Vali Demirtaş: Yüksek fiyata sebze ve meyve sattırmayacağız
ADANA (İHA) – Adana Valisi Mahmut Demirtaş, fahiş fiyat
uygulaması yaparak haksız kazanç elde eden firmalara ve iş yerlerine yönelik
denetimleri sürdürdüklerini belirterek, “Aykırılık tespit edilen ürünlerle
ilgili, firmalara idari para cezaları uyguluyoruz. Vatandaşımıza yüksek fiyata
sebze ve meyve satışı yaptırmayacağız” dedi.
Vali Demirtaş, yaş sebze ve meyve üretimi ile bunların satış ve pazarlanması
alanlarında faaliyet gösteren sektör temsilcileriyle toplantıda bir araya
geldi.
Çukurova Kalkınma Ajansında düzenlenen toplantıya Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı
sıra İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz
ve Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Demirtaş, böylesine önemli bir toplantıyı
düzenlemelerinin nedenlerine değindi.
İlk olarak Adana’nın, üretim noktasında hem ülkede hem de bölgede pek çok
üründe ön sıralarda olmasına rağmen, bölgedeki diğer illerin gerisinde kalmış
gibi bir izlenim oluştuğunu ifade eden Vali Demirtaş, “En başta kamu kesimi ve
sektörün üretim ile satış temsilcileriyle bu olumsuz algıyı ortadan kaldırmak
için neler yapabileceğimizi konuşacağız. İkincisi; hem üreticilerimizin hem de
meslek mensuplarımızın çeşitli sorunları ve sıkıntıları var. Bu sorunları bu
toplantıda dinleyecek, bu sıkıntılarla ilgili karşılıklı müzakerelerde
bulunacağız. Sorunların çözümü noktasında ‘Valilik olarak il ölçeğinde neler
yapabiliriz, sıkıntıları nasıl giderebiliriz, üretim ve satış zincirini nasıl
daha sağlıklı hale getirebiliriz’, bunları konuşacağız” dedi.
Hal Kanununda bir değişiklik yapılmasının şu an gündemde olduğunu belirten Vali
Demirtaş, “Hal Kanunu’nun değişiklik sürecinde sizlerden alacağımız görüş ve
önerileri Ticaret Bakanlığımıza ileteceğiz. Geride bıraktığımız bir yıl
içerisinde gıda fiyatlarında, özellikle yaş sebze ve meyve fiyatlarında
spekülasyon yapan, fahiş fiyat artışı gerçekleştirerek haksız kazanç elde eden
çevrelerle mücadele konusuna değineceğiz” şeklinde konuştu.
“Adana, Türkiye’nin en zengin yeridir”
Türkiye’nin üretime müsait verimli ve geniş tarım alanları, bölgelerin ekolojik
farklılıkları sayesinde meyve ve sebzenin iyi koşullarda ve kaliteli olarak
yetişebildiği dünyanın nadir ülkelerinden biri olduğuna değinen Vali Demirtaş,
“Akdeniz Bölgesinde yer alan ilimiz, ürün türü bakımından Türkiye’nin en zengin
yeridir. Mevsimin ilk sebze, meyve ve tahılları bölgemizde üretilmektedir.
Ayrıca ilimizin kıyı, eşik ve dağlık kesimlerinde farklı iklim ve toprak
koşullarının yaşanması, meyve yetiştiriciliği alanında geniş bir çeşitliliğe ve
dağılıma izin vermektedir. Adana, 1.632.883 ton meyve üretimiyle, Türkiye meyve
üretiminin yaklaşık yüzde 7,3’ünü karşılamaktadır. Meyve yetiştiriciliğindeki
asıl hedefimiz, yüksek kaliteli, pazarlanmaya uygun, hastalık ve zararlılardan
arındırılmış, kalıntısız üretimi artırmaktır. Böylelikle hem iç piyasa
ihtiyacını giderecek hem de dış pazarlara satılabilecek düzeye ulaşmaktır.
Yetiştiricilikte devamlılığı sağlayarak, dış pazarlarda marka olabilmek ise
nihai amacımızdır” diye konuştu.
“Özellikle ana meyveciliğimiz olan turunçgillerin ova kesiminde sorunlarını
çözmek önceliğimizdir” diyen Vali Demirtaş konuşmasının devamında şunları
söyledi:
“Sert çekirdekli türlerden erkenci şeftali, nektarin ve kayısı
yetiştiriciliğinin alternatif olarak geliştirilmesi de meyvedeki rekabet
gücümüzü artıracaktır. Yüksek kesimlerde başta kiraz, vişne, ceviz ile uygun
arazilerde badem yetiştiriciliğinin arttırılması ise üretim potansiyelimizi
katlayacaktır. Zeytin üretimimiz ise yağlık ve sofralık olarak 118.415 dekar
alandaki 42.000 ton üretimiyle, ülkemiz zeytinciliğine yüzde 1.4’lük katkı
sunmaktadır. Öte yandan son yıllarda çilek üretimi ve örtü altı muz
yetiştiriciliği de üreticilerimiz tarafından büyük ilgi görmektedir” dedi.
“Dış satımımızı artırmamız gerekiyor”
Üreticilerin kendilerini geliştirip ilgilendikleri alanda bilinçlenmeleri
gerektiğini dile getiren Vali Demirtaş, “Üreticinin sahip olduğu arazinin iklim
ve çevre koşulları iyi etüt edilerek üretim tercihleri belirlenmelidir. Bununla
birlikte sofralık meyvelerin dışsatımı ise mevcut potansiyelimize göre oldukça
düşüktür. Bu nedenle, meyve türlerinde dış satımımızı artırmamız gerekmektedir.
Küçük dışsatımcıların organize olarak pazarlara girmesinin önünü açmalıyız.
Kontrollü soğuk depo koşulları ile soğuk zincirin oluşturulmasını mutlaka
sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
Adana’nın 480 bin dekar turunçgil arazisi ile Türkiye’de narenciye üretimi
yapılan en önemli merkezlerinin başında geldiğini belirten Vali Demirtaş
konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“1.399.000 ton üretim ile ülkemiz üretiminin yüzde 29’u ilimizde
gerçekleştirilmektedir. Üretimin artırılması noktasında turunçgil bahçesi tesis
ederken iç ve dış piyasada tutulan ürünlerin dikilmesi yönünde bir ürün
politikası geliştirmemiz gerekmektedir. Turunçgil üretiminde, üretimi
çeşitlendirmeliyiz. Yılın tamamını kaplayacak şekilde erkenci çeşitlerden,
geççi çeşitlere doğru bir üretim planı yapmalıyız. Bu sayede gerek iç pazar,
gerekse dış pazar imkanlarından daha fazla yararlanmış oluruz. Malumunuz
narenciye üretimimizin önündeki en önemli engellerden biri Akdeniz Meyve
Sineğidir. Zararlının yoğun olduğu dönemlerde mücadelesi yapılmadığı zaman
yüzde 100’e varan ekonomik kayıplar görülebilmektedir. Bu yılda ilimizde
Akdeniz Meyve Sineğine karşı mücadelemizi, biyoteknik, kimyasal ve kültürel
mücadele metotları ile aktif olarak sürdürmekteyiz” diye konuştu.
Adana’nın aynı zamanda ihracata mal veren en önemli bölgelerden biri olduğunu
söyleyen Vali Demirtaş, şunları kaydetti:
“Son dönemde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimive İyi Tarım
Uygulamaları’yla bitki koruma ürünlerinin doğru zamanda ve doğru dozda
kullanılmasıyla kalıntısız ürün elde edilmesi sağlanmış; böylelikle ihracattan
geri dönüşlerin de önüne geçilmiştir. 2018 yılında Adana’da üretilen toplam
sebze miktarı ise 1.806.463 tondur. Ülke üretiminde karpuzun yüzde 25’i,
kavunun yüzde 12’si, marulun yüzde 14’ü, soğanın yüzde 7,5’i, patatesin,
biberin yüzde 5’i, patlıcanın yüzde 4’ü, ıspanağın yüzde 2’si, domates ve
salatalığın yüzde 1’i bu topraklarda yetişiyor. Amacımız bilinçli üretim
metotlarıyla, bu oranları daha yukarılara çıkarmaktır. Fahiş fiyat uygulaması
yaparak haksız kazanç elde eden firmalara ve iş yerlerine yönelik
denetimlerimizi de ilgili birimlerimiz eliyle sürdürüyoruz. Aykırılık tespit
edilen ürünlerle ilgili, firmalara idari para cezaları uyguluyoruz. Bu noktada
yaş sebze ve meyve ticaretine dair denetimlerimizin önümüzdeki dönemde de devam
edeceğinin bilinmesini isterim. Vatandaşımıza yüksek fiyata sebze ve meyve
satışı yaptırmayacağız. Bunun için tüm tedbirlerimizi alıyoruz, almaya devam
edeceğiz. Ticaret İl Müdürlüğümüzün gerçekleştirdiği denetimlerimizi
sıklaştıracağız ve fırsatçılara asla göz açtırmayacağız.”