Ziya Yergök, Uçak’a kitap armağan etti

ADANA (BÖLGE)- CHP 22 Dönem Milletvekili Ziya Yargök, Bölge Gazetesi Kurucu ve Genel Koordinatörü Nevzat Uçak’a amcasının anılarını içeren “Sarıkamış’tan Esarete” adlı kitabını armağan etti.

Adana Barosu Eski Başkanı ve 22. Dönem CHP Milletvekili Av. Mehmet Ziya Yergök, 22 Aralık 1914 tarihinde başlayan Sarıkamış Harekâtı’nda görev yapan amcası Tuğgenaral Mehmet Ziya Yergök’ün anılarının kitap haline getirildiğini ve10. baskısının gerçekleştiğini söyledi.

Yergök, “Tuğgeneral Ziya Yergök’ün Anıları – Sarıkamış’tan Esarete (1914-1920)” adlı anılarının amcasının kendi el yazısıyla bin 800 sayfadan oluştuğunu, Tarihçi Sami Önal’in özverili ve titiz çalışmaları sonunda kitaba dönüştürüldüğünü ve ilk baskısının 2005 yılında yayınlandığını belirterek, kitapla ilgili şunları kaydetti:

“Öncelikle,1949’daki vefatından sonra doğmam üzerine adı bana konulan büyük amcamın yakın tarihe ışık tutan Sarıkamış anılarının yayınlanmasına vesile  olmaktan mutluluk duyuyorum. Aile büyüğümüz Tuğgeneral Ziya Yergök, anılarını 6 yıla yaklaşan uzun esaret döneminde yazmış ve esir kampından firar ederken yurda dönüşte getirmesi için arkadaşına bırakmış ancak Rusların korkusuyla yakıldığı anlaşılan ve üç defter halinde toplam bin 800 sayfa tutan anılarını emeklilikten sonra 1933’te, yeniden yazmış ve ailemizce de özenle muhafaza edilmiştir. Minnet ve saygıyla andığım sahaf ve araştırmacı yazar Sami Önal’a 2005 yılı başında bu defterleri götürdüm ve Sami beyin titiz ve özenli çalışması ile ‘Sarıkamış’tan Esarete’ kitabının ilk baskısı 2005 yılı sonunda Remzi Kitabevi’nden yayınlandı ve 8 baskı yaptı. Kitabın baskısının tükenmesi ve yakın tarihe ilgi duyan okurların isteği üzerine, Tarihçi Kitabevi, Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez’in, kitabın ruhunu çok iyi yansıtan harika ‘Sunuş’ yazısıyla ve yine Hocanın özel arşivinden yer alan fotoğraflarla genişletilmiş 9 uncu baskısını kısa bir süre önce yayımladı. Prof. Dr. Bingür Sönmez’e,Tarihçi Kitabevi’ne, Nevin ve Necip Azakoğlu’na ailemiz adına içten teşekkür ederim. “

PROF. DR SÖNMEZ: “GÜNAHLARI VE SEVABLARIYLA SARIKAMIŞ’I ANLATAN EN İYİ KİTAP”

Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucusu ve ünlü Kalp Doktoru Prof. Dr. Bingür Sönmez, Tuğgeneral Mehmet Ziya Yergök’ün anılarının kitaba dönüştürülmesi ve 10. baskısını yapmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, “Merhum Tuğgeneral Yergök’ün anıları, günahları ve sevaplarıyla Sarıkamış Harekatı’nı anlatan en iyi kitap. Yorumları hiçbir duygusallık ya da gereksiz suçlama ve hakaret içermiyor. Eğrileri, doğruları, nedenleri, ağır sonuçlarıyla Sarıkamış’ta yaşananları, asker, sivil halkın dramını gerçekçi bir şekilde ortaya koyuyor” şeklinde ifade etti.

Kars’ın Sarıkamış ilçesindeOsmanlı-Rus Savaşı sırasında 1914 yılında Enver Paşa’nın komutanlığında gerçekleşen Sarıkamış Harekâtında; 90 bin mevcudu olan ordunun önemli bir kısmı ya savaşta çarpışarak ya soğuktan donarak ya da tifüs ve zatürre gibi hastalıklardan şehit olmuşlardı. Esir düşen askerlerin bir kısmı ise esir kamplarında yaşamını yitirmişti.

1877’de, Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Aşağı Hod köyünde doğan Tuğgeneral Ziya Yergök’ün, bin 800 sayfa tutan ve Sami Önal tarafından kitaplaştırılan; ilk baskısı 2005’te, Remzi Kitabevi tarafından yayımlanarak sekiz baskı yapan anıları, “Sarıkamış’tan Esarete (1914-1920)”nin genişletilmiş 10. baskısı Tarihçi Kitabevi tarafından yayımlandı  

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor