YAŞLI EMEKLİLERE DAİR VİLAYET EMRİ

Saygıdeğer Valimiz,

Zor dönemlerde en ağır yükün üst düzey yöneticilerin omuzlarında olduğunu defalarca ve yakından görecek yaş ve deneyimdeyim. İşiniz zor, hatta çok zor. Size tüm içtenliğimle kuvvet, kolaylık ve sabırlar diliyorum.

Allah’ın Belası Korona Virüs’e karşı devletimiz ilk olarak biz yaşlıları koruma altına aldı. Sokağa çıkmamız yasaklandı. Böylece, dışarıda kol gezen mel’un virüs bize uzanması zor. Bundan dolayı müteşekkiriz.

Korunmuşken, elbette bir takım gereksinimlerimiz de söz konusu oluyor. Yiyecek, ilaç, gaz, elektrik, su falan gibi yani… Bunları karşılamak, faturaları ödemek için de, para gerek.  Biz emeklilerin para çeşmesi ATM denilen makinelerdir. Velakin sokak bize yasaklanınca, para çekmek, fatura ödemek, hatta ilaç ve ekmeğimizi sağlamak büyük sorun.

Önceki gün Adana İl Pandemi Kurulu’nun 25 Maddelik karar metnini okuduk. Bizim için en önemlisi 5’inci madde“28.3.2020 tarihli İl Pandemi Kurulu tarafından alınan karar gereğince, 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan ve sokağa çıkışları kısıtanan/yasaklanan vatandaşlarımızın bankalardan almış olduğu emekli maaşlarının (SGK, Bağkur, Emekli Sandığı vb) ilgili banka şubelerinden ödenmesinde çeşitli sorunların yaşandığı, bundan böyle ilgili banka şubeleri ve bu bankaların bölge müdürleri  tarafından gerekli tedbirlerin alınarak , vatandaşlarımızla iletişime geçilerek gerekli ödemelerin banka şubelerince yapılmasına ve vatandaşlarımızın mağdur edilmemesine,..”

Madde sonundaki  “ve vatandaşların mağdur edilmemesine…” ibaresi ile anlıyoruz ki, madde tamamen emeklileri zorluklardan kurtarmak amacıyla kaleme alınmış. Allah razı olsun. Ne var ki, defalarca okumamıza karşın cevabını bulamadığımız sorular var. Örneğin;

  • Emekli maaşı ATM yerine bankalardan mı alınacak?
  • Yoksa; eskisi gibi dileyen bankadan, dileyen ATM’den mi çekecek?
  • Acaba bu madde, zaman zaman ATM’de para bulunmaması gibi sorunları önlemek için mi yazıldı?
  • Banka veya ATM, emekli parayı çekebilmek için evden nasıl çıkılacak? Sadece maaş çekmek için (ve doğal olarak fatura ödemek için) belli saat aralığında istisnadan mı yararlanacak?
  • Yaşlı emekli sokağa çıkamayacaksa, banka parayı evine mi getirecek?

Madde, bu soruların hiç birine karşılık vermiyor. Eminiz, himmetinizle, kurul bir açıklama ile durumu aydınlatır.

Bir önceki hafta 155’ten yardım istedim. “Sizin sağlığınızı düşünüyoruz; çıkmayın, bekleyin, ekip gelecek” dediler. Kuşkum yok, bunu tamamen iyi niyetle söylemişlerdi. Fakat olanaklar elvermedi. İkinci gün bir yolunu bulup parayı çektirebildim.

Romanya’da, alt-üst yaş sınırı olmaksızın, bağ-bahçe işleri dahil, çalışması gerekli olanlara belge vererek, herkesi evde tutuyorlar. Bunlara da saat 11 ile 13 arası ihtiyaç giderebilmeleri için, serbest zaman tanıyorlar. Bizde de, belki haftanın belli günlerinde, hatta TC numarasının tek-çift olması da dikkate alınarak, iki saat değil de diyelim ki bir saat imkan verilse, belli bir rahatlık sağlanabilir.

Bu yazıyı, her ne kadar benim imzamı taşıyorsa da, onbinlerin az-ı hali olarak kaleme aldım. İlginiz için peşin teşekkürlerimle saygılar sunuyor, bir kez daha kolaylıklar diliyorum, Sayın Valimiz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor