94. YILDA ULU ÖNDER ATATÜRK’ E SONSUZ TEŞEKKÜRLER

ADANA (BÖLGE)-Türk Kadınlar Birliği Adana Şubesi, “17 Şubat 1926 Medeni Yasa’nın Kabulü’nün 94.yıldönümü” dolayısıyla dernek binasında toplantı düzenledi.

Türk Kadınının en önemli kazanımının Medeni Kanunun kabulü olduğunu ve önümüzdeki yıl tüm ile yayılan etkinliklerle kutlamamız gerekliliği üzerinde duran, etkinlikte açılış konuşmasını yapan Başkan Dudu Nermin,’ Kadınların birey olma yolundaki ilk kazanımı, devrim yasalarının en önemlisi olan MEDENİ YASA’ nın kabulüdür ‘ sözleri ile giriş yaptı.

Söyleşi konuğu olan Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı  Av. Rukiye Alpay Çinkılıç ,17 Şubat 1926 ‘da kabul edilen ( İsviçre Medeni Kanunu) Medeni Kanunun Kazanımlarını ve 2001 yılında kabul edilen 2002 yılında da yürürlüğe giren Türk Medeni Yasasının kazanımlarını anlattı. Toplantıya katılarak katkı koyan 23 ve 24. dönem Adana milletvekili Nevin Gaye Erbatur da kadın çalışmalarının mutlaka arşivinin oluşturulması gerekliliği üzerinde durdu.

TÜRK MEDENİ YASASI ile:

*Evlilik birliğini eşler birlikte temsil etmesi,
*Kadının ev içinde harcadığı emek, evlilik birliğine katkı kabul edildi. Dolayısıyla mallardan hak elde etme hakkı kazandı.
*Eşlerin birlikte yaşadıkları konut aile konutu olarak nitelendirildi. Tapu üzerine aile konutu şerhi düşürülmeli.
*Kadına isterse kendi soyadını kullanabilme hakkı verildi.
*Eşler, velayet hakkını birlikte kullanırlar.
*Eşlerden biri meslek ve iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir.
*Evlilik yaşı 18’e yükseltilmiştir.
Av. Rukiye Çinkılıç konuşmasının sona ermesi ile katılım sağlayan tüm STK temsilcileri, Siyasi parti temsilcileri, İlçe Belediye Kadın Meclisi Temsilcileri, Kadın Muhtarlarımız ve diğer misafirlerimizin katılımları ve yoğun ilgilerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Adana TKB Şube Başkanı Dudu Nermin , Av. Rukiye Çinkılıç’a katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor