5 OCAK ULUSLARARASI KURTULUŞ MARATONU VE ZEYDAN KARALAR

Adana Valiliği himayesinde, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü anısına organize edilen, 10. Uluslararası 5 Ocak Kurtuluş Yarı Maraton’u ve Halk Koşusu’na büyük katılım oldu.

21 kilometrelik koşuya 16 ülkeden bin 200, halk koşusuna ise 3 bin kişiye yakın vatandaş katıldı. Özellikle halk koşusunda dede, nine, baba, anne, puset, çocuk arabalarıyla torunların, başka anlamda 3 kuşağın bir arada yürümesi ve koşması renkli görüntülere sahne oldu. Modern Olimpiyat Oyunları’nın kurucu Baron Pierre de Coubertin 1986 yılında Atina’da gerçekleştirilen modern olimpiyat oyunlarının ilkinde yaptığı konuşmada, yarışmaya katılmak kadar tamamlananın önemine vurgu yapmıştı.

Binlerce kişinin katıldığı maratonu organize etmek elbette kolay değildi. 5 Ocak Maratonu’nu marka haline getiren ve 2011 yılında kapsamlı bir şekilde yaşama geçiren ve mimarı sayılan eski Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü ve atlet Fazlı Bayram Hadi’nin hakkını teslim etmek gerekir. Çünkü, organizasyon konusunda deneyimli bir ekip hazırlamıştı.

Kentin tanıtımı adına yarış güzergâhında tarihi ve turistik mekanlara da dikkat çekildi. Sporcu güvenliği ön planda tutuldu. Bazı küçük aksaklıklara rağmen, her yıl üzerine konularak ve eksikler giderilerek gerçekleştirilen maraton hem Uluslararası Atletizm Federasyonu’nun faaliyet takvimine alındı, hem de marka oldu. Atletizm Federasyonu Başkanı eski Milli Atlet Fatih Çimtimar başta olmak üzere, eski milli atletlerden Veli Ballı,  Adanalı Serap Aktaş, Ahmet Altun gibi değerlerin yarışta bulunmaları çok doğru bir davranıştı.

Vatandaşlara tepeden bakmayan, kibirlik bilmeyen, sürekli güler yüzlü,  mütevazı tavırlarıyla puan toplayan, halkın çok sevdiği ve desteklediği, her davranışıyla “halk adamı” görüntüsü çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın Atatürk Parkı önünde start alan halk koşusunda eşofmanlarını giyerek vatandaşlarla omuz omuza yarışması, hem de ödül töreninde ki anlamlı konuşması ve dereceye giren 87 sporcuya 122 bin TL para ödülü dağıtmasının yanı sıra madalya ve kupalarını vermesi beğeniyle karşılandı.

Yerel yöneticilerin görevleri sadece, yol, su kanalizasyon, cadde ve sokaklara asfalt dökme, çöp toplama değil. Belediye başkanlarının görevleri içinde, kentin dinamiklerini harekete geçirme, spor tesisi sayısını artırma, vatandaşlara sağlık için spor yaptırma, elit sporcu ve kulüpleri destekleme, çevre ile sağlığa, sanata, bilime, çocuk ve yaşlıya, engellilere, hayvanlara önem vermesi de bulunur. Bunu gerçekleştiren belediye başkanları görevde kalma sürelerini de artırır.

-MARATON VE SPOR TURİZMİ-

Spor organizasyonları ve maratonlar elbette kentlerin tanıtımında önemli rol oynarlar. Örneğin, asırlardır aksamadan yapılan, Boston, Şikago, Osaka, Tokyo, Berlin, Çin Setti, Londra, Roma, Paris maratonlarında kontenjan aylar önce dolar ve yüzbinler katılır. Geçen sene 41. yapılan, Asya ve Avrupa kıtaları Boğaz Köprüsü’nden geçilen “Vodafone Kıtalararası Uluslararası Maraton” ve halk koşusuna da 106 ülkeden 140 bin kişi katıldı. Bu bir rekor ve küçümsenmeyecek bir katılım.

5 Ocak Maratonu’nda Türkiye’nin farklı illerinden ve yurt dışından bin 200 kişi katıldı. Bu sporcular uçak, otobüs ve trenlerle yarıştan bir gün önce geldiler. Otelde kaldılar, kebap yediler, hediyelik eşyalarla, cezerye, şalgam suyu ile döndüler. Her sporcu cebinden en az bin veya bin 500 TL harcadı. Bazı sporcuların eşiyle, çocuklarıyla, aılece geldiklerini gözlemledim. İşte Spor turizmi….Esnaf böylece bayram yaptı. Ekonomik hareketlilik yaşandı.  

Önümüzdeki maratonun hazırlıklarına şimdiden başlamak gerektiği kanısındayım. Kentin tanıtımını sağlayan, ekonomisini güçlendiren bu gibi etkinliklerde emeği geçen, sponsorluk yapan kuruluşları da kutluyoruz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor