“VAR” SİSTEMİ HAKEMİ DEĞERSİZLEŞTİRİYOR FUTBOLCULARIN MOTİVASYONUNU ETKİLİYOR

Bundan 40-45 yıl kadar önce (B) Futbol Antrenör Kursu’nu tamamlamıştım. Ancak,  yeni yönetmeliği göre, antrenörlük yapacak olan kimselerin en az 3 orta,  6 yardımcı futbol hakemliği yapmasını zorunlu hale getirmişlerdi. Aslında iyi bir uygulamaydı. Antrenör, aynı zamanda uluslararası futbol oyun kurullarını bilmesi gerekiyordu.

Futbol hakemliği gerçekten çok zor ve meşakkatli bir görevdi. Yardımcı hakemlikte yapılan hatalar bazen kaynayıp gidiyordu. Ancak, orta hakemlikte pozisyonu gördüğün halde düdüğü bir türlü ağzına götürüp çalamadığım zamanlar oldu. Bacaklarım titriyordu. Özellikle itirazlar olduğunda şaşkınlık yaşıyordum hatta kördüğüm oluyordum. Buna rağmen keyifli tarafları da vardı.

O dönemlerde İlyas Ayan, Orhan Demir, Mahmut Çetiner, Sırrı Doğan, Mustafa Gündüz, Burhan Yakıcı, Muzaffer Çam, Hüsamettin Esin, Erol Oflaz, Turan Yıldırım, Kazım Tekin, Altan Öncül, Reha Aktaş, Hamza Timuçin, Vedat Yılmaz,  gibi çok deneyimli hakemler vardı. Onların bir bölümüyle maç yönettim. Salı ve Perşembe antrenmanlara gelmeyene görev verilmezdi.

Hakemlerin kimseyi memnun edemediklerine tanık oldum. Kazanan takım bile hakemin kötü maç yönettiğinden şikâyetçi olurdu. Bir de “HAKİMİN KARARI DEĞİŞİR ANCAK HAKEMİN KARARI DEĞİŞMEZ” denilirdi. Bu sözcük benim çok hoşuma giderdi.

Günümüzde ne yazık ki hakemlerin kararları uygulamada olan “VAR” sistemi ile değişebiliyor. Ancak, bu sistemle hem hakemler değersizleştiriliyor hem de duraksamalardan dolayı futbolcuların motivasyonları olumsuz etkileniyor.  Başka anlamda sporun temaşa zevkini yok ediyor ve heyecanı ortadan kaldırıyor. Bazen sorunların ve hataların giderilmesi için uygulamaya konular “VAR” durumu daha da çatallaştırıyor.

 Örneğin hakem penaltı veya golü veriyor. Sonra da uyarının ardından golü  (ofsayt-faul veya çizgiyi geçmesi) gibi gerekçelerle iptal ediyor. Bazen de VAR hakemleriyle saha hakemlerinin çeliştiği de yaşanıyor. Madem bu uygulama yararlı o halde neden sadece süper ligde ve kupa maçlarında uygulanıyor? Hatalar 2 veya 3. Ligde olmuyor mu? Bu durum seyirciyi bile maçlardan soğutuyor.

Rusya’da gerçekleştirilen son Dünya Kupası’ndan sonra ülkemizde de 2 yıldır uygulanan “VAR” sistemi (Video Yardımcı Hakem) ile sahanın farklı yerlerinde bulunan 40 kadar kamera ile saha içinde ki tüm hareketler kayıt altına alınıyor. TFF Eski  Başkanı Yıldırım Demirören yaptığı açıklamada, Futbolun güzelliğini öldürdüğü için bu sisteme karşı olduğunu ancak Kulüpler Birliği‘nden uygulamaya geçilmesi yönünde bir talep bulunduğunu söylemişti.

Medipol Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ,  ise “Cep telefonsuz hayat düşünemiyoruz, bundan sonra da futbolda “VAR”sız bir hayat düşünemeyiz. Marka değerine de, her anlamda sahadaki kalıcı adalet duygusuna da, hepsine katkı sağlayacaktır. Ve inanıyorum ki bugüne kadar yaşanan sıkıntıların büyük çoğunluğu kaybolacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da bu uygulamanın “kesinlikle olumlu” olacağını belirtmişti. Sisteme harcanan milyon dolarlar yerine hakemlere her alanda daha bilimsel, çağdaş eğitim vererek eski sisteme geçilmesini daha doğru buluyorum. Elbette FİFA’da sistemin yaşama geçmesi için büyük araştırma yapmıştır. Birçok kulüp başkanı ve yöneticileri, profesyonel futbolcu,  antrenör hatta en önemlisi hakemler de bu sistemden mutlu değil….Benim gibi düşünenlerin olduğu kanısındayım….

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor