YÜZÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE ADANA’NIN ONUR GÜNLERİ

BİRİNCİ BÖLÜM

O zamanki ünvanı ile “Halâskârımız”, yani kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal’e hemşehrilik beratı verilmesi kararlaştırılmıştı. Şehir Meclisi, bunun için Gazi Paşa’yı, 5 Ocak 1925 günü yapılacak Kurtuluş Bayramına davet etti. Paşa, gelen davete karşılık mutluluğunu iletti. Ancak bazı devlet işleri nedeniyle o gün Adana’da olamayacağını fakat ilk fırsatta geleceğini bildirdi. 5 Ocak günü, Belediye Başkanı Ali Münif Bey (Yeğenağa), hemşehrilik belgesini imzalayarak okudu. O andan itibaren Gazi artık Adanalı sayılmaktaydı.

Tarih 13 Ocak 1925…

Büyük Kurtarıcı, Dörtyol’a giderken “öz hemşehrisi” olduğu Adana’ya uğradı. Beraberinde Eşi Lâtife Hanım ile General Fahrettin (Altay) ve Nafia Vekili (Bayındırlık Bakanı) Dirabakır Mebusu (Milletvekili) Fevzi Bey (Pirinçioğlu) bulunuyordu.

İstasyondaki karşılama heyecan ve sevinç dalgalarına sahne oldu. Buradan hareketle, Taşköprünün Kuzeybatı köşesinde bulunan belediye binasına gelindi. Paşa, burada Başkan Ali Münif Bey’in odasında kısa bir süre dinlendikten sonra Vilâyete geçildi. Vali Hilmi Bey (Uran) kent ve kent yaşamı hakkında bilgiler sundu. Sunumdan mutlu olduğunu söyleyen Gazi Vali’ye teşekkür ederek Türkocağı’na geçti. Ardından Cumhuriyet Halk Fırkası’(Sonradan Cumhuriyet Halk Partisi) İl Merkezini ziyaret etti. Akşama doğru da, Adana’ya tekrar uğrayacağını müjdeleyerek trenle Misis’e gelip geceyi burada, trende geçirdikten sonra Dörtyol’a hareket etti.

Bakarsanız, Ulu Önder 20 Ekim 1918, 5 Ağustos 1920 ve 15 Mart 1923’ten sonra dördüncü kez Adana’yı onurlandırmaktaydı. Fakat bu kısa ziyaret yol üstünde uğramak olarak kabul edildi ve ziyaretten sayılmadı.

TARİH: 17 OCAK 1925 100 YIL ÖNCE BUGÜN

O gün yaşananları, geliniz 18 Ocak 1925 günlü Cumhuriyet Gazetesi’nden okuyalım…

“Mustafa Kemal Paşa’nın içinde bulunduğu tren saat 5’te Adana’ya geldi. Halk saat bir buçuktan itibaren istasyona dolmuştu. Halk, Mustafa Kemal Paşa’yı sabırsızlıkla bekliyor, istasyonun dış tarafında da mektepliler ve izciler hazır bulunuyordu. Tren istasyona girmeye başladığı andan itibaren alkışlar ve yaşa sesleri istasyonu sarmıştı. Mustafa Kemal Paşa emsalsiz bir tören ile karşılandı. Mustafa Kemal Paşa’nın yanında Latife Hanımefendi, Müfettiş Fahrettin Paşa, Adana Halk Fırkası mutemedi Fazıl Berk Bey bulunuyordu.

Mustafa Kemal Paşa, bir müddet istasyonda durduktan sonra yaya olarak ilerlemiş mekteplilere, izcilere iltifat ettikten sonra otomobiline binerek mahfili askeride onuruna düzenlenen çay ziyafetine katılmıştır. Yollarda o kadar fazla halk kitlesi bulunduğundan Mustafa Kemal Paşa’nın otomobili yollardan adeta geçememiştir.

DEVAM EDECEK

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor