Veteriner hekimler sorunları tartıştı

ADANA (BÖLGE) – Adana Veteriner Hekimleri Odası’nda, mesleki sorunları dile getirmek, çözüm üretmek ve gündemi meşgul eden hayvancılık gibi konuların masaya yatırıldığı bir toplantı düzenlendi.  Ayrıca bilimsel alandaki gelişmeler, gıda güvenliğine bakış açısındaki farklılıklar, dünyada gelişen ve pandemi yaratan salgın hastalıkların da geniş biçimde ele alındığı toplantıya; Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Prof. Dr. Abdulkadir Akcan, Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer ile Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Dr. Hüseyin Yalçın Köksal konuşmacı olarak katıldı. Adanalı veterinerler ve fakülte öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantı, ağırlıklı olarak soru-cevap şeklinde ilerledi.

VETERİNER SADECE HAYVAN TEDAVİ ETMEZ

Prof. Dr. Abdulkadir Akcan, Veteriner Hekimlik mesleğinin sadece hayvan tedavi eden bir meslek olmadığını belirterek, “Veteriner hekimlik, bugün özellikle içinde bulunduğumuz yılda gelişmiş ülkeler açısından, ‘insan ve hayvan sağlığı için veteriner hekimlik’ ifadesini hak etmiş bir meslektir. İçinde hayvansal ürün bulunan gıdalar aracılığıyla, insanlara bakteriyel hastalıkların yüzde 75’i bu gıdalardan bulaşmaktadır. Bunun sağlıklı bir şekilde üretilip sofraya konması, mikrop ve parazit kaynaklı hastalıkların yüzde 75 düzeyinde ortadan kaldırılması demektir” diye konuştu.

HALK SAĞLIĞI DİPLOMA DAĞITARAK KORUNMAZ

Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer de, hayvancılığın geliştiği Hollanda’da iki veteriner fakültesinin bulunduğunu, Türkiye’de ise bu sayısının 35’e yükseldiğini söyledi. Prof. Dr. Tuncer, “Bazı meslek grupları karşı çıkıyorlar ama halk sağlığı tehdit altında. Tek amaçları istihdam yaratmak. Bir diplomanın 3- 5 yerde asılmasıyla halk sağlığının korunacağını sanıyorlar” dedi. Dr. Hüseyin Yalçın Köksal ise, ‘’Gelişmiş ülkelerin hayvansal ürün tüketimi, gelişmekte olan ülkelere nazaran 4- 6 kat daha fazladır. Hayvanlardan insanlara ya da insanlardan hayvanlara bulaşan yaklaşık 250 hastalık var. Bu hastalıklarla mücadele ve sağlıklı yaşam için insanların vazgeçilmez temel hakkı olan gıda güvenliği ile sağlıklı çevrenin sağlanmasında veteriner hekimlerin rolü mesleğimizi stratejik konuma getirmiştir” ifadelerini kullandı. Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, oldukça verimli bir etkinlik gerçekleştiğini belirterek, sıklıkla devamını getireceklerini kaydetti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor