‘Vatandaş kuru ekmeğe muhtaç’
Gürer ”KOBİ’lerde bankacılık sektörüne olan kredi borçları 1 trilyon 771 milyar liraya kadar yükseldi”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaş kuru ekmeğe muhtaç hale getirilirken Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin halen ekonomide pembe tablo çizerek, dünyada örnek bir başarı elde etmiş gibi algı yaratmaya çalışmasına tepki gösterdi.
Plan ve Bütçe Komisyonunda Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü toplantıda söz alan Gürer, EYT’de vatandaşın hakkının verilmesini, intibak düzenlemesinin de bir an önce yapılmasını istedi.
(HABER MERKEZİ)-Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2023 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında, AKP iktidarının ekonomi politikasını eleştirdi, EYT’liler, taşeron firma çalışanları ve emeklilerin intibak düzenlemesiyle ilgili beklentilerini dile getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin bütçe sunumunun ardından söz alan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Nebati’nin 28 Aralık 2021’de “Enflasyon Ocak 2022’de zirve yapacak, sonra da düşecek.”, 3 Şubat 2021’de “Enflasyon Nisan 2022’de zirve yapacak, sonra düşecek.”, 4 Kasım 2022’de “Enflasyon Aralıktan itibaren düşecek.” gibi açıklamalarda bulunduğunu hatırlatarak, enflasyonun düşmediği gibi ENAG’a göre yıllık enflasyonun yüzde 185’lere dayandığını anlattı.
Bakan Nebati’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe sunumunda ülkemizin ekonomisini dünyada neredeyse örnek bir başarı gerçekleşmiş gibi yansıtmasını de eleştiren Gürer, “İyi de vatandaş neden bunu hissetmiyor?” diye sordu.
BOŞANMA ORANLARA YÜZDE 40’A ULAŞTI
Ülkemizdeki ekonomik krizin ve yüksek enflasyonun insanları intihara sürüklediğini, boşanma oranının yüzde 40’lara dayandığını, 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiğini, her 5 kişiden 1’inin sosyal yardıma muhtaç olduğunu, Suriye ve Afganistan’dan sonra Avrupa’ya en çok iltica edenlerin Türk vatandaşı olduğunu belirten Gürer, “Böyle bir noktada isek ekonomimizin başarı hikâyesi diye nasıl anlatıyorsunuz?” dedi.
2 MİLYON ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZ
2 milyon üniversite mezunu işsiz ya da mezunu olduğu eğitimin dışında iş aradığını, taşeronda kalan yüzde 70 hizmet sözleşmesine takılanların mağduriyet yaşadığını, düşük ücretle geçinmeye zorlanan modern köle olarak ucuz işçilikle çalıştırılmanın, kayıt dışılığın patladığı bir dönemden geçildiğini belirten Gürer, “ Tarlasını ekemeyen çiftçiden, süt ineğini kestiren besiciden, ev kredisinin dahi altında emekli maaşı alan vatandaşlarımızın varlığından haberiniz yok mu?” ifadelerini kullandı.
EYT’LİLERİN HAKKINI VERİN
Milyonlarca çalışanın EYT beklentisine de işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Neden emekliler için intibak düzenlemesi yapmıyorsunuz? Sosyal medya çalkalanıyor “15 Ocakta EYT tamam.” demişsiniz, bu bağlamda, konuşmanıza yer vermediniz. EYT’de durum nedir? EYT’lileri oyalamayın, hakkını verin” önerisinde bulundu.
EKONOKİDE KARA TABLO
Her alanda sorunlar derinleşirken, Bakan Nebati’nin algıyla, ortalıkta sorun yok gibi anlattığına da dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıları rakamsal verilerde anlattı ve şu ifadelere yer verdi:
“Asgari ücreti artırmakla övünüyorsunuz da alım gücü olarak bugünkü asgari ücretin 2019 yılının gerisine düştüğünün herhâlde farkında değilsiniz. Küçük ve orta boy işletmelerde yani KOBİ’lerde bankacılık sektörüne olan kredi borçları eylülde 103 milyar lira artarak 1 trilyon 771 milyar liraya kadar yükselmiş durumda. KOBİ borçlarında geçen yılın sonuna göre 640 trilyonluk artış yaşanmış. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun verilerine göre, tarım sektörünün bankacılık sistemine olan kredi borçları eylülde16,5 milyar lira daha artarak 261 milyar liraya çıkmış. Sektörün banka borçlarında yılbaşından eylül sonuna kadar olan zaman diliminde ise 93 milyar liralık artış kaydedilmiş. Vatandaş, bankalara borçlarını döndürerek ödemeye çalışıyor. Bireysel kredilerin ve kredi kartı borçlarının artışı hızlanarak devam ediyor. Vatandaşların bankalara borcu 21-28 Ekim haftasında 23 milyar lira daha artmış. Bireylerin bankalara, finansman şirketlerine olan konut, taşıt, ihtiyaç kredileri ve kredi kartı borcu takiptekiler dâhil, 28 Ekim itibarıyla 1 trilyon 935 milyar olarak görülüyor. Risk Merkezi verilerine göre bu yıl ocak-eylül döneminde toplam 819.547 vatandaş bireysel kredi borcunu, 706.557 vatandaş da kredi kartı borcunu zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındı. Hem kredi kartı hem de tüketici kredisi borcu yüzünden takibe alınanlardan borcu hâlen devam edenlerin sayısı da eylül sonunda 4 milyon 165 bin 902 kişi oldu. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise son bir yılda 451 bin adet artarak 4 Kasım itibarıyla 23 milyon 560 bine çıktı…”
FAHİŞ FİYAT TİMLERİ NEREDE?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında ayrıca, AKP iktidarının vatandaşıkuru ekmeğe muhtaç hale getirdiğini belirterek. “ Rafta her gün etiket değişiyor, rafta ürün var ama vatandaş gidip ürünü alamıyor. Fiyat istikrarı için de ilginç açıklamalar yapıyorsunuz. Gübre yüzde 342 artmış Bakan Bey’in verdiği yanıta göre, elektrik, ilaç, akaryakıttaki artış yüzde 200’lere ulaşmış, sizin fahiş fiyat timleri kurduğunuzu açıkladığınız süreden bu yana fahiş fiyat timlerini gören yok. Vatandaşın alım gücü daraldığı gibi, raftaki ürüne erişmek için yeterli geliri yok” ifadelerini kullandı.
PEMBE TABLO ÇİZMEK YERİNE HALKIN SORUNLARINA EĞİLİN
Sorunları çözmek yerine pembe tablo çizmenin kimseye yarar sağlamayacağına işaret eden Gürer, Bakan Nebati’ye şu önerilerde bulundu:
“Bu sorunlar orta yerde dururken ekonomide bu kadar parlak tablo çizmek yerine halkın sorunlarına yönelik çalışmalarınızı yoğunlaştırsanız ve özellikle, işçilerin, esnafın, çiftçinin, emeklinin sorunlarıyla hemhâl olsanız ve bunlar için de çözüm üretseniz ülkeye daha yararlı işler yapmış olursunuz…”
BAKAN NEBATİ’DEN EYT AÇIKLAMASI
Hazine ve Maliyet Bakanı Nureddin Nebati, konuşmaların ardından eleştiri ve soruları yanıtladı. Bakan Nebati, EYT ile ilgili açıklama yapmadıklarını belirterek, konunun önemli olduğunu Çalışma ev Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla birlikte yürüttükleri çalışmaların Kabinede gündeme geleceğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bunu kamuoyuna açıklayacağını ifade etti. Bakan Nebati, “EYT 15 Ocak’ta tamam” şeklinde ortaya atılan iddiaları kastederek, “Bugün yapılmış olan açıklamanın bir karşılığı yok” dedi.
EKONOMİNİN DÜMENİ
Bakan Nebati açıklamasında ayrıca ekonomiyi bir gemiye benzeterek, sadece dümeni çevirmekle geminin yürütülemeyeceğini, rüzgarın hangi yönden geldiğinin, dalganın boyutunun, denizin alt akıntılarının hesap edilmesi gerektiğini ifade etti.
Bakan Nebati, enflasyonun düşeceğine ilişkin değerlendirmesinde ise şu ifadelere yer verdi:
“Arada birkaç defa güncelleme yapmamızın özelliği şudur: Dünyada en temel özellik şudur: Sürekli güncelleme yaparsınız çünkü güncelleme yapmazsanız gider toslarsınız, birtakım sıkıntıları görmezlikten gelmeye başlarsınız. Sıkıntılar varsa sıkıntıların üstesinden gelebilmek için attığınız adımların hangi alanda nasıl olması gerektiğine ilişkin yeni politikalar oluşturmanız gerekiyor, paradigma değişikliği yapmadan yeni enstrümanları koymanız gerekiyor.
Dolayısıyla ben bir tane daha şeyi kullanmış olayım; toplumla ontolojik uyumsuzluğun giderilmesi noktasında birlikte çalışmakta fayda var.
Şu anda değerli ortağımız ve AK PARTİ milletvekillerine çok açık bir şey söyleyeyim, kızmayın lütfen: Rahat olun, psikolojik üstünlük bizde, saha bizden yana; işleri toparladık, sizi seçime kadar çok iyi bir seviyede götüreceğiz…”