15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanserleri Günü

ADANA (BÖLGE)-Dünyada ve Türkiye’de, toplumda farkındalık yaratarak kanser olgusuna dikkat çekmek, çocukluk çağı kanserleri konusunda bilinç yaratmak ve gündem oluşturarak erken teşhisin tedavi için çok önemli bir unsur olduğunu vurgulamak amacıyla her yıl 15 Şubat’ta “Dünya Çocukluk Çağı Kanserleri Günü” kapsamında etkinlikler yapılıyor.

Adana Çocuk Kanser Derneği (ÇOKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çelebi çocukluk çağı kanserleri hakkına bilgi verdi: “0 – 18 yaş grubu arasındaki çocuklarda görülen çocukluk çağı kanserleri, dünyada tüm kanser türleri arasında yaklaşık yüzde 2-4 civarında bir orana sahip. Ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin 500 çocuğa kanser tanısı konulurken, nükslerle birlikte bu sayı 5 bine ulaşıyor. Dünyada genelinde ise bu sayı 300 bin.”

Çocukluk çağı kanserleri içinde yüzde 35 ile Türkiye’de ve dünyada en sık görülen türün Lösemi olduğunu söyleyen Çelebi, “Kanser sıklığında ise ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanserleri görülüyor. Bir sonraki sırada da sinir sistemi tümörleri yer alıyor” dedi.  Celal Çelebi, her hastalıkta olduğu gibi günümüzde çocukluk çağı kanserlerinde de erken teşhisin sağ kalım oranlarını oldukça arttırdığını ve 1960’lı yılarda yüzde 20’lerde olan iyileştirilebilen çocukluk çağı kanserlerinin günümüzdeki oranının yüzde 85’lere ulaştığına dikkati çekti.

Çocukluk çağı kanserlerinde tedavi kadar tedavinin devamlılığını sağlamak, kanserle mücadelede önemli bir gereksinim olan psikolojik destek ve çocuk psikolojisine uygun tedavi ortamının yaratılmasının da büyük önem taşıdığını vurgulayan Çelebi, “Anne ve babalar hastalığın hem erken tanısı hem de tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Aileler çocuklarının düzenli kontrollerini yaptırmalı, şüpheli bir durum olduğunda hızlı davranmalıdırlar. Tedavi süreci boyunca da ailenin tutumunun, çocuğun yaşayacağı kaygıların azalmasında etkili olacaktır” diye belirtti.

ÇOKAD Başkanı Çelebi, derneklerinin 25 yıldır geniş bölgede çocukluk çağı kanserlerinde, çocukların erken tanı, tedavi ve takipleri sürecinde onlara destek sağlamak ve iyileştirilip sağlıklı yetişkin bireyler olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri adına yapılan çalışmalara, toplumun duyarlılığı ve bağışları ile katkı sağlamakta olduklarını ifade etti. Çelebi, farkındalık yaratma çalışmalarından psiko-terapi seanslarına, çocukların sosyal ihtiyaçlarından eğitim desteklerine ve tedavi merkezlerindeki alt yapı ihtiyaçlarına kadar birçok konuda, çocukların kanserle savaşlarında yanında ve birlikte mücadele etmekte olduklarını söyledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor