YILMAZ PARLAK: BU SEÇİMLE RECEP TAYYİP ERDOĞAN ’IN YENİLEBİLECEĞİNİ GÖSTERDİK

RÖPORTAJ: MERYEM ÜNAL

FOTOĞRAF: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)- Türkiye 14 Mayıs 2023 Pazar günü 28. Dönem Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti. Kullanılan oylara göre Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı belirlenemedi. Herhangi Cumhurbaşkanı adayı geçerli bir oy oranına ulaşamayınca seçimin yenilenmesi kararı alındı. Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan 49,40 oy alırken Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’da 44,96 oy alarak barajın altında kaldılar. Oylar 28 Mayıs günü tekrardan kullanılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Sekteri Yılmaz Parlak’ı ziyaret ettik. Parlak, hem 14 Mayıs’ta gerçekleşen hem de 28 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında fikrini sorduk. Parlak, 2. tur seçimlerinde neler yapacaklarına dair bilgilendirmelerde bulundu.

Seçimin 2.tura kalmasını bekliyor muydunuz?

Aslında biz seçimin ilk turda biteceğinizi düşünüyorduk. Yapılan anketler, gösterilen grafikler de, verilen vaatler de bize bunu gösteriyordu. İkinci tura kalsa dahi önde olacağımız hissiyatı hakim hem kamuoyunda, hem sokakta, hem de sahada… Nabız ölçümlerinde biz bu seçimi ilk turda bitirebileceğimizi düşündük. Ama ikinci tura kalmış olsa bile önde olacağımızı düşünüyoruz. Ortaya çıkan tablo açıkçası bizi pek mutlu etmedi. Ama umudumuzu diri tutuyoruz. Sonuç olarak her şey daha bitmedi ve halkımızın iradesine güveniyoruz. İnşallah bu ters dönen durumu 28 Mayıs’ta lehimize çevireceğimize inanıyoruz.

  1. Tur için herhangi bir hazırlığınız var mı?

İkinci tur ile ilgili tabi bir hazırlığımız vardı. Beklenmedik bir sonuçla karşılaştığımız için motivasyon düşüklüğü oldu biraz. Tekrar sahada olacağız, hem kamuoyunda, hem basında, hem görsel, yazılı medyada çalışmalarımız devam edecek. Gençlere, yaşlılara, çiftçiye, esnaflara, işçilere daha doğrusu Türkiye halkına güveniyoruz. İlk turda ortaya konulan iradeye saygı duymak zorundayız. Fakat ikinci turda bunu tersine çevireceğimize olan inancımız tam. İlk turda nasıl azimle, karalılıkla devam ettiysek ikinci turda da aynı şekilde devam edeceğiz.

Adana’da istediğiniz gibi bir oy oranı yakaladınız mı?

Düşündüğümüz oranın biraz altında kaldık aslında. Adana’da %30’a yakın bir oy aldık. 5 Milletvekili çıkardık. 2018 yılındaki seçimde %26 oy almıştık. Adana yerelinde oylarımız arttı. Diğer seçimlere göre 1 Milletvekili de fazla çıkarttık. Ama bizim bu dönemki hedefimiz 6 Milletvekili ve %33 hedefliyorduk. Yükselme var ama mutlu olacağımız tablonun biraz altında kaldık.

Adana’da seçim zamanı güvenlikle ilgili bir sıkıntı yaşadınız mı?

Çok ciddi sıkıntımız olmadı. Her sandıkta sandık seçim kurulumuz, müşavirlerimiz vardı. Verilerimizi ve ıslak imzalı tutanaklarımızı sağlıklı bir şekilde almayı başardık. Adana’da file vermedik. Fakat veri girişlerinde sıkıntı yaşadık. O da Yüksek Seçim Kurulu’nun sistemlerinden kaynaklanan bir durumdu. Ama biz parti olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Sahada da hakimiyetimiz vardı. Burada gerek Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar gerek yönetici arkadaşlarımızla beraber olağanüstü çaba gösterdik. Verilerin sisteme sağlıklı bir şekilde girmemesi ve çok sayıda itirazların yaşanması bize biraz sorun yarattı. Kavgasız, gürültüsüz, çok büyük kaos ortamı olmayan bir seçim oldu.

Oy sayımı Adana’da da çok fazla tekrarlandı mı? Sonucu değişen sandıklar oldu mu?

İtiraz edilen verilere hala yeniden bakılıyor. Bizler bu gelecek veriler ile önde olduğumuzu düşünüyoruz. Tabii ki bu veriler oy oranını çok fazla değiştirmez. Ama psikolojik olarak halk da kazanma ihtimali düşüncesini yükseltebilir diye düşünüyorum. Yarına kadar bu verilerin sağlıklı şekilde girilebileceğini umuyoruz. Diğer seçimlere göre bu seçimde Ak Parti’nin oy oranında düşüş yaşandığını gördük. Oy kullanmayan ve oyunu kime vereceğini kestiremeyen bir kesim var ve bunların oranı azımsanamayacak düzeyde. İkinci seçime kadar biz elimizden geleni yapmaya ve kararsız kesime kendimizi tanıtmaya, onların oyunu istemeye devam edeceğiz.

Büyükşehir Belediyesi CHP’nin olan bir şehirde oy oranı neden bu kadar düşük oldu?

Hem partimizde hem vekil sayımızda bir artış var. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili Cumhurbaşkanlığı seçimde bizlerde %50’nin üzerinde bir oran bekliyorduk. Halkın iradesine karşı bir duruş sergilemekte doğru olmaz. Ama bizler Cumhurbaşkanlığı seçimde beklentimizin biraz altında kaldık.  Burada da 15 günlük süre içinde de ‘Nerede eksik kaldık, nereye ulaşamadık?’ Onları giderip 28 Mayıs günü de istediğimiz rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum.

Ak Parti’nin bu seçimde oy kaybettiğinden bahsettiniz. Sizce kaybettiği oyları size mi geldi? Yoksa diğer adaya mı kaydı?

Bir kısmının bize geldiğini düşünüyorum. Ak Parti seçmenin oylarının siyasi partilere farklı dağıldığını düşünüyorum. Ak Parti balkon konuşması yaparken ciddi bir manüpülasyon yaparak algı yaratmaya çalıştı. Onlarda mutsuzlar, hem vekil sayılarında hem de oy oranında istediklerini yakalayamadılar.

Son olarak seçmenlere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Seçmenler asla alternatifsiz değiller. Ak Parti 2002 yılından bu zamana kadar sürekli yükselişte olan bir partiydi. Fakat bu seçimde halk nezdinde güven kaybetmiştir. Türk halkı şuna inansın; Bizler 28 Mayıs’ta yapılacak seçimde de kesinlikle elimizden geleni göstermeye devam edeceğiz, gayret ve çabamızı ortaya koyacağız. Bizler Türkiye halkının ortaya koyduğu iradeye saygı duyuyoruz. Ama sandığa gitmeyen yaklaşık 8 milyon vatandaşımız var. Ayrıca 1 milyona yakın sayılmayan geçersiz oy mevcut. Biz bu oyların ikinci turda da sandığa yansıyacağını düşünüyoruz. Halkımız umutsuzluğa kapılmasın. Bu seçim ile Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın yenilebileceğini gösterdik.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor