“ZEYTİNLİKLERİMİZE, MERALARIMIZA ORMANLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ!”

(HABER MERKEZİ)-Adana Emek ve Demokrasi Platformu, TBMM’de görüşülmeye hazırlanan ve doğal yaşam alanlarını sermayeye açacağı belirtilen torba yasa teklifine karşı İnönü Parkı’nda basın açıklaması düzenledi.
Açıklamada, “Yurttaşların tapularına rahatça el konulabilecek bir kara neoliberal düzenleme yapılıyor. Yerle bir edilen mülkiyet hakkıyla yasalar önündeki eşit yurttaşlık, tebalık seviyesine indiriliyor. Bu açıkça bir işgal yasasıdır” denildi.
Açıklamada daha sonra, AKP-MHP iktidarı tarafından hazırlanan ve 13 Haziran’da TBMM’ye sunulan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin halktan ve muhalefetten kaçırılarak 19 Haziran’da komisyona sevk edildiği belirtildi. Komisyonda halk temsilcilerine söz hakkı tanınmadığı ve teklifin adeta yıldırım hızıyla geçirildiği ifade edildi.
Platform adına açıklamayı yapan Hamit Karaoğullarından, teklifin doğayı, tarımı ve yurttaşların mülkiyet hakkını yok sayan düzenlemeler içerdiğini vurguladı. Yasa teklifinin içeriğine ilişkin öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralandı:
-ÇED süreçleri şirketler lehine kısaltılıyor, yetkiler kamu kurumlarından alınıyor.
-Orman alanları, milli parklar, zeytinlikler ve sulak alanlar enerji ve maden yatırımlarına açılıyor.
-Zeytinlikler kamulaştırılıyor, özellikle Akbelen ve Yatağan bölgelerinde özel şirketler için yasa tasarısı hazırlanıyor.
-Meralar ve kıyılar enerji şirketlerine tahsis ediliyor.
-Tapulu arazilere acele kamulaştırma uygulanarak mülkiyet hakkı ihlal ediliyor.
-Kaçak enerji yatırımlarına imar affı getiriliyor.
-Enerji Bakanlığı’na ruhsat ve imar planı yetkisi veriliyor. Çevre ve ormancılık kurumları etkisiz hale getiriliyor.
Karaoğullarından, bu düzenlemenin yalnızca yerli değil, yabancı sermayeye de alan açtığını belirterek, yasa teklifinin “emperyalist sömürü ve iç işgal girişimi” olduğunu ifade etti.
Basın açıklamasında ayrıca Tarım Orkam-Sen Adana Şube Başkanı Eser Demirçin ve TMMOB İKK Sekreteri Kerem Şahin de söz aldı. Her iki konuşmacı da teklifin geri çekilmesi gerektiğini belirtti ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.
Platform, yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndan geçmemesi için tüm toplumsal kesimlere mücadele çağrısında bulunarak açıklamasını şu sloganlarla sonlandırdı:
“Havama, suyuma, toprağıma dokunma!
Yasa tasarısını geri çekin!
İşgal ve talan düzenini durduracağız!”