‘Yerli besiciliği teşvik edelim’

ADANA (BÖLGE)-İYİ Parti Adana Milletvekili Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, “Yerli besiciler alacaklarını beklerken Et ve Süt Kurumu’nun yanlış politikalarının kurbanı olmaktadırlar. Yerli besicilik mutlaka teşvik edilmelidir” dedi. Çulhaoğlu, Et ve Süt Kurumu’nun yanlış politikalarının düzeltilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Çulhaoğlu, “Kırmızı et sektöründeki sorunların temelinde; mera alanlarının bilinçsizce kullanımı, kırmızı et ithalatı, yem, mazot, gübre ve ilaç gibi temel girdi maliyetlerindeki fiyat artışlarıyla birlikte bir de ülkemizdeki hayvan yetiştiricilerimizin yani Yerli Besicilerimizin Et ve Süt Kurumuna sattıkları küçükbaş/büyükbaş hayvanlar için ödeme yapılmaması sebebiyle özellikle 40 yaş altı genç nüfusun kentlere göç ettiği ve aile işletmelerinin sayısının gün geçtikçe azaldığı bilinmektedir.

Bakanlığınızca 2016, 2017, 2018 yıllarında Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Programı kapsamında teslim edilen hayvanların şartnameye aykırı olarak damızlık özelliği taşımadıkları, şartnamede olmadığı halde Sarole, Brangus, Aubrac ırklarının Romanya’dan ithal edildiği ve bu hayvanlarda Sığır Tüberkülozu ve Brusellozu, Koyun Keçi Çiçeği, Brusellozu, Veba hastalıkları taşıdıkları Sayıştay’ın 2018 Yılı Denetim Raporunda yer almaktadır. 2017 yılında bir önceki yıla göre kesimlik hayvan ithalatını yüzde 417 artırmanız, karkas et ithalatını yüzde 364 artırarak yanlış hayvancılık politikası izlemeniz sebebiyle ülkemizdeki yerli besicilerimiz henüz damızlık vasfını kaybetmemiş hayvanlarını bile Et ve Süt Kurumuna yada özel teşebbüse satmak zorunda bırakılarak bitme noktasına getirilmiştir.

Yerli Besicilik sektörümüzü canlandırıp verimliği-sürekliliği sağlamak için, ithal eden değil ihraç eden bir ülke konumuna gelebilmemiz için;

Bakanlığınızca sürdürülebilir kırmızı et üretim politikasının uygulanması için özellikle genç nüfusumuzu tarım ve hayvancılık sektöründe istihdam ederek Besicilerin sorunlarını çözecek herhangi bir çalışmanız yada plan-projeniz bulunuyor mu?

Et ve Süt Kurumu 2003 yılından günümüze kadar hangi illerde, kaç Besicimize, ne kadar ödeme yaptı?

Et ve Süt Kurumunun 2018 ve öncesi yıllardan Besicilere borcu bulunuyor mu? Varsa hangi illerde, kaç kişiye, toplam ne kadar borcu bulunmaktadır?

Et ve Süt Kurumunun depolarında kaç ton kırmızı et bulunmaktadır? Bunlardan kaç tonu ithal edildi, kaç tonu yerli besiciden alındı? Bu etlerin son kullanma tarihleri ne zaman dolmaktadır?

Et ve Süt Kurumunun depolarındaki son kullanma tarihleri dolmakta olan kırmızı eti iç piyasada mı satarak bitirmeyi düşünüyor sunuz? Yoksa ihraç etmeyi mi düşünüyorsunuz? Bu hususta nasıl bir yol izleyeceksiniz?Kamuoyu sizden açıklama bekliyor” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor