VAKIF VE DERNEKLERE AKTARILAN MİLYARLAR

Vatandaş yüksek enflasyon ve geçim sıkıntısı ile boğuşurken, iktidarın vakıf ve derneklere 2012 ile 2021 yılları arasında verdiği desteğin miktarı 7 milyar lirayı aşmış!..

Yıllara göre vakıf ve derneklere yapılan yardımlar;

2012 yılında 381 milyon TL

2013 yılında 590 milyon TL

2014 yılında 628 milyon TL

2015 yılında 874 milyon TL

2016 yılında 581 milyon TL

2017 yılında 581 milyon TL

2018 yılında 818 milyon TL

2019 yılında 841 milyon TL

2020 yılında 969 milyon TL

2021 yılında 865 milyon TL

TOPLAM: 7.128.000 TL

Pandemi döneminde halkına 5 adet maskeyi dağıtamayan, kolonya dağıtacağım deyip, kolonyanın adını bile anmayan, tüm dünya ülkeleri halkına nakit yardımı yaparken, bunlar iban no’su atarak halkından para toplayan, ödenmek üzere memuruna, esnafına, emeklisine bin-üç bin ve beşbin lira kredi veren, ödeyemeyenlerden de kredileri fahiş faizlerle tahsil eden AKP hükümeti, kendilerine arka bahçe olan vakıf ve derneklere yardım yaparak emeklisini, işçisini ve memurunu açlığa ve sefalete mahkum etmekten başka bir şey yapmamıştır.

Yandaşlara, vakıflara ve derneklere bol kepçe dağıtırken de hazineyi tamtakır boşaltmışlardır.

Vakıf ve derneklere yapılan para aktarımları dudak uçuklatmaktadır. Son on yılda iktidar, merkezi yönetim kapsamındaki kuruluşlar aracılığıyla vakıf ve derneklere 7 milyar 128 milyon lira para aktarmışlardır.

Maddi yardım alan vakıf ve derneklerin isimleri ya da faaliyet alanlarına dair bilgi almak mümkün değil. Şeffaflık ilkesi de yok sayılıyor.

Bu vakıf ve derneklere, merkezi yönetime bağlı bakanlıklar, taşra teşkilatları, üniversiteler ve diğer özel bütçeli idareler yardım yapıyor.

Vakıflar ve derneklere en fazla yardımın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldığını öğreniyoruz.

Geçmiş yıllarda ENSAR ve TÜRGEV ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokolu hatırlatmamız yapılan yardımların nereye gittiğini göstermiyor mu?

Bütçeden yapılan yardımlarda kamu yararı gözetilmesi, yardımların öncelikle toplumun ihtiyaç ve sorunlarına çözüm sağlaması ile toplumsal gelişmeye katkıda bulunmasına yönelik olması gerekiyor.

Vakıf ve dernek, yardımı yapacak idarenin görev alanına giren konularda faaliyet göstermeli ve ayrıca idare ile vakıf ve derneklerin aralarında protokol yapılması zorunludur.

Bu on yılda yapılan ve toplamı 7 milyar 128 milyon TL’yi tutan paranın toplumun ihtiyaç ve sorunlarını çözmediği gibi toplumsal gelişmeye katkı vermediği, bizzat toplumsal gelişmeyi önleyen ve ülkeyi karanlığa mahkum eden gelişmelere katkı vermek için kullanıldığı ülkenin nerelere savrulduğundan anlaşılmıyor mu?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor