Yeşim Akkaş’tan 85.yıl mesajı

ADANA (BÖLGE)-MHP Kadın, Aile ve Engellilerden Sorumlu İl Başkan yardımcısı ve geçmiş dönem MHP Adana Milletvekili Adayı Ecz. Yeşim Akkaş Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 85. yıldönümünde kadın haklarına dikkat çekti.

Akkaş yaptığı açıklamada; “Kadınlara, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934’te Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla, Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur. Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa devletlerinde bile bulunmayışı, Atatürk’ün kadın haklarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır. Bugün 85. yılını kutladığımız bugünde bu hakka sahip bir kadın olarak Türk Kadının demokrasi, iş ve sivil toplum hayatından daha iyi yerlere geleceği inancını taşıyorum. Bu vesile ile bizlere bu hakkı verilmesine katkı sunan Ulu Önder Atatürk’e şükranlarımı sunarken, Kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını kutlarım” dedi.

“SEÇME VE SEÇİLME HAKKIMIZI SONUNA KADAR ELİMİZDE TUTMALIYIZ”
Akkaş 85 yıl önce alınan bu kararla Türk kadının ev haricinde işte, sosyal hayatta ve siyasette aktif rol almasının önünün açıldığını belirterek, “Bugün ülkemiz tarihinin çok önemli günlerinden biri. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün biz Türk kadınlarına neredeyse tüm Dünya’dan önce tanıdığı hak ile seçme ve seçilme hakkına sahip olduk. Türk kadının ev haricinde işte, sosyal hayatta ve siyasette aktif rol almasının önünün açıldığı bu karar ile kadınların yeri değişti. 5 Aralık 1934’te çıkarılan kanunun ardından 1 Mart 1935’te yapılan milletvekilliği seçimlerinde 18 kadın milletvekili parlamentoda yerini aldı” şeklinde konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor