PROTEİNLER

ESASİ AMİNO ASİTLER
Treonin
Lösin
İzolösin
Valin
Lizin
Metionin
Fenilalanin
Triptofalan
ESASİ OLMAYAN AMİNO ASİTLER
Glisin
Alanin
Aspartik asit
Glütamik asit
Prolin
Hidroksiprolin
Sistin
Trozin
Serin
Arginin (*)
Histidin (*)
(*)Bu amino asitler büyüme çağnıda, özellikle hayatın ilk yıllarında esasi amino asitlerden sayılır.
Tavuk yumurtası proteinidir.
Hangi amino asit için değer araştırılıyorsa, o amino asidin, denenmekte olan proteinin gramında mg olarak miktarı, yumurta proteinin gramında gene o amino asidin mg miktarına oranlanır.
Emilen proteinin ne kadarının vücutta tutulduğunu yani büyüme, gelişme ve yenilenme faaliyetleri için kullanıldığını göstermek de proteinlerinin değerlendirilmesinde bir yöntemdir.
Hayvansal proteinlerin iyi nitelikli ve tam proteinler olduğu söylemiştik. Bazı vejetariyenlerin, yani inançları nedeniyle bitkisel yiyecekler yiyenlerin sağlıklarını nasıl sürdürdükleri akla gelebilir. Bir kere vejetariyenlerin önemli bir kısmı süt, süt ürünleri ve yumurta yerler.
Doğal olarak da bir beslenme sorunları olmaz. Dahna katı “vejetariyenler” ise hayvansal kaynaklı hiç bir besin almazlar. Bütün amino asitleri bitki kaynaklı proteinlerden alırlar.
Bu şöyle mümkün olur: Bitkisel proteinlerin amino asit içerikleri eksik olmakla birlikte farklı bitkilerin proteinleri değişik amino asitlerden yoksundur. Çeşitli bitkilerle beslenildiği zaman bu bitkiler amino asit açığı yönünden birbirini tamamlayabilir.