Yerel yönetimde daha güçlü Adana

Yerel yönetimler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarını mevzuat yönünden desteklemek, karşılaştıkları sıkıntılara çözüm getirmek amacıyla Ankara merkezli 7 ilde kurulan Yerel Yönetimler Derneği, Adana’da da faaliyetlerine başladı. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Umut Tamer Topuz, Adana’da yerel kalkınma odaklı faaliyetler gerçekleştireceklerini söyledi. 

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) –  Kısa bir süre önce kurulan Yerel Yönetimler Derneği Adana İl Başkanlığını ziyaret ederek; faaliyet alanları, çalışma planları ve birincil hedefleri hakkında bilgiler aldık. Dernek başkanlığı görevini, tecrübeli bir hukukçu olan Avukat Umut Tamer Topuz yürütüyor. Köy, kasaba ve şehirlerdeki düzenin ve esenliğin sağlanması için halkın yerel yönetimlerle iş birliği içinde olmalarını sağlamak için var olduklarını söyleyen Topuz, bu hususta konferanslar ve toplantılar tertip edeceklerini ifade etti ve halkın yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde çalışmasını sağlayacaklarını söyledi. Kendisiyle yaptığımız röportajı ilgiyle okuyacaksınız.

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

İstanbul’da, 1977 yılında dünyaya geldim. Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. 2008 yılından bu yana Adana’da avukatlık yapıyorum. Uzun yıllar, sözleşmeli olarak ASKİ Genel Müdürlüğü ve Beldetaş A.Ş.’ye bağlı çalıştım. Babam Necil Topuz da avukattır ve İstanbul’da görev yapıyor. Evliyim ve 10 yaşında bir oğlum var.

İl başkanlığını yaptığınız Yerel Yönetimler Derneği ne iş yapar?

Köy, kasaba ve şehirlerimizdeki düzenin ve esenliğin sağlanması için halkımızın yerel yönetimlerle iş birliği içinde olmalarını sağlamak, bu hususta konferanslar ve toplantılar tertip etmek; ülkemizde bulunan tarihi eserlerin korunmasında yerel yönetimlerle halkın işbirliğinin sağlanması ve bu yönde eğitici faaliyetlerde bulunmak; yerel yönetimler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarını mevzuat yönünden desteklemek, karşılaştıkları sıkıntılara çözüm getirmek amacıyla yayın desteği ve mevzuattaki en son değişikliklerin düzenli olarak kendilerine intikalin sağlamak, eğitim ve kurs gibi programlarla desteklenmesi; bilgi, bilişim, yazılım ve teknolojideki son gelişmelerin intikalinin sağlanması, bunlarla ilgili eğitici, öğretici ve düzenleyici programlar yapmak ve gerektiğinde il merkezlerinde, eğitim ve teknoloji merkezleri açmak.

Derneğin mazisi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Ben bu görevi bir tanıdığımın referans vermesi ile gelen teklif üzerine kabul ettim. Sıradan bir dernekten çok belirli bir amaca hizmet eden ciddi bir yapılanma olması, teklifi kabul etmemde büyük rol oynadı. Örnek verecek olursam, Kızılay veya Yeşilay gibi kurumsal anlamda faaliyet göstereceğiz. Henüz çok yeniyiz. Ankara’da ki genel merkez 2019 yılında, Adana İl Başkanlığı ise yaklaşık bir ay önce kuruldu.

Derneğin faaliyet alanı nelerdir?

Dernek, toplumsal konularla ilgili çalışmalar yürütenlere yönelik her türlü alanda faaliyet gösterir.

Herkes derneğe üye olabilir mi?

Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi bu derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak, yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması da gerekir. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz. Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir. Derneğin asıl üyeleri, derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir. Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir.

Adana’da ki varlığınızı ne gibi çalışmalarla hissettireceksiniz?

Adana’ya vizyon katan, yerel kurumlarımızla birlikte çalışan ve üreten bir sivil toplum kuruluşu olma misyonu ile çalışma içinde olacağız. Birlikte üreten, gelişen, yerel kültürünü avantaja dönüştüren, eksikliklerini gidermiş bir Adana için öncü güç olmayı hedefledik. Bu doğrultuda da arkadaşlarımızla beraber bütün gücümüzle çalışacağız. Temel amacımız yerel yönetimlerin gelişmesi ve verimliliğin artması. Yerel Yönetimlerin gelişmesi, güçlenmesi ve verimliliği için gerekli faaliyetleri mevzuata uygun olarak yapmayı amaçlıyoruz. Gerektiğinde il merkezlerinde, eğitim ve teknoloji merkezleri, iktisadi, ticari ve sanayi işletmeleri kuracağız ve işleteceğiz.

Adana’da ki yerel yönetimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok yeni bir oluşumuz ve şu an bir değerlendirmede bulunmamız yanlış olur. Profesyonel anlamda bir araştırma henüz yapamadık. Çok kısa bir süre sonra kamuoyu yoklamaları ve anketlerle sorduğunuz bu sorunun cevabını almayı planlıyoruz. Protokol ziyaretlerini tamamlar tamamlamaz, mahalle mahalle dolaşıp halkın nabzını tutacağız ve aldığımız sonuçları da kamuoyuyla paylaşacağız.

Protokol ziyaretlerinden bahsettiniz. Yerel yöneticilerden nasıl tepkiler alıyorsunuz? 

Adana’nın en büyük mülki idare amiri validir. Dolayısıyla nezaket ziyaretine valilikten başlamamız icap eder. Ancak ne yazık ki 10 günden bu yana randevu alamıyoruz. 800 kişilik bir randevu talebi olduğu ve vali beyin değerlendirme yapacağı şeklinde bir bilgi verildi.Yanlış anlaşılmalara meydan bırakmamak için sırayı bozmak istemiyor ve vali beyle görüşmeden belediye başkanı ve kaymakam gibi yöneticilerden randevu talep edemiyoruz. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile sosyal yaşam çerçevesinde birkaç görüşmemiz oldu. Sayın Karalar’ın yaklaşımları gayet olumluydu.   

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Devletini ve milletini seven, hizmet etme noktasında mücadele etmek isteyen, önemli değerleri alarak çalışacağız. Çıktığımız bu kutlu yolculukta, devletimize ve milletimiz hizmet edecek olan herkese, sadece derneğimizin değil, kalbimizin kapısının da açık olduğunu belirtmek isterim. Bu duygu ve düşüncelerle, bizleri bu göreve layık gören Genel Başkanımız Ahmet Mikdat Güneş ve Yönetim Kurulumuza teşekkür eder, Adana’ya katkı sunmak, fikir ve önerilerini paylaşmak isteyen herkesi derneğimizde ağırlamaktan gurur duyacağımızı belirtmek isterim.

Bu sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor