VALİ KÖŞGER, “PEYGAMBERİMİZ VE ŞAHSİYET İNŞASI” KONULU KONFERANSINA KATILDI

(HABER MERKEZİ)-Adana ValisiYavuz Selim Köşger, Mevlid-i Nebi ve Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle İl Müftülüğü tarafından düzenlenen “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” konulu konferansa katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Kuran-ı Kerim tilaveti ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon sunumu ile devam etti.

Mevlid-i Nebi Haftasının önemine binaen konferansın verildiği programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Köşger, “Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından bu yıl ” Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” teması ile kutlanan Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın açılış programında bir aradayız. İnsanlığın yüzyıllar boyunca özlemini çektiği erdemli bir hayatın kılavuzluğunu yapmış, ahlakî ve insanî değerlerin en yüksek mertebesine ulaşmış bir önderin, Peygamber Efendimiz’in (S.A.V.) şahsiyet inşası üzerindeki derin etkilerinin konuşulacağı bu konferansta bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyor; konuşmama Peygamber Efendimiz’e salat ve selam göndererek başlamak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Cenab-ı Hak kainatı yarattı. ‘Levlake lavlake lema halaktü’l-eflak’  yani ‘Sen olmasaydın, ey Habîbim, felekleri (kâinatı) yaratmazdım’ kudsî hadisi bazı araştırmacılara göre sahih olmasa da bizler Peygamber Efendimizin hayatına, hayatındaki sahnelere ve insanlığı getirdiği aşamaya bakarak mana ve mefhum itibariyle bu hadis sahihtir diyoruz.“ sözlerine yer verdi.

Sonsuz gibi görünen bir kainat var ve kainatta zerreden kürreye, mükemmel bir düzen ve nizam hâkim diyen Vali Köşger, “Bu nizam, atom altı parçacıklardan galaksilere kadar her varlıkta mevcuttur. Cenab-ı Hakk’ın koyduğu kurallar harfiyen yerine getirilir. Bu hayvanat için de böyle nebatat için de cansız varlıklar için de böyle. Bütün bu varlıklar, Allah’ın emri doğrultusunda hareket eder. İnsan ise farklıdır. İnsan, irade-i cüziyye dediğimiz bir seçim alanına sahiptir. İyi ve kötüyü seçme imkânı insana verilmiştir. Bu noktada, insan âlâ-yı illiyyîn dediğimiz meleklerden de üstün olduğu bir dereceye çıkabilir ya da esfel-i safilin dediğimiz hayvanlardan da aşağı bir varlığa dönüşebileceği bir derekeye düşebilir. İşte bu insanlık içinde en seçkin insan, “Hazreti İnsan” olarak andığımız Peygamber Efendimiz’dir. (S.A.V.)  O, mükemmel bir insandır. Kendisine “kral peygamber” olma ya da “kul peygamber” olma tercihi verildiğinde, “kul peygamber” olmayı seçmiştir. Her konuda en mükemmel tercihi yapan bir şahsiyettir. Bu yüzden, biz bütün kainatın Allah Resulü için yaratıldığına inanıyoruz.” dedi.

Peygamberimizin şahsiyet inşası muazzam bir hadisedir diyerek sözlerini sürdüren Vali Köşger, “Babalık, yöneticilik, arkadaşlık, liderlik gibi her alanda en güzel örnektir. Şairimizin, “Sırtlanları geçmişti beşer yırtıcılıkta/Dişsiz mi bir insan, onu kardeşleri yerdi!” dediği bir dönem ve ortamda Peygamber Efendimiz’in, Hazreti Fatıma’ya olan sevgisi ve ona gösterdiği saygı, bir babanın evladına nasıl davranması gerektiğinin en güzel örneğidir. Bir idareci olarak da mükemmeldir. Zafer anında, Mekke’ye muzaffer bir komutan olarak girdiğinde, kendisine yıllarca eziyet edenlere nasıl davrandığını hepiniz biliyorsunuz. Onlara merhametle yaklaşmış, intikam almamıştır. “ ifadelerini kullandı.

O’nun liderliği, devlet kuruculuğu ve şahsiyet inşası her yönüyle örnek alınacak niteliktedir diyerek konuşmasına sürdüren Vali Köşger, “Peygamberimiz, kırk yaşında başladığı tebliğ görevini altmış üç yaşında tamamlamış, yalnızca yirmi üç yıl gibi kısa bir sürede tek kişiyle başlayıp Veda Hutbesi yaparken yüz binlere varan bir inanan kitlesine, geniş bir müslüman topluluğuna ulaşmıştır. Bu müthiş bir enerji. Bu öyle muazzam bir enerji ki daha hicri 38. yılda müslümanlık Endülüs’e, Çin ü Maçin’e kadar yayıldı. Ashabın peygamberimizden aldığı enerjiyle gitmediği yer yok. Burada özellikle imam kardeşlerimize empati yapmalarını söylüyorum, müslüman bir beldedesiniz, müslüman bir şehirdesiniz, 1400 senedir ibadethanelerimiz var görev yaptığınız camiye atandığınızda kaç cemaatiniz vardı siz bıraktığınızda kaç cemaatiniz oldu? Peygamberimizin şahsiyetiyle kendinizi mukayese edin, camide bir saf olan cemaatinizi iki safa çıkarabiliyor musunuz?” dedi.

Vali Köşger, “Cenab-ı Hak bizleri Peygamber Efendimizin sünneti üzere yaşamaya muvaffak eylesin. Onun hayatından ilham alarak doğru yolda ilerlemeyi nasip etsin.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Programa Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Ahmet Belada, İl Müftüsü Mehmet Taşcı, din görevlileri, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor