YURT’TA BARIŞ DÜNYA’DA BARIŞ

Mustafa Kemal, son soluğuna değin gençliğinin düşleri ile yaşamıştır. Zor günlerinde, başarılarda, düşünceli ve tereddütlü anlarında, gençlik duygusallığından kurtulamamıştır.

Onun için hayat, İLERİYE DOĞRU BİR HAREKETDİR!..

Toplumun ilerlemesinde, derine inmekten çok, doğal, içten gelen sezgileriyle hareket etmiştir. Önsezi Mustafa Kemal’in en güçlü silahı olmuştur.

Elde ettikleri onun için sürekli olarak cılız bir avuntudur ve bakışı sürekli olarak ileriye çevrik olmuştur.

Şöyle demektedir; “Bana yaptıklarımdan değil, yapmam gerekenlerden söz edin… Devrimin gelişip olağanüstü olması gerek.”

Savaş ataklarına, çok düşünmesi yanında bütün riski de gözönüne alarak girişmiştir. Otoriteyi de ünü de sağlamış, ama çevresine aşılmaz kaleler kurmamıştır, önemli olduğunu kabul etmektedir, ama kendisinin Tanrı gibi görülmesi karşısında büyük ölçüde üzülerek duygulanmaktadır.

Önündeki sultanlar örneği, onu rahatsız etmektedir. “Bu milleti uçurumdan tutsaklık değil, özgür düşünce kurtarabilir.”

Mustafa Kemal, bütün devrimlere alttan başlamıştır. Halkla ilişki onun için saatin kurulması gibi bir şeydir.

Bugünün insanı Kemalist devrimde, kimi eksik yanlar, tümüyle yetkin olamayan yönler bulabilir, dahası yaratıcısının çelişkilerini görebilir.

Ama bu güçlü ruhun hayatını ve davasını, şimdinin görüş açısından görmek en azından haksızlık olur.

Mustafa Kemal, kenid gerçeğinin çocuğudur.

Onun gücü, bir yıkıntının üzerinde yükselebilmesidir. Osmanlılığın bulanık camından dışarıya bakmayı bilmiş batan imparatorluğun kişisi olarak, ittihatçıların düşüne kendini kaptırmadan, Cumhuriyetin güçlü kurtarıcı çizgilerini yakalayabilmiştir.

Mustafa Kemal’de, düşseverlik ile savaşçılık birleşmekte, onun ayrılmaz parçaları olmaktadır. Onun içindeki bu iki duygu eşit güçtedir. Böylece iki uçta da aynı ölçüde başarılı olmuştur.

İleri görüşlülüğün değeri uygulamada şöyle özetlenebilir; “Başardığım için mutluyum”

Sultan olabilirdi. Ama Yıldırım Bayezit’in düşüncesi ona yabancıdır. Savaştakı ustalığı, ona emparyalist istilacıları kovuncaya kadar coşku vermiştir.

Mustafa Kemal için, üniforma amaç değil, araçtır. Bu nedenle mareşal giysilerini büyük bir rahatlıkla çıkarmış ve büyük düşüncesini söyleyebilmiştir: “YURT’TA BARIŞ, DÜNYA’DA BARIŞ”

Her yeni başlangıcın ilk kıvılcımı olmak istemiştir. Bu nedenle de onu “Büyük Petro” ile kıyaslarlar. Yeni ufuklar açma düşüncesi, onu anlatılmaz bir güçle kendine çekmiştir.

Eskiye karşı nefreti öylesine güçlüdür ki, Türkiye’yi uygarlık çağının en üst düzeyinde görme düşüncesi ona ilkesi olmuştur.

Yeni için savaşında zaman ona yetmemiştir. Gündüzlerin yorulmaz savaşçısı için, geceler en büyük yardımcısı olmuştur.

Atatürk, her zaman gençti, bunun için davasını inançla gençliğe bırakmıştır. (19 Mayıs 2022 Perşembe) günü 103.yıldönümünü kutladığımız 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı gençliğe armağan etmiştir.

Yeryüzünde çocuklarına ve gençliğine bayram armağan eden bir başka lider bulunmamaktadır.

Emperyalist işgalcileri Anadolu’dan kovmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin bu ilk gününü gençliğine, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’ni milletiyle birlikte yönetmek için de 23 Nisan 1920’de kurduğu TBMM’nin kuruluşunda ülek çocuklarına 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak armağan etmiştir.

Yurt’ta Barış, Dünya’da Barış diyebilen lider ve ulusal kahraman Mustafa Kemal Atatürk…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor