VATANDAŞIN İLAÇ FARKI ÖDEMEDİĞİ KÜLLİYEN YALAN
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı adeta topa tuttu. Bulut, şehir hastanelerinin maliyetinden ilaç yokluğuna, sağlıkçıların sistem ve mali haklarıyla ilgili şikayetlerinden eczacıların sorunlarına, ilaç fiyat farklarından randevu sırasına birçok eleştiri yöneltti.
(HABER MERKEZİ)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sert eleştiriler yöneltti. Şehir hastaneleriyle yapılan sözleşmeleri kamuoyuna açıklanmasını isteyen Bulut, “Vatandaşın cebinden çıkmıyor” kamu-özel iş birliği projelerine en büyük bütçe payının gittiğini, 2007 ile 2022 arasında 120 milyar harcandığını, 2025’e kadar da bu rakamın 500 milyara çıkacağını belirtti. Maliyetlerin artması üzerine hastanelerin bakanlık bütçesinden yapılmaya başlandığını kaydeden Bulut, bakanlık bütçesinden yapılan hastanelerle müteahhitlerin yaptığı şehir hastaneleri arasındaki maliyet farkının açıklanmasını istedi.
TÜM PERSONEL ŞİKAYETÇİ
Sağlık Bakanlığı’ndan, bakanlığa bağlı tüm personelin şikâyetçi olduğunu kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Geçen ay hemşireler, diğer sağlık personeli miting yaptılar, yaşadıkları sorunları ifade etti. Doktorlar keza yurt dışına çıkıyorlar. Kalıcı insani bir düzenleme yerine sadece rakamsal olarak bir iyileştirme, geçici iyileştirmeler yapıyorsunuz. Bir anlamda, bir algı yönetiminin dışında, hekimleri daha insani bir yaşama kavuşturacak maaş vermekten uzaksınız, malzeme olsun diye bu çalışmaları yapıyorsunuz, o nedenledir ki hekimler yurt dışına çıkmaya devam ediyorlar.
2 ECZANEDEN 1’İ KAPANMA NOKTASINDA
Eczacılarla ilgili ciddi sorunların olduğunu kaydeden Bulut, “Ankara’da pazar günü eczacılar bir eylem yapacak. 16 Ekim’de eyleme gideceklerdi ama bir grev kırıcı gibi, on dört yıl sonra ilaç fiyat kararnamesini düzenlediniz ama yine bu yetmedi. Eczacılar ne diyor “İki eczanemizden 1’i kapanıyor.” Elektrik, su, kira ve personel masraflarını karşılayamadıklarını, önlerinde işsizlik olduğunu söylüyor. 8 tane eczacılık fakültesi vardı, şu anda 60’a çıktı. Keza aynı şekilde kamu eczacıları ve emekli kamu eczacıları da şikayetçi. “Beyaz” reformu gerçekleştiriyorsunuz, içinde eczacı yok” dedi. Taban ödeme kat sayısının en düşük olduğu Bakanlığın eşitsiz bir maaş sistemi olduğuna dikkat çeken Bulut, yerli ilacı üretecek olan topu topu 56 kişi olan uzman eczacıların maaşlarına bir iyileştirme yapılmadığını belirtti.
VATANDAŞ RANDEVU ALAMIYOR
Vatandaşın randevu alamadığını, sürekli sıra olduğunu belirten Bulut, Adana’daki bir devlet hastanesinden fotoğraflarla örnek gösterdi. Bulut, “Sabah altıda Adana Hastanesindeki sıra. İlaç bulamıyor vatandaşlar, şu anda çocuk ilaçları bulunamıyor” dedi.
VATANDAŞIN İLAÇ FARKI ÖDEMEDİĞİ KÜLLİYEN YALAN
İlaç fiyat farkları yüzünden vatandaşın cepten ödediği tutarın arttığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Yüzde 70’e yakın ilaçta mutlaka ilaç fiyat farkı var. Özellikle bu son zamlardan sonra bu farklar arttı. Yine, talihsiz bir açıklamanız var, sanırım yine bir “tweet” “İlaç firmaları, eczanelere vermesi gereken fiyat farklarını vermediği için eczacılar vatandaşlardan ilaç farkını alıyor ama biz zam yaparak bu ilaç fiyat farklarını Bakanlık bünyesine aldık.” demişsiniz. Bu külliyen yalan, doğru olmayan bir açıklama. Aksine arttı, geri ödemeli ilaçlar iki yılda 2 katına çıktı. Cepten ödemede yani vatandaşın cebinden ödediği rakam da tam 3 katına çıktı, 6 milyarı bulmuş durumda.”