YEREL YÖNETİMLERDE BAŞARIYA GİDEN YOL VE SOL BELEDİYECİLİK (3)

Sol belediyelerin başarılı olabilmesi için hedefe ulaştıracak projeler oluşturmalıdır.

Bunun için bir proje havuzu oluşturmalı. Sadece belediye personelinden değil, kentin bütün dinamiklerinden, sivil toplum kuruluşlarından projeler istenmeli. Semtlerden, mahallelerden, ilçelerden de istenmeli.

Bu havuzda belli bir sürede yüzlerce proje birikecektir. Sonra bunlar içinde uygun olanlar seçilip hayata geçirilmelidir. Ancak bu seçim hangi kriterlerden esinlenerek yapılmalıdır.

1-Öncelikle kaynağı ve geri dönüşü olan projeler seçilmeli,

2-Çevreci olan, doğa ve hayvan haklarını koruyan projelere ağırlık verilmeli,

3-İnsan haklarına saygılı ve hoşgörülü olan,

4-Sosyal olan, yoksulları koruyan,

5-Orijinal olan, yenilikçi olan, kente değer katan,

6-İnsani gelişme endeksine sahip, kapsayıcı olan,

7-Sürdürülebilir vb. ölçülere sahip projelere öncelik verilmelidir.

Başarılı olmanın bir başka yolu da ‘Nitelikli ve Ehliyetli Kadrolardan’ geçer. Çünkü bu projeleri belirlenen hedeflere ulaştıracak olan kadrolardır.

Nitekim başarılı belediye başkanı sadece kendisi 24 saat çalışan başkan değil, başarılı kadro kuran başkandır. Bir belediye başkanı her şeyi bilmeyebilir. Her şeyin uzmanı olması da beklenemez.

Ama eğer liderlik vasfı varsa, doğru adamı doğru işle buluşturabilir. O yüzden nitelikli ve ehliyetli kadro diğer bir deyişle liyakat ve ehliyet sahibi kadrolar başarının olmazsa olmaz koşuludur.

Kadro oluştururken de…

1-Nepotizmden uzak durulmalı

2-Klienttalizm yapılmamalıdır

3-Krosprosiden uzak olunmalı

4-Ahbap çavuş ilişkileri ile yaklaşılmamalıdır

5-Partizanlığı ön planda tutmamalı

6-İşin başarısını önceöncelemelidir

7-İlgi-bilgi ve takip sistemi esas alınmalı.

Nitekim belediye başkanı başarılı olmak istiyorsa üç şeyde cimri davranmayacak.

1-Bilgiye ulaşmada; zira çağımızda artık bilgi üretenler yönetecek, onu sadece tüketenler ise yönetilmeye mahkum olacaktır.

2-Nitelikli kadrolara ulaşmada cimri davranmayacak. Çünkü asıl zenginlik para değil vizyonerliktir, niteliktir. Bir kurumdan niteliği çıkarın geriye sadece akos kalır.

3-Temsilde gereği gibi davranılmalıdır. Ayrıca saydamlık, dürüstlük ve şeffaflık elden bırakılmamalıdır. Böylece halktan yana, katılımcı, sosyal, özerk ve demokratik bir yerel iktidar kurulabilinir.

Bu belediyeler doğal olarak vatandaşın başarı ve yükselme olanaklarını yaratmış olacak. Temel hak ve özgürlüklerini sınırlamayacak, işsizliği giderici ve istihdam sağlayıcı yol izleyerek insanlarının gelecek umutlarını söndürmeyecek işler yapacaktır.

Bunları yaparsa o yerel iktidar halktan yana demokratik ve başarılı bir iktidardır. Ayrıca böyle bir belediye haksızlık ve yolsuzluklara savaş açarak, yoksulluğu da ortadan kaldırır.

Eşitliği tesis etmeli, özgürlükleri genişletmeli, hak, hukuk ve adaleti sağlamılıdır. Çünkü bunlar ister yerelde ister genelde olsun siyasetin temel işlevleridir.

Muhalefet partilerinin en büyük avantajı 19-20 yıldır ülkeyi yöneten AKP yolsuzluğu-yokluğu ve yasakları yok edecem diyerek 3Y sloganı ile 2002’de %34 oyla tek başına iktidara gelmişti.

Değil 3Y’yi yok etmeyi, yolsuzluk ve yokluk ile yasaklar diz boyu oldu. Yaptıkları yolsuzluklarla ülkeyi ve halkı yoksullaştırdılar, bir avuç AKP ve yandaşları varsıllaştıkça varsıllaştı. Halk ve ülke yoksullaştı.

Muhalefete düşen bunu kapı kapı halka anlatmak!…

Siyasetin üç temel işlevi vardır. Bunları ihmal etmek o ülkeye ve halka ihanet etmektir.

1-Üretimi artırmak

AKP üretimi artırmayı bırakın sıfırladı.

2-Üretilenin adil paylaşımını sağlamak

Sadece yandaşları ve kendileri pay aldı.

3-Bunları barış ve huzur ortamında gerçekleştirebilmektir

Barış ve huzur ortamı yaratmayı bırakın, bizden olanlar ve bizden olmayanlar diyerek bizzat Recep Tayyip Erdoğan toplumu ikiye böldü

Sürekli kaos yarattı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor