Yüreğir Emekliler Derneği imajını kurtaracak

Yüreğir Emekliler Derneği, Başkan Abdullah Çalık ile beraber bir toparlanma sürecine girdi. Eski başkan ve yönetiminin karıştığı bazı şaibelerle sarsılan 19 bin üyeli kuruluş, yeniden güven tahsis ederek, amacına uygun hizmet verebilme çabasında…  Başkan Abdullah Çalık, ‘’Derneğin imajını kurtarıp, görevimizi layıkıyla yerine getireceğiz’’ mesajı verdi.

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şube Başkanı Abdullah Çalık, geçmiş yönetimden devraldığı enkazı kaldırıp yeniden güven inşa etmek için kolları sıvadı. Yaklaşık 10 gün önce gerçekleşen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısıyla göreve seçilen Abdullah Çalık ve ekibi, sessiz çoğunlukta kalan emeklilerin sesini duyurabilmek, haklarını savunabilmek ve alabilmek için hummalı bir çalışma planı hazırlıyor. Çizilen yol haritasının detayları hakkında gazetemize bilgi veren Çalık, önemli hususların altını çizdi. Kendisi adliyeden emekli bir memur olan ve aynı zamanda Kadirliler ve Sumbaslılar Dernek Başkanlığı görevini de başarıyla yürüten Başkan Çalık, kısa zamanda önemli mesafeler kat etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Çok ağır bir taşın altına elinizi koydunuz. Başarı zaman, sabır ve fedakarlık gerektiriyor. Şartlar böyleyken Başkan olma fikri nasıl oluştu sizde?

Yaklaşık 2 yıl önce, derneğe üye olan arkadaşların da bulunduğu bir ortamda sohbet ederken, bazı rahatsızlıklar dile getirildi. Mevcut yönetimden şikayetçi olan üyeler, ‘Biri çıksa da, şu görevi üstlenip şaibesiz ve layıkıyla yerine getirse’ şeklinde beklentilerini ifade edince bende bir istek oluştu. Sendikacılıktan gelen tecrübemle bu sorumluluğu üstlenebileceğimi fark ettim. Ezilen ve haksızlığa uğrayan emeklilerin haklarını savunacak biri gerekiyordu. Çünkü emekliler resmen kullanılıyorlardı. Bu gidişata ‘dur’ demek için adaylığımızı koyduk. 2018 yılının ilk aylarında gerçekleşen Olağan Genel Kurul’da seçimleri az bir farkla kaybettik ama yılmadık. Yakın geçmişte, dernekte yaşanan birtakım hadiseler sonucunda Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapıldı ve bu defa üyelerin isteğiyle aday olup, seçimi kazanarak başkanlığa getirildim.

Çalışmalara ilk olarak nereden başlayacaksınız?

İlk önce derneğin imajını kurtaracağız. Biliyorsunuz ki dünyanın en değerli aracı paradır. Şu an burada karşılıksız para dağıtıyor olsam bile insanlar yine de çekinceyle yaklaşırlar. Derneğin güvenilirliği o kadar istismar edilmiş ki, kelimelerle anlatmak yeterli gelmez. Bizi tanıyan ve bilenler dışında kalanlara yönetimi tanıtmaya ve hizmet odaklı çalışacağımızı ikna etmeye ihtiyacımız var. Akabinde, hastanelerde emeklilerden alınan katkı payının düşürülmesi ve mahalle temsilcilikleri oluşturulması yönünde gelen taleplerle ilgili çalışmalar yapacağız. Emekliler Derneği Adana Şubesi ile beraber hareket ediyoruz. Onların çok güzel anlaşmaları var. Yüzde 50’ye kadar indirim aldıkları kurum ve kuruluşlar bulunuyor. Bizde aynı sistem üzerinden ilerlemeyi planlıyoruz.

Şu an kaç üyeniz bulunuyor?

19 bin 780 üzerinde üyemiz var.

Emeklilerin tespit ettiğiniz başlıca sorunları nelerdir?

Emeklilik çalışmaya bağlı bir haktır, çalışma hakkının devamı niteliğindedir. O nedenle emeklilerin sorunları çalışma hayatının sorunlarının çok önemli bir parçasıdır. Ömürlerinin en güzel yıllarını çalışarak tüketmiş olan işçilerin, emekçilerin yaşlılıklarını mutlu, huzurlu refah içinde geçirmesi, devletin ve toplumun onlara en temel borcudur.  Ancak 8 milyonu aşkın yaşlılık aylığı alan emekli ve 4 milyon civarındaki hak sahibiyle birlikte emekliler ciddi geçim sıkıntıları yaşıyor. Emekliler kendi kaderleri hakkında söz sahibi değil. Çalışan ve iş arayan emekli sayısı hızla tırmanmaktadır. 2003 yılında 1,5 milyon olan çalışan ve iş arayan emekli sayısı 2019 itibariyle 4 milyonu aşmıştır. Çalışan ve iş arayan emeklilerin sayısının giderek artmasının temel nedeni emekli aylıklarının insanca yaşamaya yetecek seviyede olmaması ve giderek düşmesidir. Emeklileri yaşadığı bir diğer önemli sorun aynı koşulları yerine getirerek emekli olanların sırf farklı dönemlerde emekli olmaları nedeniyle emekli aylıklarındaki büyük farklılıklardır. Aynı hizmet yılı ve prim gün sayısı ile emekli olanlar arasında emekli aylıkları açısından büyük uçurum söz konusu olmaktadır. Emekli aylıkları yaşam koşullarına uygun hale getirilmelidir. Emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücretle eşitlenerek asgari ücrete uyumlu bir biçimde zam oranları belirlenmelidir. Emekli aylıklarının artışında sadece enflasyon değil, milli gelir artışı da hesaba katılmalıdır.

Üye olmayı düşünen veya kuruluş amacını bilmeyenler için Emekliler Derneği’nin amacı hakkında biraz bilgi verir misiniz? 

Derneğimiz, üyelerinin her türlü haklarını korumak, geliştirmek ve üyelerimizin arasında her türlü yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak için;
1-Üyelerimiz ile dul ve yetimlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden kalkınmasını sağlamak için her türlü hak ve menfaatlerinin  korunmasına çaba harcamak,
2- Üyelerimizin problemlerinin çözümlenmesinde ilgili kuruluşlar ve makamlar nezdinde teşebbüse geçmek,
3- Bünyemizdeki Hukuk Bürosu’nun yanı sıra, Avukatlar da tutarak üyelerimizin adli ve idari mahkemelerdeki işlerini takip etmek ve bu suretle haklarını korumak,
4- Okul çağında ve yardıma muhtaç üye çocuklarının öğrenimlerini başarıyla tamamlayabilmeleri için olanaklar ölçüsünde yardımda bulunmak, yüksek öğrenim bursları vermek,
5- Öğrenci kurs ve yurtları açmak,
6-Yaşlı, hasta ve bakıma muhtaç üyelerimiz için sağlık ocakları ve huzurevleri açmak,
7-Eğitim amaçlı sosyal tesisler kurarak; üyelerimizin bilinçlenmesi için gerekli programları uygulamak ve aynı zamanda dinlenme, tanışma ve dayanışma imkanlarını sağlayacak kamplar kurmak,
8-Üyelerimizin sosyal ve kültürel faaliyetleri için lokaller açmak,
9-Basın aracılığıyla yayınlar yapmak, üyelerimizin çıkarları yönünde ülke gündemini izleyerek gerekli noktalarda müdahil olmak,
10-Üyelerimizin eğitimi için konferans, seminer ve panel gibi etkinlikler düzenlemek.
Derneğimiz bu amaçları gerçekleştirmek için ülke çapında yoğun bir çaba göstermekte ve üyelerine hizmeti kutsal bir görev saymaktadır.

Önümüzde yerel seçimler var. Destek vereceğiniz bir parti veya aday olacak mı?

Bütün adaylara eşit mesafedeyiz. Kim kazanırsa kazansın Adana için iyi şeyler yapacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca, üyelerimizin istekleri doğrultusunda hangi talebimiz olursa olumlu yaklaşacaklarına inanıyorum.

Son olarak üyelerinize ve emeklilere ne mesajlar vermek istersiniz?

Biliyorsunuz ki, 1995-2007 yılları arasında, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mavi Kent Yapı Kooperatifi’nin de Başkanlığını yapmış biriyim. 300’ün üzerinde konut teslim ettim. Çok çetin bir işti. Ancak şu an ki görevim ondan kat be kat daha zormuş. Dışarıdan kolay bir iş gibi görünüyor ancak gece uykularımız kaçıyor. Bu kadar ağır bir yükü kaldıracağımı bende tahmin etmiyordum. Burayı kesinlikle ticari amaçlı kullanmayacağız. Bütün amacımız emekliye hizmet vermek olacak. Mümkün olduğunca onların hayatını kolaylaştırmaya çalışacak, dertlerine derman olmak için elimizden geleni yapacağız.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor