YAŞ MEYVE SEBZEDE İLK ÇEYREK İHRACATI 971,2 MİLYON DOLAR

(HABER MERKEZİ)-Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin 2025 yılı Ocak-Mart ayları arasında 971,2 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç ettiğini açıklayarak, “Yaş meyve sebze ihracatında tonaj azaldı döviz kazancı arttı” dedi..
Geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 20 azalış, değerde yüzde 1 artış yaşandığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, uluslararası piyasalarda daha az ürünle daha fazla kazanç sağladıklarını belirtti. Başkan Ferhat Gürüz, yılın ilk çeyreğinde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 466,4 milyon dolar değer ile ülke geneli sektör ihracatına yüzde 48 oranında destek verdiğini bildirdi.
“Mandalina, limon, biber, nar ve hıyarı daha yüksek fiyatlarla ihraç ettik”
Türkiye’nin yılın ilk çeyreğinde 1 milyon 107 bin ton ürünü dış pazarlarda değere dönüştürdüğünü, bu rakamın geçen yılın aynı dönemindeki miktardan 272 bin 74 ton daha düşük kaldığını ifade eden Başkan Ferhat Gürüz, “Sektörümüz yılın ilk üç ayında daha az ürünle ülkemize daha çok döviz kazandırmayı başardı. Özellikle mandalinada miktarda yüzde 22 düşüş değerde yüzde 4 artış, limonda miktarda yüzde 23 düşüş değerde yüzde 23 artış, biberde miktarda yüzde 7 düşüş değerde yüzde 19 artış, narda miktarda yüzde 4 düşüş değerde yüzde 16 artış ve hıyarda miktarda yüzde 7 düşüş değerde yüzde 29 artış tablosu ortaya çıktı. Verileri incelediğimizde, 272 bin 74 tonluk miktar kaybına rağmen sektörün toplam döviz gelirini artırmayı başarması, ihracat stratejisinin hacimden ziyade değere odaklandığını gösteriyor. Özellikle limon, nar ve biber gibi ürünlerde miktar düşerken değer artışı yaşanması, Türkiye’nin bu ürünleri daha yüksek birim fiyatlarla ve daha seçici pazarlara ihraç ettiğini ortaya koyuyor. Bu durum, Türk yaş meyve sebze ürünlerinin uluslararası pazarda kalite algısının güçlendiğine işaret ediyor.” dedi.
“En çok talep gören ürünler; mandalina, domates, limon, biber ve nar”
Yılın ilk çeyreğinde Türk yaş meyve sebze sektörünün ihracat performansını ürün gruplarına göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, en çok talep gören ürünlerin mandalina, domates, limon, biber ve nar olduğunu söyledi. Başkan Ferhat Gürüz, “2025 yılı Ocak-Mart ayları arasında sektörümüz mandalinada 235,4 milyon dolar, domateste 161,5 milyon dolar, limonda 132,5 milyon dolar, biberde 115,7 milyon dolar, narda 75,9 milyon dolar değere ulaştı. Söz konusu dönemde ihracat hacminde anlamlı artış sağladığımız ürün grupları ise patates, hıyar ve limon oldu. Ayva %44 değer artışı gösterdi.” diye konuştu.
“En fazla ihracat yaptığımız ülkeler Rusya, Irak ve Romanya”
Türkiye’nin yaş meyve sebzede ana ihracat pazarlarının Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkeleri olduğunu dile getiren Başkan Ferhat Gürüz, yılın ilk çeyrek sektör ihracatını ülkelere göre değerlendirirken şunları söyledi: “2025 yılı Ocak-Mart döneminde en fazla yaş meyve sebze ihraç ettiğimiz ülkeler listesinde Rusya, Irak ve Romanya ilk üç sırada yer aldı. Rusya’ya 215,2 milyon dolar, Irak’a 139,7 milyon dolar ve Romanya’ya 105,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en yüksek artışlar yakaladığımız ülkeler listesinde yüzde 30 artış ve 11,3 milyon dolar değer ile Azerbaycan, yüzde 29 artış ve 139,7 milyon dolar değer ile Irak, yüzde 27 artış ve 22,8 milyon dolar değer ile Hollanda dikkat çekti. Ukrayna, Almanya, Moldovya ve Polonya anlamlı artışlar sağladığımız diğer pazarlar oldu.”
“Brezilya ve Kanada’daki fuarlarda ürünlerimizi tanıttık”
Sektörün koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik faaliyetlerinin Amerika kıtasına uzandığını belirten Başkan Ferhat Gürüz, Brezilya ve Kanada’daki prestijli fuarlara katıldıklarını bildirdi. Başkan Ferhat Gürüz, “25-27 Mart tarihleri arasında Brezilya’da gerçekleştirilen Sao Paulo Fruit Attraction Fuarı’nda Güney Yarımküre’deki pazar trendlerini yakalayabilmek adına oldukça verimli görüşmeler yaptık. 8-10 Nisan tarihleri arasında Kanada’da düzenlenen CPMA Conference and Trade Show Fuarı’nda ürünlerimizi tanıttık. Montreal’daki bu fuarda Birliğimizin başlattığı Yaş Meyve Sebze ve Narenciye Kümelenmesi UR-GE Projesi kapsamında katılımcı 12 firmanın temsilcileri ilk yurt dışı faaliyetini gerçekleştirdi. Üyelerimiz, Kanada pazarına yönelik bilgiler edinerek incelemelerde bulundu ve ihracat bağlantıları sağlamaya yönelik görüşmeler yaptı. Bu faaliyetlerimizin olumlu yansımalarını önümüzdeki aylarda göreceğimize inanıyorum.” dedi.