YSK’dan tartışılan karar: İstanbul seçimleri iptal

(HABER MERKEZİ)-Yüksek Seçim Kurulu, AKP’nin itirazı üzerine İstanbul’daki Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin yenilenmesine, 4’e karşı 7 ile yani oy çokluğuyla karar verdi. AKP’nin Büyükçekmece ve MHP’nin Mahtepe’de itirazı ise oybirliğiyle reddedildi. İstanbullu 23 Haziran’da yeniden sandık başına gidecek ve sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanacak.

37 gün süren itiraz sürecinin ardından toplanan YSK, İlçe Seçim Kurulları’ndan gelen sonuçları inceleyip 4 saatte karar verdi. Karar uyarınca Ekrem İmamoğlu’nun seçimden 17 gün sonra aldığı mazbatası, hükümsüz kaldı. YSK’nın iptal kararını ‘Yasaya aykırı şekilde 225 civarında sandık kurulu başkanı ve kamu görevlisi olmayan 3500 sandık kurulu üyesi olduğu’ gerekçesiyle aldığı öğrenildi.

İŞtE YSK’NIN KISA KARARI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine ilişkin YSK’nın aldığı kısa kararda; AKP’nin İstanbul seçimlerinin iptalini ve yenilenmesini istediği anımsatılarak, “Bir kısım sandık kurullarının, ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle yenilenmesine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılmasına, kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, oyçokluğuyla karar verilmiştir” denildi.

YSK BAŞKANI GÜVEN: YARGI SÜRECİ SONA ERDİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, bina çıkışında açıklamada bulundu. Güven, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi kararı ile ilgili olarak, “Yargı süreci sona erdi. YSK 11 yüksek mahkeme üyesiyle ve tam sayıyla yaptığı toplantı sonucunda kararlarını verdi. Bu kararları da size yazılı olarak ilettik. Söyleyeceklerim bu kadar.” diye konuştu. Güven yaptığı bu kısa açıklamalanın ardından soru almadan aracına binerek YSK’dan ayrıldı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor