Veteriner hekimlerden Ankara çıkarması

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla Ankara, Ulus Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Adana Veteriner Hekimler Odası da haklarını aramak ve mesleki anlamda layık oldukları yarınlara kavuşabilmek adına, fakülte öğrencilerinin de dahil olduğu yüzlerce kişilik bir grupla toplantıya katılım sağladı. Adana VHO Başkanı Nihat Köse, ‘’Yaşanan olumsuzluklar; toplum sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı, ulaşılabilir sağlıklı et, süt ve diğer hayvansal ürünlerde yaşanacak sorunlar anlamına gelmektedir” dedi.

***

HABER: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Adana Veteriner Hekimler Odası, her nisan ayının son cumartesi günü kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle, haklarını aramak ve mesleki anlamda layık oldukları yarınlara kavuşabilmek adına, fakülte öğrencilerinin de dahil olduğu yüzlerce kişilik bir grupla Ankara’ya adeta çıkarma yaptı. Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin (TVHB) Ulus’ta düzenlediği ortak basın açıklamasına katılan Adana Veteriner Hekimler Odası grubu; açtıkları pankartlar, attıkları sloganlar ve yaptıkları açıklamalarla, toplantıda dikkatleri üzerine çeken etkin bir rol oynadı. Uzun yıllardır devam eden hak kayıplarını engellemek, ücret yetersizliğini vurgulamak ve özlük haklarını alabilmek için bir araya gelerek kamuoyu önünde yetkililere haykıran veteriner hekimler, toplantıyı izleyen vatandaşlardan da yoğun destek ve ilgi gördü.

‘’FEDAKARCA VE SABIRLA GÖREV YAPTIK’’

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Genel Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Veteriner hekimler olarak çok uzun zamandır, yaşadığımız hak kayıplarına, ötekileştirilmeye ve yok sayılmaya rağmen fedakarca ve sabırla görevimizi yapmaya devam ettik. Geldiğimiz noktada, insanca yaşam ve görev yapma şartlarımız tamamen ortadan kalkmış, önlem alınması kaçınılmaz hale gelmiştir” dedi.

‘’YAŞADIĞIMIZ SORUNLARDAN HALK DA ETKİLENİR’’

Verilen mücadelede emeğini ve yüreğini her türlü şartlarda ortaya koyarak, yalnızca görev bölgesinde değil, ülke genelinde ses getiren çalışmalara imza atan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse’ye de katkılarından dolayı bir ‘teşekkür plaketi’ verildi. Yaptığı konuşmada yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Başkan Köse, ‘’Kamuoyunun bilmesini isteriz ki, yaşanan olumsuzluklar; toplum sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı, ulaşılabilir sağlıklı et, süt ve diğer hayvansal ürünlerde yaşanacak sorunlar anlamına gelmektedir” dedi.

‘’VETERİNER HEKİMLER KAPSAM DIŞI TUTULDU’’

Ulus Meydanı’nda ki basın açıklamasının ardından, diğer illerden gelen meslektaşlarıyla beraber Anıtkabir’i ziyaret eden Adanalı veteriner hekimler, amaçlarına ulaşana kadar mücadele vereceklerin Ata’nın önünde söz verdiler. Burada gazetemize açıklamalarda bulunan Başkan Nihat Köse, şunları kaydetti;  “1949 yılında beri her yıl için alınan iki aylık fiili hizmet zammı, 2006 yılında “diğer sağlık mesleği mensuplarına verilmediği için “Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından sonlandırılmış; ancak diğer meslek gruplarına verilmesine rağmen veteriner hekimler Anayasa karşısında eşit sayılmamış ve hakları iade edilmemiştir. Veteriner hekimler sağlık sınıfında olmasına rağmen 2018, 2022 ve 2023 yıllarında doktor ve diş hekimlerine emeklilikte ek ilave haklar verilmesine rağmen, veteriner hekimler kapsam dışı tutulmuşladır. Emekli maaşında en az 9000 TL farklılıklar meydana gelmiştir.”

‘’İNSANCA YAŞAM VE ÇALIŞMA ŞARTLARI İSTİYORUZ’’

Kanunda uzman veteriner hekimlerden ise hiç söz edilmemektedir. Teknik sınıflara verilen arazi tazminatı veteriner hekimlere verilmemektedir. Tüm bu hak kayıpları sonucu, sağlık hizmeti sınıfındaki diğer mesleklerle maaş uçurumu oluşmuş, 5 yıl eğitim alan veteriner hekimlerle Tarım ve Orman Bakanlığında beraber çalıştığı diğer meslek mensupları aralarına da ciddi farklar oluşmuştur. Önemle belirtmek isteriz ki; diğer mesleklerle yapılan kıyaslama sadece kayıplarımızın açıkça anlaşılması için yapılmıştır. Büyük bir fedakarlıkla çalışan bütün meslek mensuplarının daha insanca yaşam ve çalışma şartlarını hak ettiklerine gönülden inanıyoruz. Fiili hizmet zammı, ayrım olmadan bütün veteriner hekimleri kapsayacak şekilde, her yıl için en az iki aylık olmak üzere iade edilmelidir. Emekli veteriner hekimlere 30 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda, her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılmalıdır. Veteriner hekimlerin ek göstergesi 7200’e çıkarılmalıdır.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor