YENİ VERGİ TASARISI İLE ZORLA VERGİ ALINACAK!

Mali Genel Sekreter Hasan Kütük yazılı açıklamasında ;“Siyasi iktidarın Meclis’e sunmuş olduğu kanun tasarısı içerisinde yine bakıyoruz ki vatandaşın cebine göz diktiğini görüyoruz” diyerek, tepkisini şu sözlerle tamamladı; “ Bunu nereden görüyoruz, getirilmiş olan vergilerden görüyoruz. Bu tasarı da çok ciddi biçimde yine vatandaştan zorla vergi alımının olduğunu görüyoruz., vatandaşın böyle bir durumla ilk kez karşılaşıyoruz”

 

 

 

(HABER MERKEZİ)-Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük yaptığı yazılı açıklamayla, kredi kartı üzerinden vergi alınmasının hukuki ve vicdani olmadığını söyledi.

Hasan Kütük yazılı açıklamasında daha sonra şunları söyledi;

Siyasi iktidarın Meclis’e sunmuş olduğu kanun tasarısı içerisinde yine bakıyoruz ki vatandaşın cebine göz diktiğini görüyoruz. Bunu nereden görüyoruz getirilmiş olan vergilerden görüyoruz. Bu tasarı da çok ciddi biçimde yine vatandaştan zorla vergi alımının olduğu görüyoruz.

Motorlu taşıtlarla birinci elde alımlarında ikinci el taşıt alım satımlarında, ev ve gayrimenkul alım ve satımlarında yine bu vergileri görüyoruz. Noter masraflarında bu vergileri görüyoruz. Ama bunlar içerisine en çarpıcı ve en dikkat çekici olan ise kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olan vatandaşlarımızdan her yıl 750 lira pay alma vergi alma maddesi olarak görülüyor.

Şuan ülkemizde 2024 yılı Haziran verilerine göre 124.1 milyon kredi kartı olan vatandaşımız var. Ayrıca bunlar içerisinde yine 36 milyon 825 bin vatandaşımızın da kredi kartı borcu bulunmaktadır. Şimdi bugüne kadar gördüğümüz ya da görmediğimiz bir ilki bu defa bu vergi yasa tasarısının içerisinde görüyoruz.

Vergi, yurttaşlarımızın belirli bir gelirinin ve kazancısının bir miktarını vergi olarak vermesi demektir. Zaten ülkemizde dolaylı ve dolaysız şekilde maalesef çok ciddi biçimde bir vergi yüküyle karşı karşıyayız. Ama ilk defa geliri olmadı borçlanmadan kaynaklı yapmış olduğu borçlanmaya dayalı olarak vergi alımının olduğu bir örneğin maalesef ilk defa yaşıyoruz.

Şimdi kredi kartıyla nakit parası olmadığı için alışverişlerini kredi kartı üzerinde yapan vatandaşlarımızdan, borçlanarak yapan vatandaşlarımızdan vergi almanın ne yasal ne insanı ne vicdani açıklaması ve gerekçesi olamaz.

Zaten bu insanlarımız yeterince ellerinde paraları olmadığı için yakınlarındaki eş-dost akraba ve yakınlarında para isteyecek durumları olmadığı için, sadece kredi kartı üzerinden borçlanarak zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak hale gelmişlerdir. Bu insanların cebinde nakit olmadığı için bütün harcama ve giderleri kredi kartı üzerinde olmaktadır. Çocuğun okulu ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalan evinin zorunlu ihtiyaçlarını kredi kartı üzerinden karşılamak zorunda kalan insanlarımızdan bu yapmış olduğu borçlanmadan kaynaklı bir vergi talebinde bulunmak hukuk devletinde çağdaş ülkede demokratik kültürde olacak bir uygulama değildir. Zoraki insanların gelirine el koyuyordunuz. Şimdi de borçlanması üzerinden vergi dolaylı bir soygundur.

Vergi demek insanları iradesi dışında insanların isteği dışında doğrudan o insanların gelirine el koymaktır. Onun bir miktarına vergi olarak almaktır. Ama şimdi insanların borçlanmasında kaynaklı, harcamaları üzerinden el koymak, zoraki o insanlardan vergi tahsil etmek yine söylüyoruz hiçbir şekilde izahı olabilecek açıklanabilecek bir durum değildir. O nedenle de ülkemizde yeterince açlığa mahkûm olmuş, yoksulluğa ve sefalet kaynaklı harcamaları üzerinde el koymak zoraki bu insanlardan vergi tahsil etme yine hiçbir şekilde izah olabilecek açıklanabilecek bir durum değildir.

Açlığa-yoksulluğa mahkûm olmuş sefalet içerisinde yaşamak zorunda kalan yurttaşlarımıza birde kredi kartları üzerinden yapmış oldukları borçlanmanın üzerinden vergi tahsil etmenin kabul edilebilir bir tarafı yoktur.

Biz buradan diyoruz ki, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak, emek örgütü olarak; zaten yeterince zor koşullarda yaşayan vatandaşlarımızdan birde böyle bir borçlanmanın üzerinden bir vergi almanın hiçbir hukuksal, insani, vicdani açıklaması olamaz diyoruz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor