Yanlış beslenme alışkanlıkları kolon kanserini tetikliyor
ADANA (İHA) – İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve
Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, kanserden ölüm nedenleri arasında
ve görülme sıklığı açısından üçüncü sırada yer alan kolon kanserinin, doğru bir
beslenme alışkanlığı ve yaşam tarzı veya erken teşhisle kesinlikle
önlenebileceğini söyledi.
1-31 Mart’ın “Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı” olduğunu belirten Prof. Dr.
Gümürdülü, kolorektal kanserlerin hem kadınlarda hem de erkeklerde görülme
sıklığı en fazla kanser türleri arasında üçüncü sırada yer aldığını aktardı.
Prof. Dr. Gümürdülü, halk arasında “kalın bağırsak” olarak bilinen ve sindirim
sisteminin son kısmında yer alan bölgede gelişen kolon kanserinin, her yaşta
görülmekle birlikte 50 yaşından sonra daha sık rastlandığını söyledi.
Kanserin, kolonda yer alan hücrelerde başladığını, hücre sayısı çoğaldıkça,
kolon etrafına yayıldığını, erken tanı konması durumunda ise yüzde 90-100
oranında tedavi şansının bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Gümürdülü, geç fark
edildiğinde lenf bezlerine ve kan dolaşımı yoluyla karaciğer, akciğer ve diğer
organlara yayılım gösterebildiğini kaydetti.
En sık görülen kolon kanseri belirtilerinin dışkı alışkanlığında ve çapında
değişiklik olduğunu vurgulayan Gümürdülü, “Sürekli ishal ve kabızlık, her zaman
normal bir kalınlıkta gelen büyük abdestin incelmesi, daha önce olmayan sürekli
yorgunluk, anüsten ve büyük abdestten kan gelmesi, karında şişkinlik, kramp
tarzında ağrı veya gaz şikayeti, büyük abdestte yumurta akı görünümlü salgı en
önemli belirtiler arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Gümürdülü, kansızlık ve bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybının da
görülebildiğini ifade ederek, kanserin ilerleyerek bağırsağı tıkadığı
durumlarda ise karında şişlik ve ağrı oluştuğunu belirtti.
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, sinsice ilerleyen ancak, erken teşhiste yüzde
90-100 oranında tedavi edilebilen kolon kanserinin beslenme ile ilişkisinin
bulunduğunu, doğru bir beslenme alışkanlığı ile önlenebileceğini bildirdi.
Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada tarama yöntemlerinin yanı sıra riski
azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur.
“Doğru beslenin su içmeyi unutmayın”
Yanlış beslenme alışkanlıklarının kolon kanserini tetiklediğini belirten Prof
Dr. Gümürdülü, alkol ve sigaradan uzak durulması gerektiği uyarısında
bulunarak, şöyle devam etti:
“Dünya Sağlık Örgütü’nün, kesin kanserojenler arasına dahil ettiği işlenmiş et
ürünlerinden uzak durum. Aşırı kırmızı et tüketmeyin. Haftalık kırmızı et
tüketimi 500 gramdan az olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. Su içmeyi
unutmayın.Serbest radikalleri hızla vücuttan uzaklaştırmasıyla bilinen su, aynı
zamanda kanser önleyici etkiye de sahiptir. Bu maddeler böbreklerden idrarla,
deriden terle, bağırsaklardan dışkı yoluyla atılır. Bu nedenle her gün günde en
az 2 ile 2,5 litre su tüketilmesi gerekir.”
Bol posalı beslenmeye özen gösterilmesini tavsiye eden Gümürdülü, “Meyve ve
sebze tüketmeyi ihmal etmeyin. Kolonda safra ve yağ asitlerini bağlayıcı
özelliği bulunan kalsiyum kaynaklarını beslenme listesine ekleyin. D vitamini
yetersizliğine dikkat edin. Belirli aralıklarla test yaptırarak D vitamini
düzeyini kontrol altında tutun. Mutlaka fazla kilolardan arının” diye konuştu.
Prof. Dr. Gümürdülü, bol hareketli yaşam tarzının da benimsenmesinin önemine
dikkati çekerek, “Bol bol yürüyün” uyarısında bulundu. Gümürdülü, tüm bu
uyarılara rağmen başta bağırsak alışkanlığında değişim ve kansızlık olmak üzere
kolon kanseri şüphesi uyandıracak belirtiler varsa vakit geçirilmeden doktora
başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.