VÜCUT GELİŞTİRME VE SPORDA ANABOLİK STEROİDLER

İlaç bilinçliliği günümüz spor düşüncesinde öyle yerleşmiştir ki, vücut geliştiricilerinin gelecek nesillerini gerçeklere yaklaştırmak bile çok büyük efor gerektirmektedir.

Vücut geliştirme bir yaşam biçimidir. Sağlığa, fitness ve mükemmelliğe götürür. Tehlikeli ilaçlar kullanmanın böyle bir yaşam tarzında yeri yoktur.

Sezon dışı dönemlerde iki büyük hata yapılmaktadır:

1-Anabolik steroidlerin alınması

2-Disiplin eksikliği

Steroidler dokuların şişmesine sebep olur. Bu şişme gereksizce aşırı diyetlerle azaltıldığında, kas dokusunun da azalmış olduğu görülür.

Disiplin eksikliği ise aşırı yemek yemektir. Bu da uzaklaştırılması zor yağ tabakalarının üzerine ilave etmektir.

Kas kitlesini sezon dışı zamanda kazanıyorsanız, vücut ağırlığı doğal olarak artacaktır. Her 2 haftada 0.5-1 kg solid kas bundan daha fazla kazanmak imkansızdır. (0.5 kg enerji ihtiyacınızın üzerindeki her 3500 kaloriye eşdeğerdir.) Daha hızlı kazanıyorsanız kalori alımını hafifçe her öğünde kompanse ederek azaltın.

Beslenme biyokimyası bilimi bize aşağıdaki konuları kazandırmıştır:

-Kısa dönem önerji gelişimi (anaerob)

-Uzun dönem enerji gelişimi (aerob)

-Acıyı azaltma

-Yorgun düşmekten kurtulma

-Travma ve yaralanmalardan kurtulma

-Konsantrasyonun artırılması

-Protein sentezinin hızlandırılması

-Sağlık ve fitnessin geliştirilmesi

Anabolik steroidlerin tedavi amaçlı kullanımları:

Dikkatli ve doğru olarak kullanıldıklarında anabolik steroidler bazı çok özel tedavi amaçları vardır:

-Hastalıktan veya ameliyattan kalkan kişilerde osteoporozis (kemik erimesi) tedavisi

-Kırık iyileşmesi

-Ağır yanıklar

-Ağır hastalarda iştah arttırmak

-Kas erimelerinde

Anabolik steroidler-diyet protein ilişkisi

Kişilerin izlediği diyet ile sporcunun başarısı, egzersiz ve çalışma kadar önemlidir. Çok yüksek karbonhidrat diyeti, yoğun yağ diyetinden 3 defa daha fazla görülür. Kan şekerinin çok düşmesi, kişilerde genellikle yorulmaya sebep olur. Diyet alımına bağlı kaslardaki glikojen deposu performansı etkiler. Glikojen miktarı ne kadar çoksa performans o derece artar.

Anabolik steroid yerine kas gücü ve kitlesini artırmak içni özellikle yeterli miktarda protein alınmalıdır. Normal bir kişi günde vücut ağırlığının her kg’ına karşılık 1 gram protein almalıdır. Çalışma esnasında protein alındığında, yüksek biyolojik değeri belli aminoasitlerin oranlarına bağlı kalitesi ve sindirilebilirliği olmalıdır.

Klor, asit baz dengesinde ve vücut suyunun devam ettirilmesinde önemli rol oynadığından çok önemlidir. Total hücre dışı anyonların %65’ini oluşturur ve besinde protasyum, kalsbiyum, sodyum ve magnezyum tuzu olarak alınır. Serum klor seviyeleri ciddi dehidratasyon, ödem veya elektrolit problemlerinin olduğu vakalarda ve anabolik steroidlerin kullanımı ile su birikmesi durumunda ölçülmelidir.

(KAYNAK: Dr.Ahmet SÜEL)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor