YORULMAK BİLMEYEN ŞAMPİYON YÜZÜCÜ: TAYFUN GEREK

Tayfun Gerek, 1 Aralık 1957 yılında Adana’da doğdu. Yüzücü olan ağabeyleri 1953 doğumlu Oğuz ve 1955 doğumlu Tufan Gerek’in desteğiyle küçük yaşlarda Yeşilevler Cinali Sulama kanalında yüzmeyi öğrendi. 23 Nisan İlkokulu, İstiklal Orta Okulu ve Erkek Lisesi’nden mezun olan Tayfun Gerek, Adana Demirspor Kulübü’nde milli ve rekortmen yüzücü merhum Ünsal Fikirci’nin desteğiyle yüzme yarışlarına katılarak kendini hissettirdi. Yine milli ve rekortmen yüzücü Tuncay Şenyüz’ün yardımıyla sutopu oynamaya başladı.  Demirspor mayosuyla yüzme ve sutopunda önemli başarılara imza attı. Yüzmede 8 yıl defalarca Türkiye birincilikleri kazandı. Milli takımın değişmeyen elamanı oldu.

1974 yılında Adana’da gerçekleştirilen ve İran, Mısır, Suriye, Irak, İsrail’in bulunduğu İslam Oyunları Yüzme Şampiyonası’nda sutopunda şampiyonluk yaşadı.

İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne transfer olan Tayfun Gerek, 1972 yılında İzmir’de gerçekleştirilen Balkan Şampiyonası’nda 400 ve bin 500 metrede serbest yüzdü. 1972 ve 1981 yılları arasında yüzme ve sutopunda toplam 30 kez milli mayoyu giyen Tayfun Gerek, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Almanya, İşviçre, İtalya ve Hollanda’da gerçekleştirilen Balkan, Akdeniz Oyunları, Avrupa ve uluslararası müsabakalarda milli takıma önemli katkılar sağladı.

-YÜZME VE SUTOPU’NDA 30 KEZ MİLLİ MAYOYU GİYDİ-

1972 yılında Balıkesir’de gerçekleştirilen Türkiye Yüzme Şampiyonası’nda 7 ayrı branşlarda 7 madalya kazandı. Aynı yıl Münih Olimpiyatları’nda 7 madalya kazanan Mark Spitz’e benzetme yaptılar. 1972 ve 1981 yılları arasında yüzme ve sutopunda toplam 30 kez milli mayoyu giyen Tayfun Gerek, arkadaşlarıyla ilişkileri nedeniyle milli takım kamplarında sevilen ve aranan sporcu oldu.

Başarılı sporculuğunun yanı sıra eğitimini de önem vererek 1981 yılında İstanbul Anadolu Hisarı Spor Akademisi’ni ana branş yüzme, yardımcı branş kayak eğitimini tamamlayarak Beden Eğitimi Öğretmeni oldu. 1982-83 yılında Söğüt Jandarma Ulaştırma Alayı’nda Jandarma Yedek Subayı olarak vatani görevini tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi’nde spor iletişim dalında yüksek lisans yaptı.

1978 yılında Can Kurtarma ve Sualtı Federasyonu’nun kurslarına katılarak eğitmen brovesi almaya hak kazandı.

1990-93 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından gerçekleştirilen “Samsung Kıtalararası Uluslararası Boğaziçi Yüzme Maratonu”nda 3 yıl üst üste kendi yaş grubunda şampiyon oldu.

-2 YIL ARABİSTAN’DA GÖREV YAPTI-

Tayfun Gerek, ekonomisini güçlendirmek için Türkiye’nin sayılı işadamlarından Sadi Gülçiçek’in arkadaşı olan oğlu Ali Gülçiçek ile ve Tarık Şara’nın oğlu Sinan Şara’nın desteğiyle Arabistan’da büyük yatırımları olan ENKA Şirketi’nin Medine ve Riyad kentlerinde 2 yıl boyunca personel şefi ve kamp amirliği görevlerinde bulundu. Ancak burada da spordan kopmadı.

İlk Beden Eğitimi Öğretmenliği’ni 1993 yılında Kırklareli Endüstri Meslek Lisesi’nde yapan Gerek, daha sonra sırasıyla İstanbul Etiler Lisesi, M.Büyükhanlı Ticaret Lisesi, annesinin rahatsızlığı nedeniyle Adana’ya gelerek öğretmenliğini Demokrasi ve Şehit Zafer Oluk ile Akkapı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görev yaptı. 34 yıl öğretmenliğinin ardından emekli oldu.

-YÜZME İHTİSAS GÜNLERİ-

Adana Demirspor’da çok başarılı ve keyifli günler geçirdiğini belirten Gerek, ustalık dönemini Yüzme İhtisas Kulübü’ne transfer olarak gerçekleştirdi. Yüzme İhtisas Kulübü’nde milli takım antrenörlerinden İbrahim Sulu, Mirça Olaru ve efsane sutopucu Mithat Hantal’dan yararlanarak kendini geliştirdi. Yüzme İhtisas Kulübü Genel Kaptanı Suha Erler’den büyük destek görerek, eğitimini ve sporunu üst düzeyde sürdürdü. Yüzme ve sutopunda birçok uluslararası müsabakalara katılarak başarılar elde etti.

Gerek, başta Yüzme İhtisas Kulübü olmak üzere,  Hava Harp Okulu, Yeşilyurt ve ENKA Spor Kulüpleri’nde  antrenör ve koordinatör olarak görev yaptı. Yüzme ve sutopu hakemliği yapan Gerek, Sutopu Federasyonu Merkez Hakem Kurulu üyeliği yaptı, ayrıca eğitmen olarak hakem kurslarında görev aldı. İzmir, Malatya, Elazığ, Hatay, Konya, Ankara, Sinop illerinde sutopu aday hakem kursları açarak yüzlerce yeni hakem kazanılmasını sağladı.

Çocukları Bige ve Barış’ın başarılarıyla mutlu olduğunu ifade eden Gerek, başta Adana Demirspor olmak üzere, Yüzme İhtisas, ve diğer kulüplerde kendine spor yaşantısında destek olan hocalarına teşekkür etti. Bu arada geçtiğimiz günlerde Tayfun Gerek, kızı Bige’yi geçtiğimiz günlerde evlendirdi.

TUNCAY ŞENYÜZ: “TAYFUN SPOR SAYESİNDE ÖNEMLİ YERLERE GELDİ”

Eski Milli yüzücü ve sutopucu Tuncay Şenyüz, Tayfun Gerek’in terbiyeli, nezaketli ve yorulmak bilmeyen çok yetenekli ve enerjik sporcu olduğunu, ağabeyleri Oğuz ve Tufan’ın erken yaşlarda vefat ettiğini, ailece sporcu olduklarını söyledi.

1970’li yıllarda Atatürk Yüzme Havuzu’nda kulüp ayrımı yapmadan 8-15 yaş grubu 40 kadar sporcuya sutopunun tüm inceliklerini öğrettim. O gruptan hemen hemen 30 kişi milli takımlara kadar yükseldi. Bunlardan birisi de Tayfun Gerek’ti. Ayrıca, rahmetli Bekir Ciritci, Arif Talay, Birol ve Şenol Uçar kardeşler, Zafer ve Haydar Çakırgil, Erkan Tokyürekli. Spor sayesinde iyi yerlere geldiler. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne Adana’dan ilk transfer olan Behçet Kurtiç’tir. Sonra Ahmet Özuzun, ben, Ali Rıza Öngören, sonra da Tayfun Gerek, Haydar Çakırgil, Arif Talay Yüzme İhtisas Kulübü’nde hem yüzdüler hem de antrenörlük yaptılar. Tayfun Gerek, spor sayesinde Beden Eğitimi Öğretmeni oldu. Ayrıca uzun yıllar İstanbul İl Temsilciliği ve sutopu hakemliği yaptı. Daha sonra da Merkez Hakem Kurulu’nda (MHK) görev yaparak açtığı kurslarla binlerce genç hakemin yetişmesine öncülük etti. Bizler Muharrem Gülergin’in çocuklarıyız. Tek eksiğimiz disiplinli olmamak. Adana’yı, özellikle Demirspor’u her alanda iyi temsil etmeliyiz. Tayfun bunu gerçekleştirdi. Yolu açık olsun.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor