Veteriner hekim olmak!

Veteriner Hekim Şennur GÜRSOY

Hekim olmak isteyen lise son sınıf öğrencilerinin öncelikle kendilerini iyi değerlendirmelerinde ve meslek gerekliliklerini araştırıp kararlarını buna göre vermelerinde fayda var. Ülkemizde sistemsel sıkıntılardan dolayı tercih yapmak ya da diploma sahibi olmak adına okumak zorunda kalan arkadaşlar var.  Bu her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de büyük sıkıntılar oluşturuyor.

***

İnsanlar iyi adapte olduğu, severek yaptığı işte ki kazancı başarısı da buna bağlı olarak yüksek oluyor. Canlılarla uğraşmak daha vicdanlı olmayı, daha sabırlı ve özverili olmayı gerektirir. Canlılardaki bireysel ve çevresel farklılıklar her seferinde yeni bir deryaya dalmak gibi tanımlanabilir. Hekimlik mesleği seçen arkadaşların diğer meslek erbaplarından daha fazla hayatlarında eğitimin olacağını bilmeleri gerekir. Canlıların olduğu her yerde gelişim ve değişim söz konusudur. Bu da hızlı bir dinamik oluşturuyor. Mesleki gelişimde  de paralel olarak hız kazandırıyor. Bu hızlı dinamiğe yetişmek için de veteriner hekimlerin bu konuda gayret göstermelerini gerektiriyor.

***

Veteriner hekimlerin eğitim sürecinde hayvan çeşitliliği ile bağlantılı olarak ders sayısı ve saati yoğun bir fakültedir. Eğitim ve çalışma saatleriniz fazla olacaktır. Branşlaşmaya gidilmesi gereken bir meslektir. Ülkemiz şartlarında bu çok mümkün değil henüz… Hem dahiliyeci hem cerrah hem ortopedist olmanız gerekiyor. Bu branşların da gerekliliklerini hakkıyla tolere edilebilir, minimum hata ile uygulanması gerekir. Pratik uygulama ve gözlemlerini arttırmak adına öğrenci arkadaşların alt sınıflardan hangi türü seçeceklerse onlarla ilgili kurumlarda staj yapmalılar. Diğer önemli konulardan biride ne yazık ki ülkemizde fakültelerimiz kadrosuz çoğalıyor. Bu da meslek eğitim yetersizlikleri oluşturuyor. Fakülte seçimlerinde de bu konuya da hakim olmak önemli.

***

‘’Hayvanları çok seviyorum, veteriner hekim olmalıyım’’ demek hekim olmanın prosedürlerini bilmediğinin göstergesidir. İnsan olmanın gereği her canlıya değer vermek ve yaşam haklarına saygı duymaktır. Veteriner hekim mesleği, canlıların yaşamının olduğu sürece varlığı olan kıymetli mesleklerden biri… Ülkemizin kalkınmasındaki en önemli unsurlardan biri olan hayvancılığın olmazsa olmazı veteriner hekimdir. Birçok kesimin kıymetli bir geçim kaynağı hayvancılık… Veteriner hekim burada randımanın yükseltilmesinde, sağlıklı beslemede, döl veriminde büyük rol oynuyor.

***

Veteriner hekim sadece pet ve hayvancılık olarak değil; ilaç sanayi, gıda üretimi vb. birçok sektörde kıymetli bir yer almaktadır. Mesleğimizi seçecek arkadaşların bu konuları göz önünde bulundurarak tercihlerini yaparlarsa daha iyi olur. Lise son sınıf arkadaşların hepsine başarılar dilerim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor