riskini iki katına çıkarabilecek bir gen keşfettiklerini açıklamıştı.