YALAN HABER!

Dezenformasyon, nasıl da havalı bir kelime. Söylemesi biraz zor ama bir çırpıda telaffuz edebilirseniz üzerinize dönen gözleri hissedebilirsiniz!..

“Neo klasik ekonomi düşüncesinden, epistemolojik bir kopuşu temsil eden heteredoks yaklaşım, günümüzde giderek ön plana çıkan; davranışsal ekonomi ve nöroekonomiyle daha fazla önem kazanmaktadır” cümlesi kadar havalı olmasa da idare eder…

Mecliste maddeleri tek tek kabul ediliyor Dezenformasyon yasasının…

Bakmayın havalı bir kelime olduğuna, “doğruluğu bulunmayan bilginin yayılması” anlamına geliyor; bildiğiniz yalan söylemek yani!

İyi hoş da neyin doğru, neyin yalan olduğuna bir çırpıda kimler karar verecek?

İşte işin o yanı muallak…

Nitekim bu yasa özellikle sosyal medya için çıkarılıyor.

Ayrıntıları bilmiyoruz, karşı çıkanlar da sadece “Sansür Yasası” diye adlandırıyor. Şu kadarını öğrendim ki, mesela Twitter’da birsinin paylaştığını paylaşırsanız ceza alabileceksiniz…

Yandı gülüm keten helva yani!

Örneğin, ”işsizlik çoğaldı” dediğinizde, yanlış bilgi kabul edilebilir. Çünkü TÜİK öyle demiyor!!!

Son 48 saate baktığınızda aslında yalan haberlerin dik alalarını görebilirsiniz. Yasa çıkmadan telaş eden yandaş medya atağa geçti desek yeridir…

Adana’dan örnekle başlayalım;

İBB’nin cenaze aracında uyuşturucu yakalandı diye haber sunuldu. Ancak aracın da çalışanların da AK partili  önemli isimlere ait olduğu anlaşılınca haber çekildi…

 “CHP liderini ABD’de FETÖ sanığı karşıladı” denildi, yalan çıktı, haber kaldırıldı…

İstanbul Fikirtepe’deki patlamanın hemen ardından belediyeyi yermek için   “Doğal gaz”a suç bulundu, meğer dairede gaz sistemi yokmuş. Patlamanın nedeni halen araştırılıyor!

Şimdi  “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu”!

Evet basın-yayın kuruluşlarını ve internet sitelerini denetleyecek bir yasaya ihtiyaç var ama bu özgürlüklerin kısıtlanması anlamına gelmemeli…

Tabi ki “ yalan haber”  suç olmalı ancak fikrini açıklayanlar da aynı torbaya konulup ceza verilmemeli…

Amaç, toplumun tüm kesimlerinin yalandan uzak doğru bilgilendirilmesi olmalı…

Ancak görünen o ki, sadece bir kesimin susturulması hedefleniyor. İşte bu nedenle yapılan düzenlemelere şimdiden “Sansür yasası”  denilmeye başlandı.

Kaldı ki; yasanın ardından  bu okuduğunuz yazıda bile suç bulunabilecek.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor