“2018 yılında 2 bin 546 hayvan öldürülmüştür”

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan edindiği bilgileğre göre, izinli avlar kapsamında 2018 yılında yerli ve yabancı avcılar  tarafından 2 bin 546 hayvan resmi avcılık faaliyetleri kapsamında öldürülmüştür” dedi.

HDP’li Hatimoğulları, milli parklarda mevuzata aykırı öldürülen yabani hayvan avı ve avcılığın önlenmesi ve kara avcılığının yasaklanmasına yönelik düzenlemelere ilişkin Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Tülay Hatimoğulları’nın verdiği soru önergesinde: Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan edindiği bilgilere göre, izinli avlar kapsamında 2018 yılında yerli ve yabancı avcılar tarafından 2 bin 546 hayvan resmi avcılık faaliyetleri kapsamında öldürülmüştür. Geçtiğimiz günlerde basında ve sosyal medyada; Güzelbağ eski Belediye Başkanı MHP’li Mehmet Kula’nın, Milli Parklar Genel Müdürlüğü memuru ile nesli tükenmekte olan kızıl geyiği avladıktan sonra sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraf gündem olmuştur. Öldürülen kızıl geyik, Dünya Doğa Koruma Birliğinin (IU CN) yayınladığı nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesinde yer almaktadır. Milli Parkların uluslararası sözleşme hükümlerine göre korumakla yükümlü olduğu ve Türkiye’nin bu yükümlülüğünü yerine getirmek için oluşturduğu yerlerden biri olan Kütahya Türkmenbaba Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında av turizmi kotasından nesli tehlike altındaki bir kızıl geyiğin vurulmuş olmasına çok sayıda tepki gelmiştir.

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesinin 4. maddesine göre “Vahşi hayvanlar yaşama hakkına ve kendi doğal çevrelerinde özgürce üreme hakkına sahiptirler.” Aynı Beyannamenin 8. maddesine göre ise “Vahşi bir hayvan soyunun hayatta kalma onurunu hiçe sayan her yasa ve böylesi bir harekete sebep olan her karar soykırıma eşdeğer olup soya kaşı işlenmiş suçtur.” şeklinde düzenlenmiştir.

Av turizmi kapsamında 2020-2021 sezonunda Türkiye genelinde kotalar belirlenmiştir. Buna göre; 398 erkek yaban keçisi, 25 hatalı boynuzlu şelek yaban keçisi, 45 dişi yaban keçisi, 12 melez yaban keçisi, 39 çengel boynuzlu dağ keçisi, 9 Anadolu yaban koyunu, 14 ceylan, 89 kızıl geyik, 167 karaca ve yüzlerce yaban domuzu avlanabilecek. Hayvanların yaşam hakkı üzerinde böylesine söz sahibi olduğunu düşünmek, doğaya bu yaklaşımla yaban hayatı tehlikeye atmak ve yapılan ihalelerle bundan para kazanmak insan merkezli bakışın bir başka örneğidir. Türkiye taraf olduğu Bern Sözleşmesi’nin gereğini uygulamalıdır ve evrensel hukuk normları çerçevesinde ifade edildiği gibi Türkiye sınırları içerisinde Kara Avcılığı tamamen yasaklanmalıdır. 

Bu bağlamda;

1. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünün tanımlı görevleri arasında hayvanların korunması yer almasına rağmen, hayvanların avlanmasında bu denli nasıl rol alabilmektedir?

2. Öldürülen hayvanın fotoğrafının bir nevi teşhircilik yaklaşımı ile sosyal medyada kullanılmasını engellemek üzere Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

3. Son beş yılda Milli Parklarda mevzuata aykırı olarak kaç tane yabani hayvan avcılıkla öldürülmüştür?

4. Doğa koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünün yabani hayvan avcılığını önlemek için aldığı tedbirler nelerdir?

5. Bakanlığınız tarafından kara avcılığının yasaklanmasına yönelik bir yasal düzenleme yapılacak mıdır?

6. Uluslararası sözleşmelerde, kuruluşlarda ve hayvan hakları evrensel beyannamesinde vurgulanmasına rağmen Türkiye’de kara avcılığı neden halen yapılmaktadır?

7. Dünya Doğa Koruma Birliği (UICN) tarafından “Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerlerin” avlanmasının tamamen yasaklanmasına yönelik çalışmalarınız var mıdır?

8. Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Bern Sözleşmesinden doğan yükümlülükler ile Türkiye’nin izlediği kara avcılığı pratiği çelişmektedir. Bu çelişkiyi gidermek üzere Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor